Kopott porccal nem mindegy, mit sportol

Kopott porccal nem mindegy, mit sportol

2018.02.09 16:32

Amerikai kutatások szerint azonban az osteoathritis kockázatát erősen csökkenthetjük rendszeres sporttal. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos arról beszélt, hogy nem mindegy, milyen jellegű mozgást végzünk.

A kopás miatt fáj

Míg a fiataloknál leginkább a sportolás közben szerzett sérülés vagy a nyálkatömlő gyulladása eredményezi a térdfájdalmat, addig az idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása, elhasználódása, azaz a korai osteoarthritis. Az osteoarthritis az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. A porc ugyanis "kipárnázza" a csontok közti területet, vagyis ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely ráadásul igen gazdag idegvégződésekben, tehát fogékonyabb a fájdalomra is. Bár mindenki szembesülhet a porckopással, mégis azoknál alakul ki korábban, akik régebben atletizáltak, vagy fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. Amennyiben fájdalmat és merevséget tapasztalunk reggel vagy fizikai megterhelést követően, gyanakodhatunk erre a problémára.

A könnyű mozgás preventív hatású

Az osteoarthritis szempontjából veszélyeztetett személyek az edzésükben véghezvitt egyszerű változtatásukkal megelőzhetik a panaszok megjelenését – ez áll a Radiological Society of North America jelentésében. A kutatások szerint a magas intenzitású mozgás, például a futás, megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát – ha legalább heti háromszor egy órát végezzük. Másrészről viszont a térdet kímélő, könnyebb mozgás megelőzheti a problémát.
porckopás fájdalomcsillapításEgy felmérésben 164, 45-55 év közti személyt vizsgáltak meg és soroltak három csoportba, aszerint, milyen intenzitású mozgást végeznek. Egy kérdőív segítségével körvonalazódtak a csoportok: akik egyáltalán nem mozognak, akik közepes intenzitású kardiomozgást és erősítést végeznek, és akik intenzíven edzenek.
Az ezek után elvégzett MRI vizsgálatok azt igazolták, hogy térd porcai a könnyű mozgást végzők körében a legegészségesebbek, megelőzve a nem sportolókat és az erősen edzőket is. Azoknál a nőknél, akik a közepesnél erősebb intenzitással sportoltak, magasabb víztartalmat és erősebben károsodott kollagén-struktúrát mutatott ki a vizsgálat a térdben. Éppen ezért ez a tényező valószínűsíthetően megnöveli az osteoatrhritis kockázatát. Ugyanígy kockázatnövelőnek találtak minden olyan (nem csak sporthoz kötődő) mozgásformát, amelyek erősebben igénybe veszik a térdet. Ilyenek például a legalább 10 emeletnyi lépcsőzés, a nehéz súlyok emelgetése, a guggolás és a minimum 30 perces napi térdelés. 

Mit tehetünk a porcainak egészségéért?

- Erősen csökkenthetjük az osteoathritis rizikóját, ha figyelünk a testsúlyunkra, valamint tartózkodunk a kockázatos és a túl intenzív mozgásformáktól. Ilyen szempontból sokkal kedvezőbb választás lehet az úszás, a gyaloglás vagy az elliptikus tréneren való edzés, mint a térdet erősebben igénybe vevő tenisz vagy futás. Viszont mozogni mindenképpen szükséges, hiszen a mozgásszegénység tovább növeli az esélyt a térdproblémák kialakulására – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ugyanakkor, ha már kialakult a porcprobléma, akkor sincs minden veszve. Gyakran használt eljárás porckopás esetén a helyi gyulladáscsökkentő injekció, különösen, ha jelentős fájdalmakat él meg a páciens. A kortikoszteroid ugyanis az ízületi résbe fecskendezve gyorsan eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, és kevesebb is a mellékhatása azoknál. Az injekciós terápia hatása akár hat hónapig is tarthat, és jelentős eredményeket hozhat, például lehetővé teheti a fájdalommentes mozgást és a kezelés következő fázisát. Ugyanakkor tartós használata nem feltétlenül javasolt, arról mindenképpen a kezelőorvossal kell konzultálni.
Nagyszerű alternatíva lehet a hialuronsavas injekció, amit kifejezetten a térdízületbe fecskendezzük, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Természetesen ennél az eljárásnál is előfordulhatnak mellékhatások, mint például duzzanat, merevség, folyadékgyülem a térd körül. Mindemellett a legtöbb páciens csupán a hialuronsav előnyeit tapasztalja, hiszen az injekciós kúra hatása fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt doktornő/úr !31 éves nő vagyok,Romániában élek.Januarban kezdődtek a tünetek,reggel arra ébredtem hogy alig hallok a jobb fulemmel,csak olyan volt,mintha a szívem dobogna a  fülemben elmendtunk egy orl magán orvoshoz aki beutalt a korhazban.10 napig perfuzioval kezelték,hallastesztet is csináltam, ami minimális hallaskarosodas mutatott ki....a dobogós a kezelés után megszünt,de a ami napig folyamatosan zúg.tinitusal és idegi hallaskarosodassal diagnosztikáltak. Kaptam tanakan, betasrcet és millgammat.Egy hónap múlva elkezdett zsibbadni a jobb oldalon az arcom,szedulni kezdtem és egyensúly problémáim is vannak.a háziorvos neurológus hoz küldött aki miután megvizsgált azt mondta hogy egy ritka jóindulatú daganatom van,akusztikus neuróma és elküldott  mr vizsgálatra, ami ki mutatta kontraszt anyag nelkul hogy van egy 5mm és tumor a VII VIII agyidegen  és egy hurok a jobb fülemben.visszamendtem az eredmenyel és mondta hogy keressék egy idegsebeszt mert nem hozza tartozik mar...Meg csináltam a kontraszt anyagos kiegeszitest ami viszont azt mutatta ki hogy nincs semmilyen elváltozás. ...tanácstalan vagyok
    Tisztelt Laura Corordan!
    Páll Főorvos Úr idegsebész felkeresését javasolja az Ön leírása alapján.
    Üdvözlettel
    Laura  Corodan

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes magyarázat

    Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista