Mikor jó a fájdalomra a meleg?

Mikor jó a fájdalomra a meleg?

2018.02.05

Hideg vagy meleg? Nedves vagy száraz? Mikor használ a mozgásszervi fájdalmaknál a meleg terápia és hogyan érdemes alkalmazni azt? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Krónikus fájdalomnál hasznos

Általánosságban elmondható, hogy míg az akut gyulladás, sérüléseknél a hideg borogatás, a jegelés válik be, addig krónikus fájdalom és gyulladás esetén a meleg terápia lehet hasznosabb. Ennek elsődleges hatása az izmok görcsösségének csökkentése, a fájdalom enyhítése.
A meleg terápia során mindig azt a hőmérsékletet kell eltalálni, ami még melegít, melegen tart, de nem égeti a bőrt. A melegítés időtartama mindig az adott probléma jellegétől függ. Egy enyhébb hátfájásnál a rövidebb, 15-20 perces melegítés lehet hatékony, elhúzódó, krónikus fájdalmak esetén akár két óráig is érdemes melegen tartani az adott testrészt.

Mivel és hogyan melegítsünk?

fájdalomcsillapítás akupunktúraA meleg terápiának két formája ismert: a nedves és a száraz.
- A nedves terápia lehet egy meleg fürdő, egy beáztatott törülköző vagy egy melegvizes palack, ami képes fenntartani az izmokig hatoló meleget.
- A száraz terápia lehet például az infraszauna vagy egy elektromos melegítő párna.
A melegítés hatékony módja egyénenként változó, mindenkinek érdemes kitapasztalni, mi hogyan hat rá és a fájdalomra. A meleg vizes palack 20-30 percig tartja a meleget, ahogyan a mikróban vagy forró vízben felmelegíthető zselés tasakok is. A melegvizes borogatás jó hatású lehet enyhébb derékfájdalomnál és jól „bedunsztolva” órákig képes tartani a kellemes hőmérsékletet. A szauna és a meleg fürdő ellazít – ahogyan a feszes, fájdalmas izmokat, úgy a mentális feszültséget is oldhatja.
Ugyanakkor van néhány eset, amikor orvossal érdemes konzultálni a meleg terápia alkalmazásáról, például magas vérnyomás, szívbetegség vagy visszér-betegség esetén. Bizonyos esetekben pedig egyenesen kerülendő a meleg, ilyen például a mélyvénás trombózis, a dermatitis, a nyílt seb, a perifériás érbetegség vagy a cukorbetegség.

Más természetes terápia is hatékony lehet

- Azok, akik a meleghez hasonlatos természetes hatású eljárásokat keresnek a fájdalomcsillapításban, számos lehetőség közül választhatnak. Az egyik leghatékonyabb eljárás az akupunktúra, amely szakértő kezekben  igen hatékony eszköz, különösen a mozgásszervi panaszok esetén – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr – A módszer nagy előnye, hogy nem csak az adott testrész betegségére, fájdalmára hat, de generalizált, általános hatásai is vannak. Hasonlóképpen hatásos, bár teljes más elven működik a lökéshullám terápia, amely a természetben is tapasztalható nagy energiájú hanghullámokat használja arra, hogy beindítsa a test öngyógyító mechanizmusait, élénkítse a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket. Mindkét módszer kúraként a leghatékonyabb, ahogyan csakis hosszútávon érdemes alkalmazni a funkcionális gyógytornát is, ami a mozgásszervi panaszok kezelésében alapvető fontosságú. A lényeg, hogy mindenki megtalálja azt a módszert, ami számára és az orvosa számára is elfogadható, biztonságos és a lehető leghatékonyabb. 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kisfiamnak 2 éve fennálló szajzara van. Kattog az ízület . Olvastam, hogy a helyileg beadott hialuronnal csökkenthető a fájdalom. Hany éves kortól végezhető ez a kezelés? Köszönöm a válaszukat. Tisztelttel : Fabók Szílvia
Tisztelt Fabók Szilvia

Fajdalom Központunkban kizárólag felnőtt Beteg ellátással foglalkozunk .
Kérem szíveskedjék gyermek fogorvos vagy sztomatologus szakemberhez fordulni kérdésével .

Tisztelettel ,

ARNOLD D. ARNOLD
Fabók Szilvia

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak