Ne legyen türelmetlen, ha le akar számolni az izomcsomókkal

Ne legyen türelmetlen, ha le akar számolni az izomcsomókkal

2017.07.04 17:00

A testben kialakult izomcsomók számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva. Mivel keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltüntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra. Hogy milyen módszerekkel lehet mégis megszabadulni tőlük, azt dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától tudtuk meg.

A testben kialakult izomcsomók számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva. Mivel keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltüntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra. Hogy milyen módszerekkel lehet mégis megszabadulni tőlük, azt dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától tudtuk meg.

Az izomcsomók kialakulásának oka

Az izomcsomók számtalan ok miatt kialakulhatnak. Ilyen lehet többek között a helytelen edzés, fertőzések, trauma, izom-és idegkárosodások, gerincsérv, ám leggyakrabban a stressz és a rossz testtartás kísérője. Mindkét esetben az izmok túlfeszülése áll a hátterében, mivel ilyenkor a test a normálistól eltérő pozíciót vesz fel és az izomtónus megváltozik, ezáltal pedig a környező idegek nyomás alá kerülnek.

Az izom vérellátása és anyagcseréje ezeken a területeken átalakul, így működése megváltozik, feszültség keletkezik bennük és gyulladásos folyamatok indulhatnak meg.

Gyakori probléma az ülőmunkát végzőknél, illetve azoknál, akik monoton fizikai munkát végeznek abnormális pozícióban (pl. szobafestők), a féloldali túlterhelés miatt.

Így kerülheti el az izomcsomók kialakulását

  • mozogjon rendszeresen (különös figyelmet fordítva a hátizomzatra)
  • fogyasszon min. 2 liter folyadékot egy nap
  • csökkentse a stresszt az életében (jóga, meditáció)
  • ha ülőmunkát végez, álljon fel minden órában kb. 10 percre és mozgassa át magát

Legyen türelmes

Az izomcsomók eltűntetése sajnos hosszadalmas folyamat, melyet több módszer kombinálásával lehet valamennyire felgyorsítani. Injekciós-infiltrációs technikával az esetleges gyulladás szűntethető meg, míg guna terápiával elszállítódnak a fájdalomért felelős kémiai anyagok, miközben a helyi izomfeszülés oldódik. Mindezt remekül kiegészíti a speciális gyógymasszázs, mely szintén hozzájárul az izmok és az elme ellazulásához, így kiváló stresszűző is egyben- mondja dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tartós javulásért és a probléma ismételt kialakulása elkerülése céljából az életmódváltásnak is nagy szerepe van. Hiszen ha az illető továbbra sem fordít elég figyelmet a rendszeres testmozgásra és a megfelelő folyadékbevitelre és testtartásra, akkor elkerülhetetlen, hogy a fájdalmas izomcsomók újból kialakuljanak.

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! 4 éve Still betegséget állapítottak meg nálam és azóta folyamatosan Trexan gyógyszert szedek heti egy alkalommal 10 mg-ot. A nőgyógyászom pedig irt fel nekem nemrégiben Symicia nevű fogamzásgátló tablettát. Arról szeretnék rédeklődni, hogy a két gyógyszer nem gyengíti együttes szedésnél a hatását? Köszönöm szépen válaszát előre is!
    Tisztelt Hölgyem ,


    A Still - Betegség esetében fontos az
    ún. bázis - terapia alkalmazása.

    Annak eldöntése , hogy az Ön által leírt készítmények között van - e interakció az Önt kezelő belgyógyász ( Immunologus ) es a nogyogyasz Kolléga feladata , az nem az én szakterületem.

    Megértését megköszönve ,

    Tisztelettel ,

    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Bényei Bianka

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Profi

    A doktor úr profizmusa, empátiája. Gerinc problámákkal küzdő embereknek biztosan szívből fogom ajánlani.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók