Nem használ a fájdalomcsillapító? Hialuronsavval enyhíthető a térdfájdalom

Nem használ a fájdalomcsillapító? Hialuronsavval enyhíthető a térdfájdalom

2017.07.04 17:13

A térdfájdalom egy bizonyos kor után a legtöbb ember napjait megkeseríti. Megoldás lehet azonban az ízület csúszását segítő hialuronsav - mondja dr. Váradi Éva a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

A térdfájdalom egy bizonyos kor után a legtöbb ember napjait megkeseríti, melynek hátterében leggyakrabban arthrosis, azaz ízületi kopás áll. Kutatások rámutatnak arra, hogy az ezzel járó fájdalmon sokszor sem a pihenés, sem pedig a fájdalomcsillapító gyógyszer nem segít. Megoldás lehet azonban az ízület csúszását segítő hialuronsav - mondja dr. Váradi Éva a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Az arthrosis kialakulásának oka

A térdízülethez a csípőízülethez hasonlóan nagy igénybevételnek van kitéve. Az idő előrehaladtával elváltozások alakulhatnak ki rajta, ami jelentős fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal is járhat. Sajnos nem ritka, amikor a porc szerkezete különböző okok miatt megváltozik és elvékonyodik– pl. jelentős fizikai munka, kor, betegségek, sérülések-, majd az ízületi folyadék mennyisége csökken és a csonton kinövések keletkezhetnek. Ennek következtében az ízületi tok sérül, gyulladásos folyamatok indulnak meg, ami persze nem kis fájdalommal jár.

Aktív fájdalomcsillapítással a mellékhatásmentes javulásért

Amennyiben fellépnek a tünetek, legtöbben rendszerint fájdalomcsillapítóval igyekeznek azokat csillapítani. Ezek azonban artrózis esetében csak tüneti kezelések, átmeneti fájdalomcsökkentő hatással. Ráadásul ezek a készítmények test összes részére eljutnak, még oda is, ahol alapvetően semmilyen probléma nincs – és ott mellékhatásokat okozhatnak, így óvatosan kell őket alkalmazni.

Az aktív fájdalomcsillapítás célzott megoldást ad. Térd artózisa esetében egyik oki terápiának nevezhető célzott kezelés a hialuronsavas injekció kúra. Hialuronsavval éppen azt visszük be az ízületi résbe, mely onnan az idővel "kikopott" - csökkent termelés, fokozott lebontás révén. A hialuronsav az emberi szervezetben is megtalálható természetes anyag, egy un. proteoglikán. Jelentős vízmegkötő képességével segít biztosítani a porc rugalmasságát, az ízületi résben pedig egyfajta kenőanyagként funkcionálva segíti a porc felületek, az ízület mozgását. A külsőleg az ízületbe bevitt hialuronsav segíti a porcsejtek működését, megakadályozza a porcréteg elveszítését - mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Kutatások szerint az intraartikuláris (ízületi injekciós) hialuronsav kezeléssel jobb eredményeket lehet elérni, mint a fájdalomcsillapítókkal. A fájdalmakkal küzdő betegek nagy részénél rövid időn belül lényeges változás következik be aktivitásukban, mely javulás és fájdalomcsökkenés akár egy évig is kitart. Az intraartikuláris hialuronsav kezeléssel a porc megfelelő állapota hosszabb ideig megőrizhető, a protézis beültetése évekkel, évtizedekkel késleltethető.

A kezelés kúraszerűen történik, ám már az első alkalom jelentős javulást hozhat. A maximális hatás érdekében mindezt érdemes kiegészíteni guna terápiával, lézeres kezeléssel.

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Érszűkületet, érszűkületes fájdalmat okozhat-e a Viregyt kapszula szedése?Másodlagos Parkinsonismusra írták fel nekem.De közben Raynaud szindrómám van-kezemen lilulnak a körmök, gracilis a hátsó agyi artériám, az a. cerebri posterior, emellett szedhetem-e? Nem súlyosbítja-e ezeket az érszűkületes betegségeket?Amióta szedem sokat fáj a fejem hátsó fele tőle, szívritmus-zavarom felerősödött, kezeim fájnak tőle.Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelt Hölgyem ,

    Az Ön által leírt kórkepek kezelése :

    Másodlagos Parkinsonismus
    Raynaud - szindróma

    nem tartoznak az én szakterületemhez.
    Kerem forduljon kérdéseivel Neurologusahoz, Belgyogyaszahoz.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Farkas Helga

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók