A porc újjáépítése nem csodaszerekkel serkenthető

A porc újjáépítése nem csodaszerekkel serkenthető

2017.09.21 08:57

Amikor a porckopás miatti fájdalmat tapasztaljuk, sok mindent hajlandóak vagyunk kipróbálni, csak hogy megszabaduljunk a kínzó érzéstől. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a valóban hatásos eljárásokra hívta fel a figyelmet.

Mi hat és mi nem?

Amikor fájdalmat tapasztalunk – legyen az akut, éles vagy tartósan jelenlévő kínzó érzés – sok mindent hajlandóak vagyunk megtenni, hogy megszabaduljunk tőle. A legegyszerűbb módszer a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedése, amely azonban nyilvánvalóan nem hat a probléma forrására. Kissé olyan ez, mint amikor az autóból kifogyóban van a benzin és tankolás helyett csak kikapcsoljuk a villogó figyelmeztető jelzést.
Amennyiben porckopás okozza a fájdalmat, szintén nem jelentenek tartós megoldást a fájdalomcsillapítók, és sajnos nem válnak be azok a csodaszerek, amelyekben – akár az elkeseredettségünk miatt – valamiért bízunk. Így nem javítja a kopott porc állapotát az ízületre kent zselatin, a „mindenre jó” multivitamin, a valódi hatóanyag nélküli, ám villámgyors javulást ígérő „csodakészítmény” sem. Viszont utóbbi esetekben jó eséllyel sok pénztől szabadulhatunk meg.    

Azért fáj, mert elkopott a „párnázás”

Amikor tartósan fájlaljuk egy ízületünket, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, mert ki kell deríteni, sérülés, gyulladás vagy porckopás okozza-e a bajt. Ez utóbbira gyanakodhatunk, ha meg is duzzad az érintett terület. Mindenképpen segítségre van szükség, ha a fájdalom akadályozza az olyan mindennapos tevékenységeket, mint a lépcsőzés, a guggolás, a futás vagy a kar felemelése.
- Ha minden egyéb okot kizártunk, gyakran az derül ki, hogy a fájdalom forrása maga a porckopás. Ez az egyébként természetes folyamat sokaknál már a 30-as, 40-es években problémát okozhat és akár komoly fájdalommal is járhat. Ennek az az oka, hogy ha a csontok közti területet kipárnázó porc elkopik, akkor csontok dörzsölik az ízületek szélét. Ráadásul ezen területek érzőidegekkel gazdagon behálózottak, tehát valóban komoly életminőség romlást okozhat, ha itt jelentkezik a kopás – ismerteti Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista.

Milyen „csodaszereket” vethetünk be a javulásért?

- A torna – ideális lehet a vízben végzett mozgás - kitűnő az enyhébb ízületi fájdalmak kezelésében. Fontos, hogy olyan gyakorlatokat válasszunk, amelyek nem terhelik meg az érintett területeket.
- A gyógytornász rengeteget segíthet, hiszen megtanítja az ízület körüli izmok erősítésére szolgáló legjobb gyakorlatokat.
- Tudni kell, hogy a súlyfelesleg fokozott terhet jelent az ízületek számára, ezért túlsúly esetén néhány kilogrammos fogyás is enyhítheti a panaszokat.

A porc újjáépítését serkentő injekció sem csodaszer, de segít

porc újjáépítést serkentő injekció- A legújabb eljárás a porckopás kezelésében a vérlemezkében gazdag plazma ízületbe fecskendezése, amely a benne lévő növekedési faktorok és egyéb bioaktív anyagok segítségével fokozza a porcsejtek aktivitását, a porcanyag képzési hajlandóságát. A kezelés során steril körülmények közt, egy speciális fecskendőrendszerrel vért veszünk a beteg karjából, majd ezt az erre kifejlesztett eszközzel centrifugáljuk. Az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát végül befecskendezzük az ízületi résbe – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. - Előrehaladottabb porckopásnál a porc újjáépítést serkentő injekció kombinálható a hialuronsav injekcióval. Ezt egy ülésben meg tudjuk oldani, és jelentős javulás várható az összetett kezeléstől. Ugyanakkor nagyon fontos a páciensek felvilágosítása: ez a módszer sem tekinthető csodaszernek, hiszen például abban az esetben, ha a porc már teljesen elkopott, nem is használható. A kezeléshez ugyanis szükséges, hogy legyen még megfelelő mennyiségű élő porcsejt, amely újjáépítésre „buzdítható”. Ha azonban fennáll ez az állapot, a porc újjáépítést serkentő kezeléssel – a kopás súlyosságától függően - akár egy teljes évre visszanyerhető a fájdalommentes mozgás, feltétlenül javítható az életminőség. 

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr. Úr- Dr. Nő Utóbbi 1 évben gyakran előforduló szív környéki szúrás, mk. kar , alkar zsibbadás, deréktáji fájdalom, idegbecsípődés, szédülés, tarkó fájdalom miatt több kivizsgáláson voltam. Legutóbbi MR vizsgálaton az alábbiakat írták: Th.II. corpusban 1,5 cm- es haemangioma.C.IV.- V discus egyenletesen előboltosul, CV._VI discus körkörösen bo. laterálisan kiszakadt, előboltusol 5 mm.-rel, myelonon benyomatot okoz, a kilépő gyököt eléri. Ez gyógyítható-e valamilyen injekcióval, milyen torna javasolt, szükséges -e műtét. Rosszat tehet-e ennek a futás, szobabicigli, meleg gyógyfürdő? Válaszukat előre is köszönöm.
    Tisztelt Hölgyem ,

    Komplex tünet - csoportról számol be levelében.

    A csatolt MR lelet alapján javaslom keressen fel egy Idegsebészet , aki az Ön vizsgálata @ a klinikai kép @ az MR alapján eldönti , hogy kell- e műtét, ill. ezek alapján egyéb kérdéseire is választ ad.

    Az ún. Komplex Konzervatív kezelésekkel - amelyeket Klinikankon mi is végzünk - és megfelelo Életmóddal @ funkcionális gyogytornaval a kórkép progressziója ( előrehaladása , rosszabbodása) lasssitható, a tünetek is csökkenhetnek.

    Amennyiben az érintett gerinc - szelvényekben gyulladásos folyamat is fenáll, a meleg gyógyfürdőt nem javaslom.

    Tisztelettel,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Kocsis Enikő

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók