Nyári szabadság lábfájdalom nélkül

Nyári szabadság lábfájdalom nélkül

2023.04.25 11:49

A nyári szabadság alatt nagyon fontos a helyesen megválasztott lábbeli, hiszen egy városnézést, vagy kirándulást, csak akkor lehet igazán élvezni, ha a programot nem árnyékolja be a lábfájdalom. „Sajnos naponta találkozom a cipők számlájára írható rendellenességekkel, pedig egy jól megválasztott lábbelivel, lábaink egészsége megőrizhető, az időben kezelt panaszokkal pedig a komolyabb beavatkozások elkerülhetők” - mondja Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája.

Kapaszkodó lábujjak a papucsban

Nyári ruhatárunk közkedvelt darabja, a lábujjközi (flip flop) papucs. Ezek a könnyű lábbelik rendkívül népszerűek ugyan, de viselésük kifejezetten egészségtelen a lábak számára. A „vietnámi papucsban” lábfejünket csupán egyetlen vékonyka pántba bújtatjuk, amely nem rögzíti a bokát és a sarkat. Ujjainknak erőteljes izommunkát kell végezniük annak érdekében, hogy a lábunkat a papucsban tartsák, emiatt azok állandó kapaszkodó tartást vesznek fel. Ez a folyamatos erőfeszítés hosszú távon fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladáshoz, súlyosabb esetben szakadáshoz is vezethet. A nem megfelelő tartás miatt, a kulcsfontosságú izomcsoportok tónusa megváltozik, másképp terhelődnek a talp inai, illetve izmai. A szalagok megnyúlnak, a boltozatok lesüllyednek és kialakul a lúdtalp, vagy más néven bokasüllyedés.

A lapos sarok is okozhat problémákat

A túlterhelés mellett másik probléma, a túl lapos sarok. Bár a balerinacipők, saruk, szandálok kényelmesnek tűnnek a rohangálós hétköznapokon, vagy a szabadság alatt, mégsem olyan biztonságos társaink, mint gondolnánk. Sarok hiányában ugyanis a talpunk csillapítás nélkül ütődik a talajhoz. Ha a járás közben hiányzik a megfelelő sarok és talp kialakítás által biztosított lengéscsillapító funkció, az az egész testre kihat, mert az ízületek a bokától, egészen a nyakcsigolyákig terhelésnek vannak kitéve. Ez a folyamatos ütődés olyan fájdalmas ortopédiai deformitásokhoz és mozgásszervi panaszokhoz vezethetnek, mint például a sarokfájdalom, a saroksarkantyú betegség, az ízületi porckopás, a csípő, hát- és derékfájdalom - magyarázza Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

A magas sarok kifejezetten egészségtelen viselet

 A nyáresti összejöveteleken, partykon, örök sláger a magas sarkú cipő a nők körében. Sajnos az egészség szempontjából ez sem szerencsés választás, mert rengeteg, hosszútávon is fennálló panaszt, egészségügyi problémát okozhatnak. Viselésük közben a lábunk természetellenes pozícióban van, ízületei és csontjai túl nagy terhelésnek vannak kitéve.  Ráadásul sok esetben a cipő felső részének kialakítása nem teszi lehetővé, hogy a lábujjak természetes helyzetben helyezkedjenek el egymás mellett, a szűk hely miatt egymásnak torlódnak. Ilyenkor alakul ki a tyúkszem és a bőrkeményedés, a csontkinövés és a kalapácsujj.  A túlterhelés, és az izmok fokozott igénybevétele következményeként fájdalom jelentkezhet a síp- és szárkapocscsontokban, csonthártya, és ízületi gyulladás, valamint az Achilles-ín elváltozásai jelentkezhetnek. Jellemző tünet a hát- és derékfájdalom is, a rendellenes testtartás és a test megváltozott súlypontja miatt. A túl magas sarok viselése esetén számolnunk kell a bokaficam veszélyével, amely komolyabb esetben akár a bokaízület szalagjainak szakadásával is végződhet.

Hogyan válasszunk cipőt?

  • Szakvélemények szerint az ideális sarok 5 cm-es, kerüljük az ennél laposabb, illetve magasabb sarkú cipőket
  • Felső részének kialakítása tegye lehetővé, hogy az ujjak egymás mellett helyezkedjenek el, és ne szoruljanak össze
  • Figyeljünk arra, hogy a lábbeli kellően tartsa a bokánkat, a lábfejünket
  • Válasszunk az alkalomhoz megfelelő, kényelmes cipőt

Előzzük meg a műtétet!

Annak érdekében, hogy elkerüljük a láb, illetve a gerinc visszafordíthatatlan egészségkárosodásait, fontos, hogy ne hanyagoljuk el a kezdődő panaszokat sem, mert az idejében felismert és kezelt mozgásszervi elváltozások hatékonyan gyógyíthatók. Ha már nyaralás előtt is gondjaink vannak, forduljunk idejében szakorvoshoz, hiszen nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a szabadságunkat, a fájdalmaink miatt nem tudjuk kellően élvezni. Hatékony és tartós megoldást a különböző mozgásszervi panaszok esetében, az aktív fájdalomcsillapítás terápia nyújt. Ez egy olyan komplex eljárás, amelyben a kezelést a fájdalomcsillapításra és a gyulladáscsökkentésre alapozzuk, egy szteroid-mentes, ízületek köré juttatott hatóanyag alkalmazásával.  Az izmok-inak-idegek statikai és dinamikai egyensúlyát pedig funkcionális gyógytornával állítjuk helyre.Sajnos az elhanyagolt lábproblémák legtöbb fajtája, mint például a bütyök, a kalapácsujj, vagy a sarkantyú, csak műtéti úton állíthatók helyre. Érdemes emiatt a megelőzésre, illetve az időben megkezdett aktív fájdalomcsillapításra és gyógytornára nagy hangsúlyt fordítanunk, mert ezzel elkerüljük a komolyabb beavatkozásokat – javasolja Dr. Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Bocsánat , hogy most ìrok , fáj a talpam , fáj ha megyek , dolgozom de egyre rosszabb , nem múlik nem tudok aludni tőle , van amikor a tèrdemig fáj , ès már kèt hónapja ha nem több, a stresz nem hinnèm , hogy csinálná , esetleg még tudná ìrni mi lehet vagy esetleg melyik szer lehet ki hatással rá. Előre is meg köszönöm
Kedves Mosóczki Ilona

A talpi fájdalom egyik leggyakoribb oka lúdtalp, vagy egyéb láb statikáját érintő probléma. De okozhatja az erek betegsége, vagy akár cukorbetegség is. Szakorvosi vizsgálat javasolt, enélkül diagnózis, illetve kezelési terv nem állítható fel. Ortopédust és/vagy érsebészt keressen fel első körben.

Mosóczki Ilona

Dr. Magbade Gábor

ortopéd-traumatológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"A Doktor úr rendkívül alapos vizsgálatot végzett és informatív tanácsokkal látott el. A sarokfájdalmam a múlté!"
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia