Biztos, hogy túl fiatal a porckopáshoz?

Biztos, hogy túl fiatal a porckopáshoz?

2018.10.29 15:22

Negyvenes éveikben sokan legyintenek a porckopásra, mondván, hogy az csak az idősek betegsége lehet. Holott dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint egyre korábban jelentkeznek a figyelmeztető tünetek.

Egyre fiatalabbakat érint

Bár sokan úgy vélik, a porckopás olyasféle állapot lehet, mint a csontritkulás, vagyis csak az idősebbeket, és főként a nőket érinti. Holott ez korántsem igaz. Míg az 1990-es években a térdben jelentkező porckopás diagnózisát a 72 éves átlagéletkorú páciensek kapták meg, addig ma az érintettek átlagéletkora 56 év – állítja az amerikai IMS Institute for Healthcare Informatics, az 2016-os receptfelírások adatait elemezve. Az újonnan diagnosztizált esetek több, mint felét a 45-64 közti páciensek teszik ki. Ugyanakkor átlagosan 66 éves korban kerül sor térdprotézis beültetésére, ami azt jelenti, hogy az ezt megelőző években egyrészt kezelni kell a kialakult fájdalmakat, másrészt meg kell előzni az állapotromlást, amennyire ez lehetséges. 

Magunk is sokat tehetünk a porcainkért

porckopás porc újjáépítést serkentő injekcióAz életmód számos olyan elemet tartalmaz, amelyek megelőzhetik, késleltethetik a porcok kopását.
- Nagyon fontos, hogy túlsúly esetén igyekezzünk megszabadulni a fölösleges kilóktól, hiszen ezzel jelentősen tehermentesíthetjük az ízületeket.
- Rendszeresen mozogjunk, még fájdalom esetén is. A torna – ideális lehet a vízben végzett mozgás - kitűnő az enyhébb ízületi fájdalmak kezelésében. Megelőzésképpen és a kezelésben is kiemelt szerepű a szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, amely segít megerősíteni az ízületek körüli izmokat. Fontos, hogy olyan gyakorlatokat válasszunk, amelyek nem rónak nagy terhet az érintett területeket.
- Bevethetünk szájon át szedhető porcépítő szereket is, de ezek kiválasztásában feltétlenül kérjünk tanácsot az orvostól. Így a pénztárcánkat és az ízületeinket is nagyobb biztonságban tudhatjuk.

Így segíthet az orvos

- A porckopás miatt érkező páciensek valóban egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek, amelyek oka éppúgy lehet a mozgásszegénység, az elhízás, mint egy korábbi sérülés, vagy éppen a legkevésbé sem ízületkímélő élsport. Sőt, a hobbifutók, kerékpárosok, hegymászók, triatlonisták is viszonylag korán megtapasztalhatják a reggeli vagy fizikai megterhelést követően jelentkező merevséget, amely a porckopás első figyelmeztető jele lehet – hangsúlyozza Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista.

A legfontosabb, hogy időben beavatkozzunk a folyamatba. Szerencsére ma már számos eljárás létezik, amellyel csökkenthető a fájdalom, lassítható a porc kopása. A térdben jelentkező fájdalom kiküszöbölésére alkalmas lehet például a hiarulonsavas injekciókúra, amellyel „megolajozhatjuk” az ízületeket, csökkenthetjük a súrlódást. Érdemes megpróbálkozni a lökéshullám terápiával is, ugyanis a hullám áthatol a felszínen, beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot szünteti meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Egészen innovatív megoldásnak számít a porc újjáépítést serkentő injekció, amely a kezdődő és közepesen súlyos porckopás esetén lehet nagyon hatékony. Ennél az eljárásnál vérlemezkékben gazdag vérplazmát, saját vérszérumot jutattunk vissza, injektálunk az érintett ízületbe. A vérlemezkékben, vagyis a trombocitákban találhatóak azok a növekedési faktorok, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését.  Ráadásul a kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése, így az eljárás az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként is hat.


Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Bejelentkezés - Fájdalom kezelésre!

Email: info@fajdalomkozpont.hu

Kérjük, az alábbi telefonszámon jelentkezzen be+36 (70) 621 2433
Skype: Chat with me

Budai FájdalomKözpont

online bejelentkezés Fájdalomközpont

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztellt Doktor úr / nő !! Voltam reumatológián ! Valószinü huzatot kaptam ! A dr nő irt fel fájdalomcsillapitó tapaszt valamint Contramal 50 mg Kemény kapszulát ! A géllt felraktuk a fájó nyaki és váll részre de a tablettát a tájékoztató elolvasása után félek bevenni !! Az alábbi gyógyszereket szedem : Salofalk 500 mg , Vidonorm4/5 mg, concor 5 mg,Pradaxa 110 mg,Rytmonorm 300mg, Esomeprasol Sandoz 40 mg Notropil 1200 mg !! Betegségeim:Colitis Ulcerosa .Pivarfibrilláció, Magasvérnyomás ,Diabetes 2 tipus Kérem legyen szives válaszolni szedhetem e a felirt gyógyszert ? 69 éves vagyok ! Nagyon félek a mellékhatásoktól ! Viszont a nyaki részen és a tarkómnál elviselhetetlen feszülő fájdalmat érzek ! Kérem szépen a tanácsát ! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm tisztelettel : Drigán Bertalan nyugdijas közalkalmazott Mobil: 0630/568 -4627
    Tisztelt Uram!


    Belgyógyászati jellegű kérdéseire az Ön háziorvosa, belgyógyásza adhat választ. saját gyakorlatunkban a természetes hatóanyag tartalmú injekciós kezeléseket preferáljuk. Szóba jöhet még lökéshullám terápia,lágylézer kezelés, test akupunktúra, gyógytorna, életmód tanácsadás.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Drigán Bertalan

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon felkészült

    Arnold Doktor Úr nagyon felkészült és emberséges volt, a recepciós Hölgy is kedvesen fogadott
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók