Fáj a csípője, és már megerőltető minden mozdulat? Az aktív fájdalomcsillapítás segíthet a panaszain!

Fáj a csípője, és már megerőltető minden mozdulat? Az aktív fájdalomcsillapítás segíthet a panaszain!

2017.07.04 16:00

A csípőízületi porckopás (csípőarthrosis) sok embert érint, és szinte mindenki találkozott már olyannal is, aki ezzel a betegséggel operáltak. Ennek az az oka, hogy sajnos a csípőprotézis, a porckopás nagyon súlyos állapotában, már elkerülhetetlen. Fontos azonban tudni, hogy számos olyan kezelési mód létezik a betegség kevésbé előrehaladott stádiumaiban, amelyek segítségével ez a beavatkozás elkerülhető. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját, valamint Sekk Patríciát, a Fájdalomközpont gyógytornászát, hogy melyek ezek a terápiás lehetőségek.

A csípőízületi porckopás (csípőarthrosis) sok embert érint, és szinte mindenki találkozott már olyannal is, aki ezzel a betegséggel operáltak. Ennek az az oka, hogy sajnos a csípőprotézis, a porckopás nagyon súlyos állapotában, már elkerülhetetlen. Fontos azonban tudni, hogy számos olyan kezelési mód létezik a betegség kevésbé előrehaladott stádiumaiban, amelyek segítségével ez a beavatkozás elkerülhető. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, valamint Sekk Patríciát, a Fájdalomközpont gyógytornászát, hogy melyek ezek a terápiás lehetőségek.

A CSÍPŐÍZÜLETI PORCKOPÁS FOLYAMATA

Az ízületi porckopás számos ok miatt bekövetkezhet. Oka lehet többek között fiatal életkorban a kezeletlen, vagy nem megfelelően gyógyult csípőficam, a csípőízületet ért baleset, a természetes öregedés során is kialakulhat arthrosis, illetve az elhízás, a mozgás-hiány, de akár a túlzásba vitt sportolás is.  Az ízületek csontvégeit természetes ütéselnyelő réteg, az ízületi porc borítja. A leépülés során ez a porc először elvékonyodik, később már el is tűnik. A porcszövet érdessé válik és alatta a csont megvastagodik. A fájdalom fokozódik, s ez mindig együtt jár az izmok védekező feszülésének kialakulásával, így próbálja a szervezet csökkenteni a fájdalmas mozgást. Végső stádiumban a csontok végei összeérnek, egymáson surlódnak, ami nagy fájdalommal, valamint duzzanattal és gyulladással jár.

AZ ÍZÜLETI PORCKOPÁS JELLEGZETES TÜNETEI

Az egyik tipikus tünete az arthrózisnak a nagyon makacs és kellemetlen fájdalom. Kezdeti stádiumában általában csak nagyobb igénybevételnél jelentkezik ez a panasz, később már kisebb mozgatásnál is, majd végül állandósulhat. A nyugalomban is érezhető fájdalom gyulladásra utalhat. Másik gyakori tünet az ízületi merevség.  Leginkább reggel - de akkor is, ha huzamosabb ideig pihen egy bizonyos helyzetben az ízület – érzi úgy az ember, mintha a csípője „berozsdásodott” volna, ez nagyjából egy fél óra múlva szűnik meg, amikor az ízület „bejáratódik”. Az idő előrehaladtával ízület mozgásterjedelme fokozatosan lecsökken.  A fájdalom és a mozgás-korlátozottság miatt elkezd sántikálni a beteg, egyre ezzel párhuzamosan pedig egyre nehezebbé válhat olyan mindennapi tevékenységek elvégzése is, mint a járás, a leguggolás, a székből való felkelés.

AZ AKTÍV FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS TERÁPIA MEGOLDÁST JELENTHET

A folyamat előrehaladását segít megállítani az aktív fájdalomcsillapítás terápia, amelynek egyik része, az ízületi porcfelszín állapotát javító injekciós kezelés, mely hatékony megoldást nyújt a fájdalomcsillapításban, a gyulladáscsökkentésében, ezáltal a mozgáskorlátozottság megszüntetésében. A befecskendezett anyag kizárólag természetes alapanyagokból áll és nem tartalmaz szteroidot. Az injekciós kezelés gyakoriságának, pontos hatóanyag-kombinációjának meghatározása a beteg állapotától és a probléma mértékétől függ. „A terápia másik része, az izmok-inak-izületek statikai és dinamikai egyensúlyát, valamint a mozgásfunkciókat helyreállító funkcionális gyógytorna, amely személyre szabott, az egyén terhelhetőségének és tüneteinek függvényében összeállított, speciális gyakorlatsor. Abban az esetben, ha a páciensek betartják a terápiás javaslatokat, rendszeres gyógytornával és megfelelő életmódváltással is segítik a kezelést, sokat tehetnek állapotuk javulásáért és panaszaik megszűnéséért” – osztja meg tapasztalatait Sekk Patrícia, a Fájdalomközpont gyógytornásza.

KERÜLJE EL A MŰTÉTET!

Az előrehaladott csípőízületi porckopás rendkívül káros hatással van az életminőségre. Habár a csípőprotézis beültetés, ma már rutin beavatkozásnak tekinthető, de a műtétnek, és az azt követő időszaknak számos kockázata és szövődménye ismert, ráadásul a csípőprotézis műtétek  csípőízületi porckopás (csípőarthrosis) sok embert érint, és szinte mindenki találkozott már olyannal is, aki ezzel a betegséggel operáltak. Ennek az az oka, hogy sajnos a csípőprotézis, a porckopás nagyon súlyos állapotában már elkerülhetetlen. Fontos azonban tudni, hogy a betegség kevésbé előrehaladott stádiumaiban számos olyan kezelési mód létezik, amelyek segítségével ez a beavatkozás elkerülhető. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, valamint Sekk Patríciát, a Fájdalomközpont gyógytornászát, hogy melyek ezek a terápiás lehetőségekrehabilitációja hosszú ideig tart és nagy türelmet kíván. „Ennek elkerülése érdekében javasolt minél előbb orvoshoz fordulni, hiszen a mozgásszervi panaszok a kezdeti időszakban még jól kezelhetők és megszüntethetők” – tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

 

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözletem Tisztelt Doktor Úr! Telefonon már érdeklődtem ott mondták hogy jobb itt feltenni a kérdéseket. Édesapámról lenne szó, a térdével vannak gondok, 78 éves, és valószínű, hogy nagyon elkoptak a térdei. Nehezen jár, nehezen áll fel, nem bírja a terhelést, és fáj. Lehetséges ezt még ilyen korban injekcióval javítani? vagy más megoldás ajánlott? Korábban sok évvel ezelőtt már egyszer kezelték injekciósan, és akkor bevált. köszönettel várom válaszát. F. Miklós
    Tisztelt Uram,

    Levele alapjan azt javaslom, hogy keszitessenek egy MR vizsgalatot Edesapja erintett terde(i)rol, ennek birtokaban egy orthopaed szakorvos a fizikalis vizsgalat es a kórtörténet alapján dontse el az egyeni kezelési tervet : műtet vagy ún. konzervativ kezelések : injekcios kurak, gyulladas - es fajdalomcsillapitok , biováz- erősitők, fiziko- terapia.

    Általánossagban elmondhato,
    hogy a konzervativ kezelesek esetben a porckopas mértéke, fenallasanak idotartalma es a Paciens életkora , általanos állapota, korabbi izuleti traumai ( serulesek) és a tarsbetegsegek befolyasolhatjak a kezeles hatekonysagat.
    Sajat praxisomban tobb idos Paciensnel alkalmaztuk sikerrel az un. komplex konzervativ terapiat.

    Amennyiben Edesapja fajdalmai tartosan fennállnak, kerem keressek fel Klinikankat konzultaciora az orvosi dokumentaciokkal a rendelesi idomben:

    H, Cs: du.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista



    Flick Miklós

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves és közvetlen

    A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók