Makacs nyakas problémák

Makacs nyakas problémák

2022.05.02 15:40

A felső végtag, a nyak, a váll rendkívül mozgékony testrészeink, amelyek összetett funkciót látnak el, valamint nagy terhet viselnek napi tevékenységeink során. Emiatt az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a páciensek orvoshoz fordulnak, a nyak- és váll körüli fájdalmak. Ez a probléma leginkább a vállövet tartósan terhelő foglalkozásokat űzőket (fodrász, kozmetikus, számítógéppel dolgozók) érinti. Ha a beteg nyaktáji panaszokkal fordul szakorvoshoz, a diagnózis pontos felállítása után a legfontosabb feladat az aktív fájdalomcsillapítás, a nyak izmaiban fellépő funkciózavarokat pedig gyógytornával lehet ellensúlyozni – tudjuk meg Dr. Arnold Dénes Arnoldtól, a FájdalomKözpont aktív fájdalomspecialistájától.

Leggyakoribb ok az izomfeszülés

A nyaki fájdalmak egyik leggyakoribb oka az izmok állandó feszülése. Ezt általában olyan tevékenységek végzése okozza, amelynek során az ember hosszabb ideig állandó testtartást vesz fel, például sokat ül a számítógép monitorját nézve.  A nagy igénybevétel mellett számos tényező, mint például a stressz, különféle idegrendszeri betegségek, mint a depresszió, szorongás, vagy a huzat is fokozhatják a tüneteket.  Ilyenkor a kemény, feszes izomzatban fájdalmas izomcsomók (trigger pontok) is keletkezhetnek. Az izomfeszülés tüneti kezelésére jól használhatók patikában kapható fájdalomcsillapító készítmények, illetve masszázs alkalmazásával, a kényszertartás kerülésével és megfelelő életmódváltással enyhíthetők a panaszok.  A nyaki fájdalmakat azonban mindig nagyon komolyan venni, hiszen ezeket a panaszokat gyakran a gerinc degeneratív elváltozásai okozzák.  A komolyabb betegségek kizárása és az oki kezelés elkezdése érdekében érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni.

Ha a háttérben valamilyen gerincbetegség áll

A nyaki fájdalmak leggyakrabban a hét nyaki csigolya megbetegedésére vezethetők vissza, amelyeket egy rostos burokban lévő kocsonyás anyag, a porckorong választ el egymástól.

Ha ez az anyag kicsúszik a csigolyák közül és átszakítja az őt körülvevő rostos burkot, beszélhetünk porckorongsérvről (discus hernia). Ha nem szakad, de kitüremkedik, kiboltosulás (prolapsus, protrusio) a diagnózis.

A csigolyatestek felületén meszes felrakódások alakulhatnak ki, ilyenkor a nyaki gerinc mozgásai fájdalmasan beszűkülnek. (spondylosis). Ezek a felrakódások irritálhatják az idegeket, karba sugárzó tüneteket okozva. A nyaki fájdalmak hátterében gyakran áll a gerinc kisízületeinek kopása (spondylarthrosis), de okozhatja még többek között csontritkulás (osteoporosis), gerincferdülés (scoliosis), reumás betegségek, mint pl. a rheumatoid arthritisz, vagy a Bechterew kór.

Fontos a pontos diagnózis

A panaszok és tünetek rendkívül sokrétűek lehetnek. A nyak fájdalma mellett előfordulhat zsibbadás, a kéz ujjainak bizsergése, izomgyengeség, reflexkiesés, szédülés, fejfájás, látászavar, fülzúgás stb. Emiatt csak úgy lehetséges érdemben kezelni a problémát, ha tudjuk annak a kiváltó okát.  Rendkívül fontos a szakorvos által időben felállított precíz diagnózis, és az ezen alapuló, egyénre szabott terápia meghatározása, hiszen az enyhébb és időben felfedezett deformitások még jól korrigálhatóak, a későbbiekben viszont a panaszok súlyosbodhatnak, és állandóvá válhatnak.

Tartós megoldás a makacs nyaki fájdalmakra

A nyakfájdalom hátterének megállapítása után első lépés mindig az aktív fájdalomcsillapítás, amely során kúraszerűen, az alapbetegségtől függően, speciális hatóanyag kombinációt juttatunk az érintett területre.  Mennyiségét a fájdalom hátterének, mértékének, a kórelőzménynek és a páciens fizikai állapotának megfelelően választjuk meg. Ez a fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, célzott injekciós terápia közvetlenül a fájdalom forrásánál hat, így intenzíven támogatja a gyógyulást.

A fájdalomcsillapító kúrával párhuzamosan megkezdjük a csigolyák, kisízületek, porckorongok egészségét karbantartó életmód orvoslást, amelynek során aktív terápiás mozgással, funkcionális gyógytornával fejlesztjük, és helyreállítjuk az izmok inak statikai-dinamikai egyensúlyát, fokozzuk a nyaki gerinc mobilitását és az izomerőt. A gyógyulás fontos feltétele a megfelelő életmód kialakítása, az optimális testsúly beállítása, rendszeres és megfelelő testmozgás végzése, a testtartás javítása, megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás. Emellett jótékony hatású az izomfeszüléseket oldó masszírozás, valamint stressz oldás is.

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem hogy sajnos nekem trigger csomók alultak kb. 1 éve a váll, a lapocka, között. Jártam masszázsra minden egyéb terápiára de sajnos nem használt és ujra keletkezik mindig. Ön szerint mi volna a leghasznosabb és hogy ebből ku lehet e végleg gyógyulni! Üdvözlettel! Hankó Melinda
Tisztelt Hölgyem!

Javaslatom a stresszhelyzet kezelések elsajátítása, funkcionális gyógytorna, gyógynövények szájon át, illetve helyileg történő alkalmazása, valamint pszichológiai tanácsadás is szóba jöhet.

Tisztelettel,
Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Melinda

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak