Idegbecsípődés a vállban? Ezért kell kivizsgálni

Idegbecsípődés a vállban? Ezért kell kivizsgálni

2019.05.02

Az idegbecsípődés komoly fájdalmat okozhat, amennyiben a vállban történik, úgy a karokban, a nyakban és a kezekben is. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr az egyértelmű és a gondosabb kivizsgálást igénylő esetekről és azok kezeléséről beszélt.

Nem csak a váll fájhat

Ha a vállban csípődik be az ideg, az elsősorban fájdalmat, zsibbadást, gyengeséget és diszkomfort érzetet okozhat, de ezek az érzésen nem kizárólag a vállban jelenhetnek meg. Érinthetik a karokat, a kezeket, az ujjakat, a nyakat is, ez utóbbiban főként a fej forgatásakor jelentkezik a probléma.
- Az idegbecsípős sokszor egy rossz mozdulat következménye, amely bekövetkezhet akár sportoláskor, akár egy teljesen mindennapi mozdulatsornál. A közvetlen ok abban keresendő, hogy valami, például csont, szövet, porckorong nyomást gyakorol a környező idegpályákra, ami feszülést és más kellemetlen érzéseket okoz. Mindenképpen fel kell állítani a pontos diagnózist, hiszen akár egy sport- vagy autóbaleset során keletkezett sérülésből is kialakulhat porckorongsérv vagy olyan gyulladás, amely nyomást gyakorol a szövetekre hangsúlyozza - Arnold doktor. – Ugyanakkor az idegbecsípődés előfordulhat csigolya degeneráció miatt is. Idővel ugyanis a csigolyák közötti zselészerű anyag „elhasználódhat”, ami miatt csökken a csontok közti távolság, így egymást és a környező idegeket is irritálhatják. Emellett természetesen a nyaki szakaszon előfordulhat ízületi gyulladás, nyáktömlőgyulladás, csontritkulás, csigolya csúszás, kisízületi kopás, porckorongsérv, tartási rendellenesség és a csigolya csontos kinövése is, amelyek szintén hasonló tünetekkel járhatnak.  

Mit tehetünk mi magunk idegbecsípődés esetén?

vállfájdalom gyulladás fájdalomElsősorban ne kapkodjunk! A fájdalom gyakran olyan gyorsan elmúlik, ahogyan jött. Maradjunk pár percig a fájdalmat kiváltó mozdulatban és csak lassan kezdjünk el mozogni. Elsődleges segítségként érdemes hideg-meleg váltott borogatást tenni a vállra, hogy oldódjon az izmok feszültsége. Ugyanezen okból ajánlatos finoman masszírozni is a területet és segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, izomlazítók is. Az akut időszakban különösen oda kell figyelni, milyen pózban, milyen párnán alszunk (optimális a nyak megtámasztására tervezett speciális, memóriahabos párna), és milyen pózban ülünk (érdemes ergonomikusan kialakított széket választani) és például milyen pózban telefonálunk (ne szorítsuk a telefont a fejünkkel a vállunkhoz). Ezen kívül érdemes kerülni a huzatot, az erős légkondicionálást, az aszimmetrikus terhelést, és a számítógép előtti előretolt fejtartást.
Ha a helyzet két nap alatt sem javul, mindenképpen fel kell keresni az orvost – egyrészt a hatékony fájdalomcsillapítás, másrészt az esetlegesen komolyabb problémák feltérképezése végett.

Hogyan segíthet az orvos?

- A legfontosabb teendőnk, hogy kizárjuk az olyan, súlyosabb betegségeket a háttérben, mint például a gerincsérv. Természetesen, ha mégis ilyesmiről van szó, akkor is fontos a minél korábbi diagnózis, hiszen sok esetben jól megtervezett kezeléssel elkerülhető a műtét is – mondja dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. – Hogy biztosak lehessünk a diagnózisban, a fizikális vizsgálaton túl szükség lehet MRI-re, CT-felvételre. Amennyiben kiderül, hogy „egyszerű” görcsös izomzatról van szó, gyorsan és hatékonyan használható a helyi célzott gyulladáscsökkentő injekció, amely viszonylag rövid alatt hoz megkönnyebbülést. Hosszabb távon komoly segítséget jelenthet az orvosi kollagén injekciókúra és a lökéshullám terápia, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Szintén jól beválhat a lágylézer terápia, amely alacsony energiájú infravörös lézersugárral dolgozik. Ennek számos előnyös tulajdonsága van, többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését. Külön előnye, hogy jól kombinálható más, akár klasszikus kezelésekkel is és nem allergizál. A további problémák megelőzésére pedig mindenképpen ajánlatos a funkcionális gyógytornát beépíteni a mindennapokba.
 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Email: info@fajdalomkozpont.hu

Kérjük, az alábbi telefonszámon jelentkezzen be+36 (70) 621 2433
Skype: Chat with me

Budai FájdalomKözpont

online bejelentkezés Fájdalomközpont

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt doktor Nő / Úr; Két hete vérnyomás kiugrásom volt. ( 170/107 ). Ezt Tensiominnel levittük 150/90- es pulzus 90 körüli átlagra. Folyamatosan gyógyszert szedek a vérnyomásomra. A vérnyomásom 130-145 / 75-95 között mozog. Kb másfél hete, olyan nyomás, húzó- nyomó jellegű érzésem van a fejemben. Voltam sürgősségin, ott fizikális vizsgálatokkal, az agyi történéseket nem valószínűsítették. A tarkómnál, izomcsomót érzek. Fejfordításkor ropogó hangot hallok a nyakamból, enyhén fáj, ha a fejemet jobbra döntöm.Ha hirtelen fordítom a fejemet jobbra és balra bizonytalan lesz az egyensúlyom, néhány pillanatra. A nyomás érzése fekvésre enyhül. A szemem olyan, mintha ki lenne száradva. Hányinger , forgó jellegű szédülés nincs. Zavar, hogy nem volt még csak koponya röntgen sem, a Romberg teszttel és vakjárással az agyi érintettséget "kizárták" az orvosok. Mindkét vizsgáló sürgősségis orvos a vérnyomásomat tette felelőssé, a második orvos pánikzavart is valószínűsített. Vérnyomáscsökkentő gyógyszert váltott, Nebibeta 5 mg helyett Concor 5 mg 1 / napra. Mellette szedek még Covercard 5/5 1 / nap. Most xanaxot is adtak 0,25 2X1-et. Ön szerint a panaszok miatt egy koponya CT / MR / vizsgálat nem lenne indokolt? Várom válaszát. Zoltán
    Tisztelt Uram,

    Az On altal leirt komplex elváltozasok nem az en szakteruletemhez tartoznak.

    Levele alapjan javaslataim a kovetkezok :

    A vernyomas kontrollra 24 oras ambulans vernyomas- monitorizalast javaslok ( ABPM vizsgalat ) ennek alapjan allithato fel a pontos kezelelési strategia megitelesem szerint.
    A koponya MR vizsgalat javaslatat es szuksegesseget dontse el neurologus szakorvos az Ön vizsgalata , alapos kikerdezese es leleteinek egyuttes kiertekelese alapjan .
    Erdemes a panik- szindromat is kivizsgaltatni es ebben psychiater szakorvos segitseget kerni.

    A vernyomas kontroll - es beallitashoz javaslom a Klinikankon is dolgozo Dr. Kapocsy Judit FőorvosNo
    szakmai segitseget igenybe venni.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Zoltán

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon felkészült

    Arnold Doktor Úr nagyon felkészült és emberséges volt, a recepciós Hölgy is kedvesen fogadott
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók