6 lépés, hogy biztonságosan felépülj a sportsérülésből

6 lépés, hogy biztonságosan felépülj a sportsérülésből

2018.06.26

Egy sportolónak komoly testi-lelki megterhelést jelenthet egy sérülés, ami sohasem jön jókor. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a sportsérülések helyes kezelésére és a sporthoz való visszatérés fázisaira hívta fel a figyelmet. 

A hosszútávú célokat kell figyelembe venni

- Különösen a hobbisportolókat fenyegeti az a veszély, hogy pánikba esnek egy-egy sérülés kapcsán, és úgy érzik, hogy a kényszerű pihenő miatt kárba megy minden korábbi erőfeszítésük. Nyilván a profik sem szeretik ezeket a helyzeteket, de ők jobb eséllyel belátják, hogy a túl korai visszatéréssel éppen a fejlődésüket veszélyeztetik. Minden sportolónak fontos egy lépéssel hátralépni és belátni, hogy hosszútávon azzal teszi a legjobbat magának, ha szakemberek segítségével bejárja a rehabilitáció fontos állomásait – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. 

1. Fogadd el a sérülést!

Egy bizonyos edzésmennyiség mellett a sérülés benne van a pakliban, ezért előfordulhat, hogy úgy kezeli a sportoló, mint az fejlődés velejáróját és fájdalom mellett is folytatja a korábbi munkát. Holott fontos belátni, hogy az ízületek és izmok hosszútávú egészsége, integritása sokkal fontosabb a fejlődés szempontjából, mint a pillanatnyi eredmények fenntartása. Lehet, hogy a regeneráció során történik bizonyos izomtömeg vesztés, erőcsökkenés, de szakszerű vezetéssel ezeket a veszteségeket gyorsan be lehet pótolni és folytatni lehet a megkezdett utat.

2. Vedd komolyan a rehabilitációt!

Néhány sportoló nem veszi elég komolyan a sportorvos, gyógytornász, mozgásterapeuta által javasolt rehabilitációt, holott ez a leghatékonyabb módja a felépülésnek. Nem csak a sérült testrész flexibilitása és a mobilitása javítható így, de az ismétlődő sérülés rizikója is csökkenthető. A szakszerű rehabilitáció segít megőrizni az izomerőt és a sérülés helyén kialakuló hegszövetet – ami gyakran feszessé és következményesen sérülékennyé teszi a sérült területet – nyújtó és erősítő gyakorlatokkal teszi biztonságosabbá.

3. Ne fogyókúrázz a felépülés időszakában!

Akadnak néhányan, akik a rehabilitáció viszonylag passzív időszakában erősen redukálják a kalória bevitelüket, nehogy felszedjenek néhány kilót, növekedjen a testzsír százalékuk. Holott a testnek a felépüléshez is szüksége van tápanyagra, hiszen e nélkül még jelentősebb lesz az izomerő veszteség. Mindezek tudatában legfeljebb 10-20 %-os kalóriacsökkentést ajánlott bevezetni azoknak, akiknek fontos tartaniuk a súlyukat. Különösen érdemes odafigyelni az egyszeresen telítetlen és az omega-3 zsírsavak bevitelére, amelyek nem csak a szív-érrendszer egészsége miatt fontosak, de az omega-3 a sportterhelés káros hatásait is képes csökkenteni. A fehérjebevitel az izomtömeg fenntartása miatt fontos, az energiaszint pedig bizonyos mennyiségű szénhidrát bevitelével tartható fenn. Rehabilitáció során – és edzésidőszakban is – komoly segítséget jelenthet a sportdietetikus iránymutatása.  

4. Eddz másképp!

sportsérülés sportorvosEgy bizonyos sportsérülés még nem zárja ki más izomcsoportok edzését – amennyiben a sportorvos nem javasolja a teljes pihenést. Mindenképpen egyeztetést igényel a szakemberekkel, milyen jellegű mozgás fér bele a rehabilitációba, de akár még egy törött láb esetén is megoldható a másik láb edzése (féllábas guggolásokkal például) vagy akár a felsőtest edzése. Mindezek mellett természetesen nem hangsúlyozható eléggé a személyre szabott gyógytorna szerepe!

5. Fokozatosan térj vissza!

Természetesen frusztráló lehet egy sportolónak, ha napokig, hetekig „csak” rehabilitálódik, sokan már alig várják a rendes edzésmunkát, de fontos a türelmes, kis lépésekkel történő visszatérés. Ellenkező esetben szinte biztosra vehető egy másik sérülés vagy éppen a nem teljesen meggyógyult testrész újabb sérülése. A sportorvos javaslata alapján az edző segít, hogy felépülhessen egy biztonságos, visszaépítő edzésterv. Akinek nincs edzője, ebben az időszakban érdemes mozgásterapeuta, gyógytornász segítségét igénybe venni.

6. Csökkentsd a kockázatot!

- A sportsérülések terápiájában a rizikófaktorok kiküszöbölésére is koncentrálni kell. Ilyen például a túledzettség, a szorongás, az anatómiai rendellenességek, az alvászavar, a nem megfelelő edzésmódszer és akár sportszer – ismerteti dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A kezelések megválasztásakor is körültekintően kell eljárni, akár kombinációkat alkalmazni. A konzervatív kezelések között alkalmazható gyógyszeres kezelés (pl. fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) és strukturális kezelés (pl. a porcmátrix alkotó elemeinek adagolása, többek közt hialuronsav injekcióval, orvosi kollagén injekcióval) is. 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! Bal hüvelykujjam tenyér felőli oldalán az ínszalag középső részén keletkezett egy kis csomó úgy egy hónapja. Körülbelül 3-4 mm átmérőjű, ami hajlításkor, mozgatáskor nem fáj, de ha valamilyen tárgy hozzáér pl. szorításkor, akkor viszont elég erősen. Mi lehet az oka?
    Tisztelt Varga Sándor ! Leírása alapján nem tudom megmondani, talán sebészet-kézsebészeti vizsgálata javasolt, mert lehet egy észrevétlen sérülés kapcsán betokolt idegen test is dr.Váradi Éva
    Varga Sándor

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista