Mobiltelefontól könyökfájdalom? Van segítség!

Mobiltelefontól könyökfájdalom? Van segítség!

2017.11.17

A mobiltelefon-könyök egy olyan probléma, amely – nevéből fakadóan – a mobiltelefon túl gyakori használata miatt alakulhat ki. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a szakorvosok által alagút-szindrómának nevezett jelenség okairól, tüneteiről, kezeléséről beszélt.

Ha az idegek nyomódnak

Az alagút szindróma igen gyakran a perifériás idegek nyomódása miatti zsibbadás, fájdalom, izomgyengeség eredője. Ezen idegek lefutása mentén számos ín, izom, ér és csontos képlet helyezkedik el, amelyek helyenként egy tulajdonképpeni alagutat képeznek az ideg körül. Ha ezekben az alagutakban valami miatt fokozódik a nyomás, az idegek nyilvánvalóan nyomás alá kerülnek. Ez az ok lehet terhesség, cukorbetegség, elhízás, és akár a mobiltelefon használata miatt fellépő túlzott igénybevétel. Ha hosszútávon fennmarad ez a nem természetes állapot, az idegek károsodhatnak is.
könyökfájdalom hialuronsav injekcióAz ún. mobiltelefon-könyök elsősorban az égő, bizsergő érzéssel hívja fel magára a figyelmet, amely nem csak a könyökben, de az alkarban is jelentkezik. Az ok elsősorban az, hogy az alkart sokáig felfelé hajlítva tartjuk, ahogyan a telefont a fülünkhöz szorítjuk. Ez természetesen valóban sok időt jelent, ez a fajta alagút szindróma elsősorban azokat érinti, akik például a munkájukból kifolyólag sokat telefonálnak headset nélkül vagy éppen könyökölve, bár azokat is érintheti, akik az alkarjukat a fejük alá hajlítva alszanak.  A folyamat tulajdonképpen egy ördögi kör: az idegek vérellátása csökken, ami duzzanatot eredményez, ez pedig az alagút további szűküléséhez vezet. A jelenség ritkábban előforduló oka lehet, hogy az ideg csúszkál a könyök hátsó részén lévő horony felületén. Ez az ismétlődő mozdulat idővel aztán fájdalmas gyulladást és a duzzanatot eredményez.   

Mi a megoldás?

Amennyiben valóban a mobiltelefon használat okozza a panaszokat, elsősorban érdemes az ehhez kapcsolódó szokásainkon változtatni. Meg kell próbálkozni a headset használatával, vagy ennek hiányában érdemes váltogatni a telefont tartó kezet. A monitor előtti munkánál is érdemes figyelni arra, hogy ne könyököljünk túl sokat. Sofőrök lehetőleg ne támasszák a könyöküket az ablakkeretnek, illetve aki alvás közben hajlítja a feje alá a kezét és ettől fáj a könyöke, tekerjen egy törölközőt éjszakára a karja köré, így eleve nem fog menni a hajlítás.
- Természetesen van olyan állapot, amelynél szükséges az orvosi segítség is – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. - Hatékonyan alkalmazhatunk nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, kenőcsöket, amelyeknek jó kiegészítője lehet az öngyógyító folyamatokat beindító lökéshullám terápia.  A speciális lágyrészekhez kifejlesztett biokompatibilis hialuronsav injekcióval is érdemes próbálkozni, hiszen ez csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Gyors, hatékony segítség komoly fájdalmak esetén a helyi célzott, gyulladáscsökkentő injekció, amelyet nagy körültekintéssel alkalmazunk. Súlyos esetekben műtét is szükséges lehet. A legfontosabb azonban, hogy idejében kérjünk segítséget, így előbb megszabadulhatunk a fájdalomtól és megelőzhetjük az állapot további romlását!

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Érszűkületet, érszűkületes fájdalmat okozhat-e a Viregyt kapszula szedése?Másodlagos Parkinsonismusra írták fel nekem.De közben Raynaud szindrómám van-kezemen lilulnak a körmök, gracilis a hátsó agyi artériám, az a. cerebri posterior, emellett szedhetem-e? Nem súlyosbítja-e ezeket az érszűkületes betegségeket?Amióta szedem sokat fáj a fejem hátsó fele tőle, szívritmus-zavarom felerősödött, kezeim fájnak tőle.Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelt Hölgyem ,

    Az Ön által leírt kórkepek kezelése :

    Másodlagos Parkinsonismus
    Raynaud - szindróma

    nem tartoznak az én szakterületemhez.
    Kerem forduljon kérdéseivel Neurologusahoz, Belgyogyaszahoz.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Farkas Helga

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók