Porc újjáépítést serkentő injekció - Budai FájdalomKözpont

2020.06.25

Az izületi porc folyamatos lebontás-újjáépülés állapotban van. Fiatal korban ez az állapot egyensúlyban van, de az életkor előrehaladtával a lebontás egyre jobban túlsúlyba kerül – és jelenik meg a porckopás, a következményes izületi fájdalom, mozgáskorlátozottság. Ezt az egyensúly megbontást a természetes folyamatok mellett sietteti a porc fokozott terhelése pl. sport által, ugyanúgy, mint a túlzott mozgásnélküliség ülő-, állómunka által.

Jelen pillanatban Magyarországon ez a kezelés NEM MEGENGEDETT, mivel megsérti a 2/2004 (XI.17.) EüM rendeletét.
Nyugat európai országokban, és az USA-ban a kezelés elfogadott, és gyakorlatban is használt.
Erről szóló publikációk itt olvashatóak: 

A porckopásról

A porckopás (osteroartrózis) a fájdalom, mozgáskorlátozottság egyik leggyakoribb oka. A porckopás jellemzően a középkorúak és azon túl lévők betegsége, de gyakran találkozhatunk fiatalabb korosztályban is vele pl. sportolók körében.

A porckopásban megváltozik a porc és izület normális anyagcseréje,  erősödnek a lebontó és gyengülnek
az újjáépítő folyamatok.A porckopás kezelésében a tüneti szerek (ld. fájdalomcsillapítók) mellett
kiemelt figyelmet kell fordítani az anyagcsere helyreállítására, az újjáépítő folyamatok támogatására.

 

Hatásmechanizmus

A vérlemezkék (trombociták) alfa-granulumai számos növekedési faktort tartalmaznak, melyek az izületi résbe juttatva
képesek megváltoztatni a porckopás által érintett környezetet, gátolva a lebontási és serkentve az újjáépítési folyamatokat
elősegíti a porc újjáépülését.

 

A trombocitákban található növekedési faktorok izületbe juttatása növeli az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. Emelkedik a hialuronsav termelés, csökken a porc leépülését előmozdító gyulladásos anyagok termelődése, egyensúlyi irányba mozdul az érképződés,csökken a porcsejtek elhalása. 

Az izületi gyulladás csökkenésével csökken a fájdalom, javul az ízület mozgathatósága amellett, hogy a trombocitákban gazdag plazma izületbe juttatása közvetlen molekuláris szinten segíti elő a szervezet saját fájdalomcsökkentő mechnaizmusait.

Ízületi injekció

A trombocitákban gazdag plazma (PRP) izületbe juttatása – porcújjáépítést serkentő injekció – leggyakrabban a térd és vállízületi panaszok enyhítésére alkalmas, azonban sportolók esetében gyakori a váll, könyök, boka gyulladásos tüneteinek kezelése.

 

 

A porc újjáépítést serkentő injekciós kezelés ambulánsan történik. A kezelés során 10 ml vér kerül levételre a páciens felső végtagi vénájábólból egy speciális fecskendőrendszerrel. A vér az arra kialakított eszközzel centrifugálásra kerül, majd a kezelőorvos a vérlemezkékkel (trombociták) dúsított plazmát az izületi résbe fecskendezi, a sterilitás szabályait maximálisan betartva.

A porc újjáépítést serkentő injekció hatása a beadást követő napokban alakul ki, és hatása több hónapig, akár éves távlatban is fennáll.

A porc újjáépítést serkentő injekció kezelés eredményességéhez hozzájárul a megfelelő utókezelés. Az injekció beadását követően két hétig minden nagyobb fizikai megterheléssel járó aktivitást kerülni kell.  A teljes felépülés egyénenként változó módon 3-6 hét.

Kinek javasolt

A porc újjáépítést serkentő injekció használata javasolt enyhe és középsúlyos porckopásban. A kezelés hatékonysága feltételezi az izületi porc részleges meglétét, így hatás nem várható, ha az izületi felszíneken nincs már porcszövet.

A porc újjáépítést serkentő injekció eredményességhez és a gyorsabb regenerálódáshoz nagy segítséget nyújt az egyidejűleg izületbe adott hialuronsav és a szakember által vezetett gyógytornás kezelés is.