Nagy fájdalmakhoz vezethet a helytelen testtartás

Nagy fájdalmakhoz vezethet a helytelen testtartás

2017.07.04 16:52

A nem megfelelő testtartásból számtalan mozgásszervi probléma adódhat, így nem ritka, amikor kínzó váll-hát-nyak-vagy vállfájdalomban bosszulja meg magát a gyenge izomzat. Dr. Váradi Éva főorvosnővel, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájával a hanyag tartásból eredő problémákat és kezelési módjaikat vesszük sorra.

A nem megfelelő testtartásból számtalan mozgásszervi probléma adódhat, így nem ritka, amikor kínzó váll-hát-nyak-vagy vállfájdalomban bosszulja meg magát a gyenge izomzat. Dr. Váradi Éva főorvosnővel, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájával a hanyag tartásból eredő problémákat és kezelési módjaikat vesszük sorra.

Ezért okoz sok gondot a helytelen testtartás

Amikor valaki görnyedten tartja magát, akkor a teste a normálistól eltérő pózba kerül. Ez természetesen nem marad megtorlatlanul, hiszen a test minden apró izma más-más feladattal és teherbírással rendelkezik. Az izomzat egy egymással pontosan összehangolt rendszer, így ha egy részén valamilyen zavar áll be, úgy az kihat a környező területekre is. Éppen ezért tartásbeli hiba esetén, míg egyes izmokra, izomcsoportokra a kelletésénél kevesebb terhelés jut, addig más részek kénytelenek plusz terhet vállalni, ami egy idő után megbosszulja magát. Ez azért is fontos, mivel a probléma az idő múlásával csak rosszabbodik, mivel az izomzaton kívül az ízületeknél, porckorongoknál, csigolyáknál is gond keletkezhet.

Milyen problémákat okozhat a görnyedt hát?

Hanyag tartás esetén a leggyakoribb panaszok közé a hát/csípő/derék/nyak fájdalma sorolható. Ekkor elsősorban a test különböző részein lévő feszültség miatt megjelenő izomcsomók okozzák a fájdalmat, mivel nyomhatják a környező idegeket. Ezek a csomók egy ördögi kört indítanak el, ugyanis kialakulásuk még nagyobb feszülést eredményez, ami további csomók megjelenéséhez vezethet. A megváltozott viszonyok miatt az ízületek és a porckorongok túlságosan is terheltté válnak, amik elősegíti a kopásos megbetegedések, porckorong sérv, idegbecsípődés létrejöttét.

Így tudja megelőzni a fájdalmat

  • mozogjon rendszeresen, erősítse hát-és hasizmait
  • számítógép használat közben is ügyeljen az egyenes tartásra
  • amennyiben ülés közben nehezére esik magát kihúzni, használjon szék helyett fittball-t

Amikor a fájdalom krónikussá válik

A tartáshibákból fakadó fájdalom egy idő után állandósulhat, megnehezítve az illető napjait, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Egy alapos szakorvosi vizsgálattal megállapítható, milyen elváltozások keletkeztek eddig a hanyag tartásból kifolyólag, majd a további, súlyosabb problémák elkerülése céljából ezeket kezelni szükséges.

Dr. Váradi Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással gyors és hatékony eredmény érhető el, melynek alapja egy speciális injekciós kezelés, ami a szervezetben kialakult, fájdalmat okozó gyulladást csillapítja. Az esetleges további kezelés minden esetben egyéni elbírálást igényel. Ez alapján kiegészítő terápiaként szóba jöhet a guna terápia, akupunktúra, lökéshullám terápia, kinezio tape, illetve kopásos megbetegedés esetén a hialuronsavas injekció. Fontos tudni, hogy hosszútávon a probléma kiküszöbölése a hát-és a hasizomzat megerősítésével érhető el, hiszen annak hiányában a megfelelő testtartás nem kivitelezhető folyamatosan. Éppen ezért a fájdalom megszűntetésén túl gyógytornász segítségét is célszerű igénybe venni!

 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor ur ill.Doktor no! Eloszor is elnezest az ekezetek hianyaert!(kulfoldi billentyuzet) 39 eves ferfi vagyok.Mar kb. 3 eve tart ez az idegesito allapot es mar nem tudom hogy mit tegyek vele.A faromnal mindket oldalon trigger pontok fajdalma,derek es comb forgok fajdalma es mindket lab feszulese neha labfej zsibbadasa,szurkalasa.Ezenkivul januar ota mar negyszer heves fajdalom az anusz es a herezacsko kozott.Ketszer majdnem ajulasig fokozodott.E ket alkalom elott nyujto gyakorlatot csinaltam mert nagyon feszultek a labaim.Urologusnal voltam mivel kezeltek prosztatagyulladassal,de azt mondta hogy nincs gyulladas.Korabban elkuldtek fizioterapeutahoz a labfeszulessel,de a gyakorlatok amiket javasolt semmit nem segitettek.Az isiasz szindromara gyanakszom mivel egyik labamat sem tudom 45 foknal jobban nyujtva felemelni fekvo helyzetben.Fajdalom csillapito gelt tobbet is probaltam nem sok eredmennyel.Probaltam hogy tobbet setalok,mozgok de altalaban rontja a tuneteket.Mit tudna javasolni,hova menjek ezzel? Valaszat elore is koszonom! Tisztelettel: Zsolt
    Tisztelt Uram,

    Az Ön által leirt tünet- csoport háttereben általánossàgban az alabbi kórokok állhatnak:
    Az also hati- gerincszakasz, a porckorongok, idegek, es a hatizomzat elteresei
    Csipo izuleti problemak
    Prostata eredetu okok ( Önnek kizartak )
    Végbel eredetu okok
    Egyeb okok
    A leirt tunet- csoport alapjan valoszinusitheto az ischias - szindroma , ennek megallapitasahoz MR vizsgalat ill. ennek eredmenye alapjan ideggyogyaszati konzilium is szoba johet.
    A pontos diagnozishoz az Ön vizsgalata , alapos orvosi kikerdezese , a klinikai kép és a tunetek idobeni valtozasanak ismetete es a kepalkoto eljarasok ( MR ) eredmenyének ismerete egyuttesen szukseges .
    Altalanossagban fajdalom - es gyulladascsillapitas , izomlazitas ( helyileg is )
    és szakember iranyitasaval végzett funkcioknalis gyogytorna javasolt , ez utobbi csak akkor , ha nincs akut gyulladas.

    Panaszai tovabbi fenállása esetén kerem keresse fel klinikankat a leleteivel a rendelesi idomben konzultáciora
    : H, Cs délután
    Bovebb informacio a honlapunkon

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista

    Morvai Zsolt

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók