Teniszkönyök- nem csak a teniszezőket érinti

Teniszkönyök- nem csak a teniszezőket érinti

2017.07.04

Bár a teniszkönyök sokak szerint a sportolók betegsége, pedig bármilyen fokozott igénybevétele a karnak kiválthatja a kínzó fájdalmat. A gyulladással járó kórkép mielőbbi kezelésére dr. Váradi Éva, a FájdalomKözpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája hívja fel a figyelmet.

Teniszkönyök- nem csak a teniszezőket érinti

Bár a teniszkönyök sokak szerint a sportolók betegsége, pedig bármilyen fokozott igénybevétele a karnak kiválthatja a kínzó fájdalmat. A gyulladással járó kórkép mielőbbi kezelésére dr. Váradi Éva, a FájdalomKözpont főorvosnője, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája hívja fel a figyelmet.

A könyökízület felépítése és a teniszkönyök kialakulása

A felkart és az alkart összekötő könyökízületnek a kar mozgatásában van jelentős szerepe. Három ízület határolja: felkarcsont-orsócsont közti, felkarcsont-singcsont közti, orsócsont-singcsont közti ízület. A hajlítás-feszítés zömmel  a felkarcsont és singcsont  közti ízületben, a  rotációs mozgások – a tenyér fel-le mozgatása- zömmel  az orsócsont és singcsont közötti  ízesülésben  megy  végbe.

Teniszkönyök esetén a túlzott megerőltetés hatására a felkarcsont könyök felöli részén lévő külső bütyöknél csonthártyagyulladás lép fel, melyet az orsócsonti csontfeszítő izmot a csontbütyök nyúlványához rögzítő ín sérülése okoz. Mivel ezt a területet használjuk a kar kiegyenesítésénél, így teniszezőknél gyakori probléma, viszont előfordulhat ásásnál, szobafestésnél, illetve különböző megerőltető fizikai munkánál. Elsősorban a középkorúak érintettek,viszont nem ritka fiatalabb korban sem a probléma.

Tünetek

  • alkar feszítő izmának fájdalma
  • a könyök külső oldalának fájdalma
  • könyök/csukló/ujjak hátrafeszítésénél fellépő fájdalom

 

Megfelelő kezeléssel a műtét elkerülhető

Amennyiben a panaszok jelentkeznek, úgy a beteg elmondása alapján, fizikális vizsgálattal a diagnózis könnyen felállítható, Rtg felvételre csak elvétve van igény. Teniszkönyök esetén az első lépés az érintett terület pihentetése, tehermentesítése és jegelése a gyulladás csökkentése érdekében. Sajnos előfordulhat, hogy a kitartó pihentetés sem hoz javulást, viszont a legtöbb esetben aktív fájdalomcsillapítással és fizikoterápiával a fájdalom megszűntethető és a műtét elkerülhető. Dr. Váradi Éva szerint a probléma pontos helyét megtalálva szteroidos és speciális injekciós-infiltrációs technikával a gyulladás – és így a panaszok- gyorsan megszüntethetők, így a beteg hamarosan ismét fájdalmak nélkül élheti mindennapjait. A kúra a probléma súlyosságától függően csupán 3-4 alkalmat vesz igénybe, melyet a mielőbbi gyógyulás érdekében érdemes kineziotape, lézer illetve guna terápiával kombinálni.

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
    • Sportsérülések
    • Végtagfájdalmak kezelése
    • Izomlázszerű nehézláb érzés 
    • MRI, CT leletek értékelése 
    • Folyamatban lévő terápia optimalizálása
    • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt doktornő/úr !31 éves nő vagyok,Romániában élek.Januarban kezdődtek a tünetek,reggel arra ébredtem hogy alig hallok a jobb fulemmel,csak olyan volt,mintha a szívem dobogna a  fülemben elmendtunk egy orl magán orvoshoz aki beutalt a korhazban.10 napig perfuzioval kezelték,hallastesztet is csináltam, ami minimális hallaskarosodas mutatott ki....a dobogós a kezelés után megszünt,de a ami napig folyamatosan zúg.tinitusal és idegi hallaskarosodassal diagnosztikáltak. Kaptam tanakan, betasrcet és millgammat.Egy hónap múlva elkezdett zsibbadni a jobb oldalon az arcom,szedulni kezdtem és egyensúly problémáim is vannak.a háziorvos neurológus hoz küldött aki miután megvizsgált azt mondta hogy egy ritka jóindulatú daganatom van,akusztikus neuróma és elküldott  mr vizsgálatra, ami ki mutatta kontraszt anyag nelkul hogy van egy 5mm és tumor a VII VIII agyidegen  és egy hurok a jobb fülemben.visszamendtem az eredmenyel és mondta hogy keressék egy idegsebeszt mert nem hozza tartozik mar...Meg csináltam a kontraszt anyagos kiegeszitest ami viszont azt mutatta ki hogy nincs semmilyen elváltozás. ...tanácstalan vagyok
    Tisztelt Laura Corordan!
    Páll Főorvos Úr idegsebész felkeresését javasolja az Ön leírása alapján.
    Üdvözlettel
    Laura  Corodan

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    Nagyon elégedett vagyok Dr. Páll Zoltán főorvos Úr nagyon részletes, minden részletre kitérő diagnosztikájával a fájdalmamat illetően.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista