Hogyan szüntethető meg a túlterheléses fájdalom?

Hogyan szüntethető meg a túlterheléses fájdalom?

2019.05.14

A munka, a sport, sőt a helytelen testtartás is okozhat túlterheléses fájdalmat, ami akár meg is akadályozhatja azt a tevékenységet, ami miatt kialakult. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a kezelési lehetőségekről beszélt.

A túlzott terhelés következménye

Amikor egy tevékenységet hosszú ideig végzünk – és ez az időtartam egyénenként változhat – könnyen kialakulhat az ún. túlterheléses fájdalom az érintett izmokban, ízületekben. Sportolóknál nyilvánvalóan az adott, főként érzékeny ízületek érintő sportmozgás okozza a fájdalmat, míg egyes munkaköröknél a nap, mint nap ismétlődő, munkavégzéshez kapcsolódó cselekvéssorozat. Találkozhatnak ezzel a jelenséggel például útépítő- és rakodó munkások, pincérek, fodrászok, akár zenészek is, akiknek bizonyos mozdulatokat igen gyakran kell ismételniük. Az is előfordul, hogy egy hirtelen, rosszul kivitelezett, nagy intenzitású cselekvés terheli túl az izomzatot.
Bármilyen furcsa is, akár a helytelen testtartástól is kialakulhat a túlterheléses fájdalom. Ebben az esetben ugyanis a gerincet stabilizáló kisizmok folyamatosan azon dolgoznak, hogy valamennyire közelítsék a gerincet a helyes tartás felé, és ennek következtében lassan túlhasználódnak. Ilyenkor az izomegyensúly felborulása és a túlzott terhelés miatt az ízületeink is érintettek lehetnek. Mindez feszes, csomós izmokhoz, gyulladt ízületekhez, fájdalomhoz vezethet.

Mi utalhat a túlterhelésre?

- A probléma olyan széleskörű tünetekkel jelentkezhet, hogy a diagnózis felállítása is csak alapos kikérdezésre és vizsgálatokra épülhet. Ha valaki tartósan fájó izmokra, ízületekre panaszkodik, amelyek esetleg még meg is duzzadtak, ha derékfájdalommal, nyaki- vállövi fájdalommal küzd, gondolni kell a túlterheléses fájdalomra – hangsúlyozza Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Az ínhüvely-gyulladás, a tenisz-, a golfkönyök, a befagyott váll szindróma mind ebbe a kategóriába sorolható, ahogyan az iliotibiális szalag szindróma is. Ez utóbbi probléma tipikusan a futókat érinti, hiszen a futás közben, ahogy a láb hajlik és nyúlik, ez a szalag egy csontbütykön folyamatosan átugorva „dörzsölődik”. Ez vezethet irritációhoz, gyulladáshoz, különösen, ha a sportoló túlzásokba esik vagy helytelen edzéstervet követ.  A panasz minden esetben fájdalom.

Fájdalomcsillapítás aktívan

túlterheléses fájdalom fájdalomcsillapításA túlterheléses fájdalom kezelésében az első lépés a pontos diagnózis felállítása, amelyre aztán hatékony fájdalomcsillapítás és az ok megszüntetése épülhet.
- Az aktív fájdalomcsillapító kezelések hatékonyan szüntetik meg a fájdalmat és a gyulladást, csökkentik az ödémát és az izomfeszességet, ezért az esetek többségében érdemes ilyen jellegű kezeléssel kezdeni a terápiát – hangsúlyozza Páll doktor. - Jó eredménnyel kezelhetőek az ilyen problémák a lágyrész hialuron injekcióval, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav ugyanis csökkenti a gyulladást az izmok eredésénél és segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Ebben az esetben a lágyrészekhez kifejlesztett speciális biokompatibilis hialuronsavat használunk, ami különösen hatásos. Beválhat még az orvosi kollagénnel végzett injekciókúra, illetve a lökéshullám terápia, akár kombinációban is.
A teljes gyógyuláshoz, és az okok megszüntetéséhez az aktív fájdalomcsillapítás mellett elengedhetetlen a célzott gyógytorna is. A gyakorlatok segítségével tehermentesíthetőek a túlterhelt területek, helyreállítható az izomegyensúly, javítható az ízületek mozgásképessége és elkerülhető a probléma kiújulása.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözletem! 1,5 éve fáj a vállam. Eleinte csak a lapockám környékén fájt, aztán fent a vállcsúcsnál, majd az egész vállam, és nyakam is. Épp ezért nyaki MR készült, ami sérvet állapított meg, így ehhez kötötték. 3 hétig voltam kórházban, de a vállfájdalmam nem múlt el. Az utolsó napon készült egy ultrahang, mely szerint jelentős ödéma van az AC izulet körül. Ezzel azonban már nem foglalkoztak, mert ekkor már a zárójelentésem is készen volt. Most 1 évvel később, saját költségre készítettem egy vállMr-t mert még mindig fáj a vállam annak ellenére, hogy 4 hónapja rendeszeresen járok masszázsra és gyógytornára. Ez lett az eredmény: A humerus szerkezetén belül a tuberculum majusnak megfelelõen kiterjedt zsíros degeneratio látható. A labrum glenoidale elülsõ peremében centralisan magas jeladás figyelhetõ meg, de szakadás nem észlelhetõ. A biceps ín környezetében 1-2 mm széles folyadéksáv ábrázolódik. A suspraspinatus ín a tapadásnak megfelelõen diszkréten magas T2 és PDFS jeladású, benne itt egy 3 mm-es, minden sorozaton csaknem jelmentes terület figyelhetõ meg. Az AC ízületben 3 mm rétegvastagságú folyadék látható. Kérdésem az lenne, mivel orvoshoz nem jutok be (lényegében azt sem tudom milyen orvoshoz kellene mennem, de a rehabon ahol voltam ott nem fogadnak) a járvány miatt, hogy ez mégis milyen eredmény? Lesz még olyan, hogy nem fáj a vállam? Köszönettel!
    Tisztelt Asszonyom!

    Említett krónikus válltáji fájdalmai jellemzően lehetnek nyaki gerinc eredetűek, úgynevezett kisugárzó fájdalom (melyet okozhat pl gerincsérv) és/vagy vállízületi ill a környező lágyrész(gyakran az ínköpeny részleges szakadása, nyáktömlő gyulladása) eredetűek.
    Betegvizsgálattal együtt értékelt morfológiai eltérésekkel mondható kórisme. Kezelési terv ennek megfelelően állítható fel.

    Üdvözlettel
    Dr.Sziy Tamás
    FájdalomKözpont
    Kocsisné

    Dr. Szily Tamás

    Ízületi specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegeit

    Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista