Ízületi gyulladástól szenved? Nem csak a szteroidos fájdalomcsillapítás segíthet

Ízületi gyulladástól szenved? Nem csak a szteroidos fájdalomcsillapítás segíthet

2024.05.29 09:11

Az ízületi gyulladás legjellegzetesebb tünete az érintett ízület fájdalma, mozgásának nehézsége és duzzanata. Az idősebb nők több, mint 60 százalékát érinti ez a kórkép, amelynél nem csak a fájdalom, de a jelentős életminőség-romlás miatt is fontos megtalálni a hatékony kezelés lehetőségeit. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa ezekre hívta fel a figyelmet.

Az ízületi gyulladás tünetei kínzóak és korlátozzák a mozgást

Az ízületi gyulladás (osteoarthritis) tipikus tünete az ízület fájdalma, mozgásának nehézsége vagy akár lehetetlensége. Az is jellemzőnek mondható, ha a páciens felkelés után közvetlenül merevnek érzi az ízületet és ez az érzés legalább egy órán keresztül fennáll.  További általános tünet lehet még:

  • kemény tapintatú kinövés az ízületen,
  • egyre nehézkesebbé válik az ízület mozgatása (a porcok fokozatos károsodása miatt),
  • gyulladás (duzzanat, melegség, érzékenység) jelentkezik az ízület körüli szövetben.

Az ízülti gyulladás személyre szabott terápiákkal kezelhető.Olyan eset is van, amikor nem jelentkeznek ennyire jellegzetes tünetek, esetleg enyhébb jelek utalhatnak a problémára, mint az ízület által kiadott pattogásszerű hang, vagy a rövidebb ideig tartó reggeli ízületi merevség. Az ízületi gyulladás bármely ízületet érinthet, leggyakrabban azonban a kezekben, lábakban, térdekben, csípőkben, esetleg a deréknál vagy a nyaknál jelentkezik.

  • Ha a térdben mutatkozik ízületi gyulladás, az jellemzően mindkét térdet érinti. A fájdalom mozgáskor, különösen lépcsőzéskor jelentkezik, de nyugalomban is fokozódhat pl. autoimmun eredet esetében. A beteg gyakran nehezen vagy egyáltalán nem képes kinyújtani a lábát.
  • A csípőt érintő gyulladásnál minden olyan mozdulatnál jelentkezik a fájdalom, amikor a csípőnek is mozdulnia kell, például fel- és lelépéskor vagy cipőkötéskor, és gyakran pihenés során sem múlik el. A csípőízületi gyulladás kisugárzó fájdalmat okozhat a térdben, ritkábban a combban, a fenékben és a bokában.  
  • Az ízületi gyulladás a kézben leginkább a hüvelykujj tenyérhez közel eső részénél, illetve az ujjak középső vagy a körömhöz legközelebb lévő ízületnél jelentkezik. Az ujjízületek merevsége, fájdalma, megduzzadása mellett a páciensnek nehezére eshet megfogni a tárgyakat. Ha a gyulladás a csukló környékét is érinti, nehéz lehet például az írás

Az időben elkezdett kezelés megállíthatja az állapotromlást

Az ízületi gyulladásról egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romlik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a tüneteket időben kezeljék, a fájdalmat csökkentsék, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsák.
- Az ízületi gyulladás leginkább komplex kezelésekkel tartható karban. Kezelésében természetesen a gyulladás csökkentése áll a középpontban, ami a páciens személyére, panaszaira, általános állapotára szabva történhet meg. Természetesen erős fájdalmaknál a kortokoszteroid tartalmú készítményeknek is van létjogosultsága, hiszen az injekciós kezelések gyors és hatékony segítséget jelenthetnek. De nem szabad azt gondolni, hogy csak a szteroid lehet hatékony fájdalomcsillapító – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa.

Ilyen terápiák segíthetnek

  • Fájdalomcsillapító készítmények

A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók a közepes erősségű fájdalmon segítenek, a nem szteroid gyulladáscsökkentő krémek pedig akár közvetlenül a fájó ízületre kenve is alkalmazhatók, így a duzzanatot is csökkentik. Szintén a bőrön át szívódnak fel a kapszaicin tartalmú krémek, amelyek blokkolják a fájdalomérzet útját. Szükség esetén tramadol és codein tartalmazó gyógyszereket is elrendelhet az orvos.  

  • Injekciókúrák hialuronsavval, orvosi kollagénnel

Ízületi gyulladásnál hasznos a hialuronsav, kollagén injekció, a PRP és a TENS kezelés is.A hialuronsavat és az orvosi kollagént tartalmazó injekciók (ez két különböző hatóanyag) hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban. A kúrák gyors és hatékony javulást biztosítanak az okok és a tünetek kezelésével.

  • Neurálterápia

A neurálterápia egy olyan lokális fájdalomcsillapítókkal végzett injekciós kezelés, amely befolyásolja a vegetatív idegrendszer működését gerincvelői és magasabb agyi szinteken is. Ezen kívül kedvezően befolyásolja az ún. extracelluláris mátrix információ átadó képességét, mindezeken keresztül pedig erőteljes fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású.

  • Lágylézer

A lágylézer terápiában alacsony energiájú, infravörös lézersugárral történik a kezelés, amely a biostimuláció hatására épít, többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését.

A fentieken túl is vannak még lehetőségek az ízületi gyulladás kezelésére, hiszen például a szegmentális akupunktúra önállóan és kiegészítő kezelésként is nagyon hasznos lehet, és igen hatékony a PRP  injekciós kúra, a PENS terápia, valamint minden esetben fontos a fizikoterápiás eljárások alkalmazása és a funkcionális gyógytorna.
 
Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy a férjem fizikai munkát végez (festő), sokszor be szokott állni a dereka, ezt gyógyszeres kezeléssel úgy ahogy tudja kezelni, illetve ha összejön neki több nap pihenő, akkor úgy. Viszont szeptember elején egy kiruccanás során elesett és pont a dereka azon részét ütötte be, ami egyébként is fájni szokott. Azóta folyamatosan fáj neki és a megszokottnál is többször áll be a dereka. Volt orvosnál, azon kívül, hogy idegbecsípődése van és írtak fel neki gyógyszert (ami nem használ semmit!), nem tudtak semmi hasznosat mondani. Mégis hova kellene mennie ezzel a problémával? Van e valami módszer amivel lehetne rajta segíteni akár itthon is? Köszönöm előre is a választ!
    Tisztelt Hölgyem ,

    A ferjenek rendszeresen derek fajdalmai vannak , fizikai munkát végez, es a " fájós " teruletet par hete baleset is érte.
    Erről a regióról( gerinc- szakaszról ) javaslom készüljön Rontgen felvétel az esetleges Traumas sérülés kizárása érdekében. ( ha nem volt )
    A megállapított " idegbecsípődés " miatt ideggyógyaszati konzílium is szoba jöhet.
    Általánosságban elmondható az otthoni Életmód kapcsán, hogy a fizikai kímélet, a szakember irányításával végzett rendszeres funkcionális gyogytorna ,és a testsúly kontroll egyuttesen alkalmazva jó hatású a derék fájdalmak kezelésében .
    Amennyiben a panaszok tartósan fennállnak , kerem fáradjanak be a Klinikánkra a leletekkel konzultációra es vizsgálatra a Rendelesi időmben :

    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Eszter

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves

    A Doktor úr, a recepciós hölgyek kedvesek, mosolygósak, közvetlenek, segítőkészek! Sok-sok ilyen EMBER-re lenne szükség az élet sok területén. Nyugtatóként hatnak a rám, nagyon bízom bennük és természetesen a Doktor úr tudásában, az ajánlott kezelés eredményességében!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók