Ne legyen türelmetlen, ha le akar számolni az izomcsomókkal

Ne legyen türelmetlen, ha le akar számolni az izomcsomókkal

2017.07.04 17:00

A testben kialakult izomcsomók számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva. Mivel keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltüntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra. Hogy milyen módszerekkel lehet mégis megszabadulni tőlük, azt dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától tudtuk meg.

A testben kialakult izomcsomók számtalan kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos az idők folyamán több helyen is megjelenhetnek, olykor komoly fájdalmakat okozva. Mivel keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltüntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra. Hogy milyen módszerekkel lehet mégis megszabadulni tőlük, azt dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától tudtuk meg.

Az izomcsomók kialakulásának oka

Az izomcsomók számtalan ok miatt kialakulhatnak. Ilyen lehet többek között a helytelen edzés, fertőzések, trauma, izom-és idegkárosodások, gerincsérv, ám leggyakrabban a stressz és a rossz testtartás kísérője. Mindkét esetben az izmok túlfeszülése áll a hátterében, mivel ilyenkor a test a normálistól eltérő pozíciót vesz fel és az izomtónus megváltozik, ezáltal pedig a környező idegek nyomás alá kerülnek.

Az izom vérellátása és anyagcseréje ezeken a területeken átalakul, így működése megváltozik, feszültség keletkezik bennük és gyulladásos folyamatok indulhatnak meg.

Gyakori probléma az ülőmunkát végzőknél, illetve azoknál, akik monoton fizikai munkát végeznek abnormális pozícióban (pl. szobafestők), a féloldali túlterhelés miatt.

Így kerülheti el az izomcsomók kialakulását

  • mozogjon rendszeresen (különös figyelmet fordítva a hátizomzatra)
  • fogyasszon min. 2 liter folyadékot egy nap
  • csökkentse a stresszt az életében (jóga, meditáció)
  • ha ülőmunkát végez, álljon fel minden órában kb. 10 percre és mozgassa át magát

Legyen türelmes

Az izomcsomók eltűntetése sajnos hosszadalmas folyamat, melyet több módszer kombinálásával lehet valamennyire felgyorsítani. Injekciós-infiltrációs technikával az esetleges gyulladás szűntethető meg, míg guna terápiával elszállítódnak a fájdalomért felelős kémiai anyagok, miközben a helyi izomfeszülés oldódik. Mindezt remekül kiegészíti a speciális gyógymasszázs, mely szintén hozzájárul az izmok és az elme ellazulásához, így kiváló stresszűző is egyben- mondja dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tartós javulásért és a probléma ismételt kialakulása elkerülése céljából az életmódváltásnak is nagy szerepe van. Hiszen ha az illető továbbra sem fordít elég figyelmet a rendszeres testmozgásra és a megfelelő folyadékbevitelre és testtartásra, akkor elkerülhetetlen, hogy a fájdalmas izomcsomók újból kialakuljanak.

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt dr.Arnold Dénes Arnold! Megerőltetésből adódóan erőteljesen romlott a lúdtalpam által jelentkező fájdalom. Két probléma okozza a legnagyobb gondot, az egyik a lábháton jelentkező állandó fájdalom, mely gyulladáscsökkentő krémek hatására sem sokat enyhül. A pihentetés sem javít, egy-egy hosszabb gyaloglás után pedig szinte nehezemre esik a járás. Érzetre olyan, mintha az egész lábháti rész "merev" lenne, és szó szerint minden egyes lépés fájdalmat okoz. Röntgen csak ízületi kopást mutatott ki, ill. nagyon kismértékű hallux vagust(ami nem is fáj). Megítélésem szerint a fájdalom jellege olyan, mintha minden ízület, ín be lenne gyulladva. Néha időszakos enyhülést hoz, ha kinesiotape-pel megragasztom. Talpnyomás vizsgálattal elkészített betét hordok, de most már az sem segít túl sokat. Másik aggodalomra okot adó dolog, hogy azt vettem észre, az eddig is X lábam elkezdett még jobban befelé fordulni., a combizmok pedig fájdalmasan feszesek. Ezzel együtt a jobb lábfejemen mintha elindult volna egy kifelé forduló szöveti csavarodás, ami már szemmel is látható. Annak ellenére, hogy betéttel a boltozatom meg van emelve, mégis külső élen terhelek. Kérem, szíves válaszát, hogy az Ön által alkalmazott injekciós terápia alkalmas lehet-e erre a problémára, ill. milyen megoldást lát ezen kívül. (A sors fintora, hogy természetgyógyász vagyok, AMM és és kinesiotape terapeuta, és mégis... ) Köszönettel: Kaponya Éva
    Tisztelt Hölgyem ,

    A precíz válaszhoz az Ön fizikális vizsgálata , kórtörténetek pontos rögzítése es leleteinek a kiértékelése együttesen szükséges .
    Levele alapján Önnek ludtalpa ill. hallux valgusa és a lábizuleteiben rtg - vel igazolt ízületi kopasi folyamatai vannak.
    Ezek mindegyike külön- külön is tud fájdalmat okozni , az Ön eseteben a láb - biomechanikai funkció romlása is fennállhat tünetei alapján .
    Az egyeni talp betét viselését fokozatosan szoktuk javasolni es annak hosszától ill. anyagösszetételétől függően a betét egyéni utanállítása ( modellacioja ) is szoba jöhet .
    Javaslok Önnek egy Orthopaed szakorvosi vizsgálatot és funkcionális lábtornát, fizikai kiméletet .
    Az általunk alkalmazott komplex konzervativ kezelés - amelynek része a Guna MD orvosi kollégén injekciós kúra is - az Othopaed vizsgálat eredménye alapján jöhet szoba.
    Ennek birtokában - ha fájdalmai továbbra is fennállnak - kerem szíveskedjék befáradni a rendelesemre : H , Cs : du .

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Kaponya Éva

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves és közvetlen

    A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók