Nyakfájdalom és kezelése aktív fájdalomcsillapítással

Nyakfájdalom és kezelése aktív fájdalomcsillapítással

2017.07.04 17:03

Aki irodai munkát végez, az jól tudja, hogy a sok ülés nem csak a derekat, de a nyakat is megterheli, ami sajnos gyakran fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a FájdalomKözpont aktív fájdalomspecialistájától megtudhatjuk, mi minden vezethet a krónikus nyaki panaszokhoz, és hogy miket lehet tenni ellenük.

Aki irodai munkát végez, az jól tudja, hogy a sok ülés nem csak a derekat, de a nyakat is megterheli, ami sajnos gyakran fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a FájdalomKözpont aktív fájdalomspecialistájától megtudhatjuk, mi minden vezethet a krónikus nyaki panaszokhoz, és hogy miket lehet tenni ellenük.

Krónikus nyakfájdalom- az ülőmunka átka

Az ülőmunkát végzők esetében a nyakfájdalom gyakori probléma, mivel a folyamatos rossz testtartás következtében az adott testrészen feszültség keletkezik. Nyaki panaszok esetén ez a fej állandó előredőléséből és lehajtásából származik, ami izommerevséghez, kötöttséghez vezethet. A helytelen testtartás továbbá sokszor gyulladásban lévő csomókat – trigger pontokat- eredményez, melyek nyomhatják a környező idegeket, így a fájdalom kisugározhat más részekre is. Éppen ezért ilyenkor sokszor a nyak fájdalmán kívül fej-váll-hátpanaszok is jelentkeznek.– magyarázza dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája, aki hozzátette, hogy mindezt csak rontja, hogy a legtöbben szinte egész nap lefelé néznek (étkezésnél, főzésnél, takarításnál).

Így kerülheti el az állandó fájdalmat

Vizsgálatok kimutatták, hogy a váz-és izomrendszer panaszai nagyban összefüggenek a rossz irodai körülményekkel, melyhez elsősorban a nem megfelelően beállított szék és a számítógép helytelen elhelyezkedése sorolható. Hogy elkerülhesse a fájdalmas problémákat, a következőket érdemes figyelembe vennie:

  • A monitort és a széket úgy állítsa be, hogy fejét ne kelljen lehajtania, azaz a képernyő szemmagasságban legyen
  • Kb. 80 cm távolságra legyen a szeme a monitortól
  • Próbáljon meg egyenesen ülni a gép előtt: a talpak legyenek a talajon, a háta legyen egyenes, a vállait húzza hátra és eressze le, az állát húzza enyhén hátra. Amennyiben az egyenes ülés gondot okoz, tegyen a dereka mögé egy hengerpárnát, vagy üljön fittball-on.
  • A billentyűzetet helyezze el úgy, hogy gépelés közben a felkar derékszöget zárjon be az alkarral


Természetesen a helyes ülőhely kialakítása nem elég ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a panaszok. A test rendszeres átmozgatása csaknem ugyanolyan fontos, így lehetőleg óránként álljon fel 10 percre és sétáljon, vagy végezzen pár derék-és nyakkörzést. A fájdalom csillapítása és elkerülése érdekében gyógymasszázs, illetve gyógytorna is javasolt, hiszen masszázs hatására az izomfeszülés oldódik, gyógytornával pedig a hátizmok megerősödnek, és így megfelelő testtartás érhető el.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalmas izomcsomók ellen.

Amennyiben a mindennapjait állandó vagy visszatérő nyakfájás keseríti meg, úgy érdemes mielőbb orvosi segítséget kérnie, hiszen minél tovább fennáll az állapot, annál nehezebb megszűntetni. A diagnózis legpontosabban a fizikális mellett képalkotó vizsgálatokkal (CT, MRI, Rtg) állítható fel, mellyel átfogó képet kaphatunk a beteg állapotáról.
Dr. Váradi Éva szerint nyakfájdalom esetén a leghatásosabb kezelés az injekciós-infiltratív technika, melyhez különösen nagy szakértelem és tapasztalat szükséges. Lényege, hogy megtaláljuk a fájdalmat okozó egészen apró szövetrészt, majd a megfelelő helyre beadott injekció annak gyulladását csillapítja, megszűnteti. Ennek hatására véget vethet a fájdalomnak, az izommerevségnek és a mozgásbeszűkülésnek. A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-4-5 alkalmat vesz igénybe, és hatása évekig, évtizedekig érződik.
Az injekciós-infiltratív technika remekül kiegészíthető guna terápiával, melynek hatására az izomcsomókba, illetőleg a környezetükbe adott injekció hatására az izomfeszülés rövid időn belül megszűnik. További jó oldala, hogy helyi keringésjavító hatásával a fájdalomért felelős kémiai anyagok elszállítása felgyorsul.

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. 10 napja, hirtelen fájdalom nyilalt a bal térdembe, azóta egyre rosszabb, már alig tudok járni. Egy injekciót kaptam a külső, bal ordalra, de a belső oldalon szinte elviselhetetlen a fájdalom azóta is. Lefelé a vádlimba és fel a combba is kisugárzik. Szedek Cdondrosulfot, az se használ. Mit lehet még tenni a fájdalom csillapitására? Kszönettel: Kiss Mária
    Tisztelt Kiss Mária! A Condrosulf nem fájdalomcsillapító, javasolt helyi és tablettás fájdalomcsillapítása, de mindenek előtt javasolt a kontroll vizsgálata annál az orvosnál, akitől az injekciót is kapta,mert csak személyes vizsgálat alapján lehet többet mondani.Üdvözlettel dr. Váradi Éva
    Kiss  Mária

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista