Porc újjáépítést serkentő injekció - Budai FájdalomKözpont

Az izületi porc folyamatos lebontás-újjáépülés állapotban van. Fiatal korban ez az állapot egyensúlyban van, de az életkor előrehaladtával a lebontás egyre jobban túlsúlyba kerül – és jelenik meg a porckopás, a következményes izületi fájdalom, mozgáskorlátozottság. Ezt az egyensúly megbontást a természetes folyamatok mellett sietteti a porc fokozott terhelése pl. sport által, ugyanúgy, mint a túlzott mozgásnélküliség ülő-, állómunka által.

Jelen pillanatban Magyarországon ez a kezelés NEM MEGENGEDETT, mivel megsérti a 2/2004 (XI.17.) EüM rendeletét.
Nyugat európai országokban, és az USA-ban a kezelés elfogadott, és gyakorlatban is használt.
Erről szóló publikációk itt olvashatóak: 

A porckopásról

A porckopás (osteroartrózis) a fájdalom, mozgáskorlátozottság egyik leggyakoribb oka. A porckopás jellemzően a középkorúak és azon túl lévők betegsége, de gyakran találkozhatunk fiatalabb korosztályban is vele pl. sportolók körében.

A porckopásban megváltozik a porc és izület normális anyagcseréje,  erősödnek a lebontó és gyengülnek
az újjáépítő folyamatok.A porckopás kezelésében a tüneti szerek (ld. fájdalomcsillapítók) mellett
kiemelt figyelmet kell fordítani az anyagcsere helyreállítására, az újjáépítő folyamatok támogatására.

 

Hatásmechanizmus

A vérlemezkék (trombociták) alfa-granulumai számos növekedési faktort tartalmaznak, melyek az izületi résbe juttatva
képesek megváltoztatni a porckopás által érintett környezetet, gátolva a lebontási és serkentve az újjáépítési folyamatokat
elősegíti a porc újjáépülését.

 

A trombocitákban található növekedési faktorok izületbe juttatása növeli az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. Emelkedik a hialuronsav termelés, csökken a porc leépülését előmozdító gyulladásos anyagok termelődése, egyensúlyi irányba mozdul az érképződés,csökken a porcsejtek elhalása. 

Az izületi gyulladás csökkenésével csökken a fájdalom, javul az ízület mozgathatósága amellett, hogy a trombocitákban gazdag plazma izületbe juttatása közvetlen molekuláris szinten segíti elő a szervezet saját fájdalomcsökkentő mechnaizmusait.

Ízületi injekció

A trombocitákban gazdag plazma (PRP) izületbe juttatása – porcújjáépítést serkentő injekció – leggyakrabban a térd és vállízületi panaszok enyhítésére alkalmas, azonban sportolók esetében gyakori a váll, könyök, boka gyulladásos tüneteinek kezelése.

 

 

A porc újjáépítést serkentő injekciós kezelés ambulánsan történik. A kezelés során 10 ml vér kerül levételre a páciens felső végtagi vénájábólból egy speciális fecskendőrendszerrel. A vér az arra kialakított eszközzel centrifugálásra kerül, majd a kezelőorvos a vérlemezkékkel (trombociták) dúsított plazmát az izületi résbe fecskendezi, a sterilitás szabályait maximálisan betartva.

A porc újjáépítést serkentő injekció hatása a beadást követő napokban alakul ki, és hatása több hónapig, akár éves távlatban is fennáll.

A porc újjáépítést serkentő injekció kezelés eredményességéhez hozzájárul a megfelelő utókezelés. Az injekció beadását követően két hétig minden nagyobb fizikai megterheléssel járó aktivitást kerülni kell.  A teljes felépülés egyénenként változó módon 3-6 hét.

Kinek javasolt

A porc újjáépítést serkentő injekció használata javasolt enyhe és középsúlyos porckopásban. A kezelés hatékonysága feltételezi az izületi porc részleges meglétét, így hatás nem várható, ha az izületi felszíneken nincs már porcszövet.

A porc újjáépítést serkentő injekció eredményességhez és a gyorsabb regenerálódáshoz nagy segítséget nyújt az egyidejűleg izületbe adott hialuronsav és a szakember által vezetett gyógytornás kezelés is.  

 

Bejelentkezés porc újjáépítést serkentő  injekciós kezelésre

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

Budai FájdalomKözpont

Orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése