Aktív fájdalomcsillapítással késleltethető a protézis szükségessége

Aktív fájdalomcsillapítással késleltethető a protézis szükségessége

2019.04.11 13:12

Az évek előrehaladtával az emberi porcréteg folyamatosan csökken, ami fájdalmas mozgásszervi problémákat eredményez. Bár kezdetben sokan csak legyintenek a problémára és az időskor velejárójának tartják a nehézkes mozgást, ám ha ez súlyos méreteket ölt, akkor protézis válik szükségessé. Dr. Arnold Dénes MsC főorvosnő, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint, ha nem is elkerülhető, de a műtét késleltethető aktív fájdalomcsillapítással.

Mikor van szükség térdprotézisre?porckopás, térdprotézis

Térdprotézisre azokban az esetekben van szükség, amikor valamilyen okból a térdízület károsodik. Ennek hátterében lehet egy komolyabb trauma, ám leggyakrabban porckopás miatt válik szükségessé a beültetése. Ekkor az ízületet borító porcréteg elvékonyodik sérülés, fizikai munka, endokrinológiai zavarok vagy az életkor miatt, hiszen ilyenkor felborul a porcképződés és leépülés természetes egyensúlya.

A térdízületnél úgynevezett hyalin porc található, mely a csontvégeket borítja, hozzájárulva azok könnyed, fájdalommentes egymáson való csúszásához. Porckopás esetén a csontfelszínek surlódnak egymáson, ami nagyfokú kellemetlenséggel, mozgáskorlátozottsággal, fájdalommal jár, hiszen ekkor csökken az ízületi folyadék mennyisége is.

Porckopás tünetei:

  • térdfájdalom elinduláskor
  • később állandósuló fájdalom
  • mozgáskorlátozottság/mozgásbeszűkülés
  • ízületi merevség

Aktív fájdalomcsillapítással késleltethető a protézis szükségessége

A fájdalom ellen kezdetben legtöbben fájdalomcsillapító kenőcsökkel, gyógyszerekkel próbálkoznak, ám ezek csak ideig-óráig nyújtanak enyhülést, ráadásul az alapproblémát nem kezelik. Azonban az illető sokat tehet teste egészségéért, ugyanis ma már léteznek olyan módszerek, melyekkel gyors javulás érhető el.

Porckopás esetén a hialuronsavas terápia javasolt, ugyanis ezzel pótolható az, ami elveszett. Hiszen a hialuronsav az emberi testben is megtalálható nagy vízmegkötő-képességű anyag. Hozzájárul egyrészt a porc rugalmasságához, másrészt biztosítja a csontok egymáson való, súrlódásmentes mozgását, továbbá fokozza a porcsejtek működését, így késlelteti a porcréteg eltűnését. Ennek eredményeképp a protézis műtét ideje késleltethető. – mondja dr. Arnold Dénes MsC a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája

Ehhez viszont azt nem árt tudni, hogy ez csakis bizonyos stádiumú porckopásokra igaz, így a hialuronsav hatékonysága a porc állapotától függ (maximum közepes súlyosságú lehet). Éppen ezért a kezelést egy alapos vizsgálatnak kell megelőznie (fizikai, képalkotó vizsgálatok), hogy el lehessen dönteni, mi lenne a legjobb választás a beteg számára. Amennyiben a hialuronsavas kezelés mellett dönt az orvosa, fontos tudnia, hogy a terápia kúraszerűen történik, és általában 3-5 alkalmat vesz igénybe- viszont utána a fájdalom megszűnik vagy lényegesen lecsökken, és hatása akár 6-8 hónapig is tarthat.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

 

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Doktornő/Doktor úr! Azzal a panasszal érkeztem ide, hogy nekem már 7éve van problémám a térdemmel el estem és a porc a térdembe szilánkokra tört. És mostanába nagyon nagy fájdalmaim vannak félek el menni orvoshoz vele mert nem szeretnék kés allá feküdni azt ki szeretném kerülni.. Ha le fekszek az ágyra nem tudom le emelni a lábamat a kezemnek kel segiteni hogy le tehessem.Ha pedig tornáztatom akkor nagyon meg ereszkedik az egész térdem vérrel és vizzel. Hajoláskor pedig nagyon ropog. Remélem tud valamit rá majd irni nagyon megköszönném. :)
    Tisztelt Levélíró!

    A pontos válaszhoz Önt meg kellene vizsgálni , alaposan kikérdezni a kórtörténetét , és képalkotó eljárás ( UH , MR ) is szükséges lenne.
    A leírt tünetek alapján- csak általános válasz adható -javaslom , hogy sürgősen forduljon Ortopéd - Traumatológus szakorvoshoz.
    A pontos diagnózis felállítása után lehet dönteni a különféle kezelési lehetőségekről:
    - Az ízületi folyadék gyülem eltávolítása, fájdalom - gyulladás csökkentés,
    - az akut gyulladási szak elmúlása után funkcionális gyógytorna , esetleg műtét.

    Természetesen várjuk Klinikánkra is konzultációra,

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész - szakorvos
    Máté Noémi

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Profi

    A doktor úr profizmusa, empátiája. Gerinc problámákkal küzdő embereknek biztosan szívből fogom ajánlani.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók