Próbálta már a kombinált terápiát váll-, sarok- és térdfájásra?

Próbálta már a kombinált terápiát váll-, sarok- és térdfájásra?

2018.09.07 07:55

Legyen szó meszes vállról, sarokcsonti kinövésről vagy ún. ugrótérdről, sok esetben a kombinált terápia a célravezető gyógymód. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr elmondja, milyen terápiákat lehet kombinálni.  

Milyen fájdalomról van szó?

Meszes váll

A „meszes váll” kialakulásának oka, hogy kalcium rakódik le a váll egyes részein – főként a Rotátor-köpenyen. A kalciumlerakódás eleinte nehezen észlelhető, de mivel jelentős fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz, az alapos vizsgálat után fény derülhet a tünetek okára. Otthoni kezelésként fájdalomcsillapító hatású lehet a jegelés, az orvos kortikoszteroid injekcióval is segíthet.

Ugrótérd

térdfájdalom fájdalomcsillapításEz a probléma először a térdkalács (patella) fájdalmával, nyomásérzékenységével jelentkezik, amelyet eleinte csak a terhelés vált ki, de később a fájdalom állandósulhat. Jellemzően az ugrással járó sportágak képviselőit érinti, tehát igen gyakori röplabdázóknál, kosárlabdázóknál, ugrószámok gyakorlóinál. Bár a tünetek sokszor gyulladásra engednek következtetni, az ultrahang, oldalirányú röntgen vagy az MR-vizsgálat segítségével fény derülhet a valódi okra, vagyis a patella-ín eredési zónájának degeneratív elváltozására. Enyhébb panaszok esetén fontos a pihenés, a fizikoterápia, a gyógytorna, ha nem múlik a fájdalom, mindenképpen szükséges az orvosi segítség, már csak azért is, hogy elkerülhető legyen a patella-ín szakadása.   

Sarokcsonti kinövés

A csontkinövések a test azon pontjain alakulnak ki, ahol a csont dörzsöli az izmot vagy az inakat. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következményeként a környező szövetek begyulladhatnak. A saroksarkantyúnak két típusa ismert: a Haglund-sarok, vagyis hátsó sarkantyú és a sarokcsont sarkantyú, vagyis talpi sarkantyú. A Haglund-sarok igen gyakran a nem jól megválasztott cipő hátsó részének nyomása miatt alakul ki, ezt jelezheti a sarok kipirosodása, gyulladása. A sarokcsont sarkantyú a sarok talpi részén képződhet, a fájdalom is ott jelentkezik. Az álló munka, a túlzott megerőltetés és a túlsúly hatására a fájdalom olyan kifejezett lehet, hogy a betegnek szinte minden lépés nagy fájdalmakat okoz. A fájdalomcsillapítás és az esetleges törés vagy daganat kizárása végett is minél előbb szakorvosi segítséget kell kérni. 

Milyen terápiákat lehet kombinálni?

- Mindhárom esetben csak alapos kivizsgálásra és diagnózisra épülhet a kezelés, amely esetenként természetesen eltérő lehet - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. – A leggyorsabb fájdalomcsökkentő módszer, így az elsődleges segítség a helyileg beadott gyulladáscsökkentő injekció lehet, de fontos hosszabb távon is gondolkozni. Igen jó eredményeket lehet elérni ugyanis a célzottan megválasztott kollagén készítmények kúraszerű alkalmazásával. A kollagén egy zselatinos fehérje, amely megtalálható a porcokban, ízületekben, ínakban és csontokban. Ez a természetes fehérje támogatja testünk elsődleges szöveteinek struktúráját.  Ez a kezelés 4-6 alkalmas injekciós terápiát jelent, amit egy kis szünet után 4-6 alkalom lökéshullám terápia követ. Ez utóbbi egy természetes alapokra épülő eljárás, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Szintén hosszú távon hozhat jó eredményeket a szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna. A kombinált kezeléssel a fájdalom nagymértékben csökkenthető, akár megszüntethető, a betegek pedig visszakaphatják a szabad mozgás örömét.  

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! Problémám a következő: fáradtság, szédülés, fejfájás, végtagok bizsergése, illetve több helyen fájdalom, ami nyilván már a szorongás miatt van. A szédülésem inkább egyensúlyzavarra hasonlít. Voltam ideggyógyásznál, megállapította alap vizsgálatokkal, hogy semmi bajom, majd voltam reumám, ahol nyaki meszesedést állapítottak meg, nyaki erek UH és koponya röntgen is negatív. Kérdésem, hogy mitől lehetnek a tüneteim?
    Tisztelt Zoltán,

    A fejfajas okai szerteagazoak , ahogy Ön is irja.
    A teljesseg igenye nelkul lehet :
    Belgyogyaszati : magasvernyomas/ hypertonia, hormonalis es egyeb ok, verszegenyseg / anaemia
    Ideggyogyaszati es vagy
    Szemeszeti eredetu
    Psziches eredetu :fokozott stressz ún. Distress, meg nem oldott állandó feszultseget okozo élethelyzet , alvaszavar , etc.
    Mozgasszervrendszer- eredetü : a nyaki csigolyak rendellenéssegei ill.
    elofordulhat ún. Tensiois - fejfajas is, amelyet a nyaki , felső háti izomzat tulzott feszulese okoz.
    Nyari idoben a nem megfelelő mennyisegű folyadek bevitel ( hypovolaemia ) is okozhatja.
    Az Ön által leirtak alapjan a fenti okok
    nagy reszet kizartak a Kollegak , elvileg az izomerdetu fejfajas szóba johet .
    Ennek emegallapitasahoz termesztesen az Ön vizsgalata, alapos orvosi kikerdezese es leleteinek egyuttes kiertekelése szukseges.

    Kerem, faradjon be Klinikankra a rendelési idomben konzultácoira
    : H, Cs : delutan.
    Bovebb informacio a honlapunkon.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Zoli

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    A nagyon részletes, aprólékos állapotfelmérés és vizsgálat. A megoldási javaslattal kapcsolatos nagyon részletes tájékoztatás, többször elismételve azt, hogy mi az én feladatom a felépülés érdekében. A kezelés pontos bemutatása, amelynek során részletesen kitért a várható eredményre és az esetleges mellékhatásokra. 
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók