Megfájdulhat a dereka, ha az ünnepeket a TV előtt tölti!

Megfájdulhat a dereka, ha az ünnepeket a TV előtt tölti!

2018.12.20 10:54

Az ünnepek alatt még több időt töltünk a televízió előtt, mint az év többi részében. Pedig érdemes lenne ezt az időt lecsökkenteni annak érdekében, hogy ne fájduljon meg a derekunk. Ausztrál kutatók szerint ugyanis, a hát- és deréktáji panaszok kapcsolatba hozhatók a tévénézéssel, és ez főleg azokat a nőket érinti, akik naponta 2 óránál többet ülnek a TV előtt. Dr. Arnold Dénes Arnold, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája,  ennek a mozgásszervi problémának az megelőzési lehetőségeiről és kezelési módjairól beszél.

Tanulmány a hát-és derékfájdalom és a TV nézés kapcsolatáról

Egy közönségmérés adatai szerint hihetetlenül sokat, átlagosan naponta 4 óra 49 percet töltünk a televízió előtt, a karácsonyi időszakban pedig még ennél is többet. Ezért is aktuális most a melbourne-i Monash Egyetem kutatói által készített tanulmány, amely a derékfájás, valamint a televízió előtti hosszas üldögélés kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A kutatás során ötezer, hát- és derékfájdalommal küzdő személy adatait elemezték, és egy kérdőív segítségével vizsgálták a hát- és derékfájást okozó életstílusbeli faktorokat. Ebben többek között, a mozgásszervi panaszok, valamint a TV előtti hosszadalmas ülésnek a kapcsolatát is feltárták. Az eredmények alapján kiderült, hogy a túl sok TV előtti ülés lehet az egyik kiváltó oka a nők derékfájdalmainak. A kutatók szerint azoknak a hölgyeknek voltak a legsúlyosabbak a panaszai, akik napi két vagy több órát töltöttek a televízió előtt.

ünnepek alatt a sok üléstől megfájdulhat a háta

Az ülés károsabb a gerincre, mint az állás

Naponta több órát nézzük a televíziót, és valljuk be a legutolsó dolog, amire gondolunk közben, hogy milyen pozícióban ülünk. Pedig felmérések igazolják, hogy az ülés 40%-kal nagyobb terhet ró a gerincre, mint az állás, ezért nem mindegy, hogy milyen testhelyzetben töltjük el ezt az időt.  Sajnos, a görnyedt, hanyag tartásért, a hátunk, derekunk fájdalmával fizetünk. Ennek az az oka, hogy egy idő után, hátunk izmai túlterheltté válnak, nem tudnak kellően ellazulni. Emiatt ezeknek az izomszöveteknek nem lesz megfelelő a keringése és az anyagcseréje, a többi izomhoz képest elgyengülnek, így a gerinc mozgékonysága csökken.  Ez elváltozásokat okozhat a csigolyák, az ízületi szalagok, és a porcfelszínek területén. A csigolyákon kívül a keresztcsont és a farkcsont is érintett, amelyek folyamatos nyomás alatt vannak. Merev és passzív helyzetű a combnyak, akárcsak az onnan eredő izmok és az alatta futó idegek (pl. az ülőideg) és vér- és nyirokerek is, amelyek a nyomódás miatt nem tudják ellátni a feladataikat. Gerincünk görbületeinek egyensúlya is megbomlik, a sok és helytelen terhelés miatt porckorong elváltozások, meszesedések, gyulladások, súlyosabb esetben gerincsérv is kialakulhat.

Hogyan üljön helyesen?

 Az alábbi tanácsok segíthetnek, a helyes ülőpozíció megtartásához:

  • Ülés közben ne a farok csonti részre, hanem a két ülőgumóra támaszkodjon

  • Fejét ne tolja előre, álla legyen vízszintes helyzetben
  • Vállait ne húzza felfelé, a fülei irányába, azok lazán pihenjenek
  • A megfelelő szék megtámasztja az egész hátat, és a derekat, a kissé hátradöntött háttámla segít terhet levenni a derékról
  • Használjon hengerpárnát az ágyéki gerincszakasz normál homorúságának megőrzésére
  • Az ülő felület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot
  • Az ülés magassága akkora legyen, hogy talpait kényelmesen le tudja tenni a talajra
  • Időnként álljon fel, és mozgassa át végtagjait, illetve gerincét, sétáljon egyet, ne töltse az egész ünnepet a TV előtt

Mi segít a hátfájás megszüntetésében?

A hosszas ülés okozta hát- és derékfájdalmak esetében hatásos segítség a funkcionális gyógytornával kombinált aktív fájdalomcsillapítás terápia. Ez egy olyan komplex eljárás, amelynek során, az ízületek köré szteroid-mentes hatóanyagot fecskendezünk, amely megszünteti a fájdalmat és a gyulladást. Az erre ráépülő gyógytorna segítségével visszaállítjuk az izomegyensúlyt és megfelelő mozgásfunkciókat. Ilyen esetben az izomlazító gyógymasszázs is nagy segítségünkre lehet.” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

Forrás: FájdalomKözpont 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés kezelésére:

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztellt Doktor úr / nő !! Voltam reumatológián ! Valószinü huzatot kaptam ! A dr nő irt fel fájdalomcsillapitó tapaszt valamint Contramal 50 mg Kemény kapszulát ! A géllt felraktuk a fájó nyaki és váll részre de a tablettát a tájékoztató elolvasása után félek bevenni !! Az alábbi gyógyszereket szedem : Salofalk 500 mg , Vidonorm4/5 mg, concor 5 mg,Pradaxa 110 mg,Rytmonorm 300mg, Esomeprasol Sandoz 40 mg Notropil 1200 mg !! Betegségeim:Colitis Ulcerosa .Pivarfibrilláció, Magasvérnyomás ,Diabetes 2 tipus Kérem legyen szives válaszolni szedhetem e a felirt gyógyszert ? 69 éves vagyok ! Nagyon félek a mellékhatásoktól ! Viszont a nyaki részen és a tarkómnál elviselhetetlen feszülő fájdalmat érzek ! Kérem szépen a tanácsát ! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm tisztelettel : Drigán Bertalan nyugdijas közalkalmazott Mobil: 0630/568 -4627
    Tisztelt Uram!


    Belgyógyászati jellegű kérdéseire az Ön háziorvosa, belgyógyásza adhat választ. saját gyakorlatunkban a természetes hatóanyag tartalmú injekciós kezeléseket preferáljuk. Szóba jöhet még lökéshullám terápia,lágylézer kezelés, test akupunktúra, gyógytorna, életmód tanácsadás.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Drigán Bertalan

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő útmutatás

    Dr. Arnold Dénes Doktor Úr kedves, mindenre kiterjedő útmutatásai meggyőzőek voltak számomra.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók