Túl nagy a derék görbülete? Ágyéki lordosis lehet

Túl nagy a derék görbülete? Ágyéki lordosis lehet

2018.07.18

Ha a gerinc görbülete a has irányába mutat, és ez a görbület a deréknál túl nagy, ágyéki lordosisról (vagy hyperlordosisról) beszélünk. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmagyarázza, miért jelenthet ez problémát.

Nem csak esztétikai probléma

Ágyéki lordosisról akkor beszélünk, amikor a gerinc természetes görbületénél jelentősebb a görbület a deréki szakasznál. Ilyenkor egy látható C-alakot vesz fel a gerinc a has irányába húzódva, a has pedig kitolódik - ez pedig nem csak esztétikai problémát jelenthet. A könnyen észrevehető rendellenesség ugyanis jelenősen növeli a komoly gerinc-, derékfájdalom kialakulásának esélyét, gerincferdüléshez vezethet, és előrehaladott állapotban akár az emésztőrendszer, a szív-érrendszer és a légzőrendszer megfelelő működését is akadályozhatja.
Egyes veleszületett állapotokon túl az ágyéki lordosis kialakulásának több oka is lehet.

  • Rossz tartás

Ez a vezető oka a gerinc deformációjának, hiszen amikor ülőhelyzetben vagyunk, az ágyéki régió izmai túlságosan feszülhetnek, hogy stabilizálják és támogassák a gerincoszlopot. Minél hosszabb ideig ülünk, annál inkább feszül meg nyakunk, vállunk, gerincünk. A vállak és a nyak előreesik, gerincünk görbületeinek egyensúlya is felbomlik, és a helytelen terhelés miatt porckorong-előreboltosulások és sérv is kialakulhat. Az ágyi lordosisnak is elsőszámú rizikófaktora az ülő életmód és a mozgáshiány, ami miatt a gyenge izmok nem képesek megtámasztani a gerincet.

  • Elhízás

Az ágyi lordosis meglehetősen gyakori elhízott személyeknél, akiknél a hason jelentős zsírfölösleg található. Ez ugyanis komoly terhelést jelent a deréknak, ami így kényszertartást vehet fel. Sajnos ebből a szempontból rizikófaktornak számít a várandósság is.

  • A gerinc egyes állapotai

Néhány esetben az ágyéki lordosis olyan gerincproblémák következményeként is kialakulhat, mint a kyphosis (vagy hyperkyphosis), ami a gerinc púp-szerű, túlzott hátrafelé domborodása, a csigolyaelcsúszás vagy a porckorongokban kialakuló gyulladás.

Mit kell tenni, ha bebizonyosodik a gyanú?

derékfájás fájdalomcsillapítás- A lordosis diagnózisának felállításához a fizikális vizsgálaton túl szükség lehet röntgenre, esetleg CT-felvételre. Amennyiben bebizonyosodik, hogy ez áll a háttérben, az első lépés az akut panasz, fájdalom csökkentése, a gyulladás kezelése, amelyre jó szolgálatot tehet a helyi gyulladáscsökkentő injekció – ismerteti Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Amint túl van a páciens a fájdalmas szakaszon, a legfontosabb teendő a személyre szabott, funkcionális gyógytorna, amely a legjobb módszer a gerinc rendben tartására. Kutatások igazolják, hogy már egy 12 hetes, heti 3 alkalommal végzett gyógytorna is csökkenteni a fájdalmat, megerősíteni az érintett izmokat és növelni a flexibilitást. Természetesen a gyakorlatok végzése, a mozgás maga ezek után az életmód részéve kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése, hiszen – hacsak nem veleszületett rendellenességről van szó, ami csak műtéttel korrigálható -, a lordosis okozta panaszok életmóddal „gyógyíthatók”.
A kezelést pedig már csak azért sem szabad elhanyagolni, mert egy 2017-es tanulmány igazolta a kapcsolatot a rendellenes gerinc görbület és az ízületi gyulladás, valamint a degeneratív (kopásos) ízületi betegségek közt. Amennyiben már ezek is jelen vannak az érintetteknél, érdemes megpróbálkozni olyan természetes eredetű eljárásokkal, mint például a lökéshullám terápia.    

 

Forrás: FájdalomKözont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
    Tisztelt Hölgyem!

    A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Puskásné H Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    Tárgyilagos, empatikus, tiszteletteljes hangnem. Korrekt tájékoztatás, konkrét javaslat a továbblépésre.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista