Mit tehetünk az térdfájdalom 5 legfőbb okával?

Mit tehetünk az térdfájdalom 5 legfőbb okával?

2017.07.12

Nyilall, duzzadt, merev, kattog? A térdfájdalom sokakat érint, és számos oka lehet. Dr. Páll Zoltán, a Budai FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos az 5 leggyakoribb okról és azok kezelési lehetőségeiről beszélt.

A térdfájdalom 5 gyakori forrása

Sportsérülés

Leggyakrabban a sporttevékenységgel összefüggésben alakul ki a szalagsérülés, a porcszakadás és a futótérd. Ez utóbbi tulajdonképpen az inak gyulladását jelenti, ami a túl sok vagy helytelen technikájú futás, síelés vagy kerékpározás következtében jön létre. Jellemző tünete a fájdalom, esetleg duzzanat. Az erős kötőszövetből álló térdszalagok az ízületet alkotó csontokat kötik össze, és legtöbbször a térd csavarodása vagy az ízületet ért ütés kapcsán nyúlnak meg vagy szakadnak el. Azonnal jelentkező komoly fájdalommal járnak, amellyel orvoshoz kell fordulni, de addig sem szabad terhelni a térdet. A porcszakadás oka a térd erős megcsavarodása lehet, és fájdalommal, duzzanattal, kattogással jelentkezik.

Porckopás

térdfájdalom fájdalomcsillapításA középkorúaknál leginkább a porckopás áll a térdfájdalom hátterében, ugyanis a „párnaként” működő porc elvékonyodása miatt a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekben bővelkedő terület. A panasz bárkinél jelentkezhet, de azoknál gyakoribb, akik a térdet igénybevevő sportokat űztek vagy űznek, illetve korábban térdsérülést szenvedtek. A korai tünetek közé tartozik a fájdalom, a fizikai megterhelést követő és a reggeli merevség, mely azonban egy órán belül megszűnik.

Rheumatoid arthritis (ízületi gyulladás)

Ma még nem tisztázott teljes mértékben, mi okozza, hogy a rheumatoid arthritis esetében az immunrendszer megtámadja az ízületeket. A betegség károsítja az ízületi tokot és a porcot, aminek következtében a gyulladt, elburjánzott szövet olyan enzimeket termel, amelyek bontják a porc- és lágyszöveteket és a csontot. A probléma leggyakrabban a fiatalabb felnőttkorban vagy korai középkorban kezdődik, és nőknél gyakoribb, de jelentkezhet gyerekeknél is (juvenalis rheumatoid arthritis). Rendszerint a kéz kisízületein kezdődik az elváltozás, azután betegíti meg a nagyízületeket, többek közt a térdet is. Jellemző tünetei a rossz közérzet, a fáradtság, a fájdalom, a duzzanat és az egy óránál hosszabb ideig fennálló reggeli merevség. A betegség maga időnként fellángolva, ún. subokban jelentkezik.

Íngyulladás

A hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása is okozhat térdfájást. Ez esetben legfontosabb a kellő ideig tartó pihentetés, a gyulladáscsökkentők szedése, később pedig az izmok nyújtása és erősítése. Mivel fennáll a veszélye a gyulladt ín elszakadásának, szükséges az orvosi kezelés.

Nyálkatömlő gyulladás

A térdízület „párnaként” szolgáló nyálkatömlőjének gyulladását, a bursitist okozhatja hosszantartó térdelés, fertőzés vagy a térd sérülése. A hetekig tartó betegség miatt fájdalom és duzzanat alakul ki közvetlenül a térd körül. Kezelésének alapja a pihentetés, a felpolcolás és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, igen ritkán sebészeti beavatkozásra van szükség.

Hogyan segíthet az orvos?

Akut sérülés, súlyos fájdalom és duzzanat esetén természetesen mihamarabb orvoshoz kell fordulni. Az esetek többségében azonban folyamatos és elhúzódó a fájdalom, amelyen ma már számos hagyományos és alternatív terápiával is lehet segíteni.
- Ha reggel vagy fizikai terhelés után fáj a térd, valószínűleg ízületi kopás áll a háttérben. A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat. Ennek egyik leghatékonyabb módja a hiarulonsavas injekciókúra, amely tulajdonképpen „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. A fájdalomcsökkentő hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja a térd terhelhetőségét - ismerteti Dr. Páll Zoltán, a Budai FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Nagyon jól beválhat még a természetes alapokra épülő lökéshullám terápia, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Bizonyos esetekben pedig az orvosi kollagén térdbe való injektálása lehet a jó megoldás. 

Forrás: Budai FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy több mint egy éve éjszakánként rendszeresen lezsibbad a kezem, mikor melyik, van hogy mind a kettő egyszerre. Teljes idegen test érzésig. Amikor felébredek, egy kisebb átmozgatásra általában enyhül (érzem és erősebb fájdalom lesz benne) vagy megszűnik mint akit elvágtak. A nyakam és vállam is szokott fájni. Eddig gerinc eredetű problémára gondoltam, de most elbizonytalanodtam és aggódni kezdetem, mert az elmúlt éjszakákon a jobb lában is haslóképp zsibbad el. Visszatérően hasi görcseim vannak (labor uh nem mutat semmit csak hogy fel vagyok fúvódva), és szokott lenni éjszaki hőhullámom is. 31 éves vagyok. Az lehet hogy valóban gerinc eredetű a probléma és a lábamnál pont ugyan úgy van gond, mint a kezemnél, esetleg hormonális gond? Vagy esetleg agyi, ill immun folyamatra kellene máris gondolnom??? Nagyon várom a válaszát. Dia
    Tisztelt Dia!

    Első hallásra nyaki gerinc probléma, az alsó végtagi panaszai ágyéki gerincre is visszavezethetőek. Fontos egy komplex, tüzetes kivizsgálás. Bejelentkezés és bővebb felvilágosítás a 30-5121496os számon.
    Üdvözlettel
    Dr. Páll Zoltán
    Dia

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista