Porckopás a térdben? Íme, a hatékony injekciós terápiák

Porckopás a térdben? Íme, a hatékony injekciós terápiák

2018.11.20 17:00

A térdben jelentkező porckopás nem csak a sportot, de a mindennapi aktivitást is megnehezíti, fájdalmas lehet a lépcsőzés, a leülés, a felállás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint nem kell tartani a tűtől, az injekciós terápiák ugyanis sokat segíthetnek.  

A folyamat lassítható

Középkorú személyeknél a térdfájás oka leggyakrabban az ízületek kopása, elhasználódása. Az ízületben található üvegporc (hyalinporc) ugyanis speciális anyagcserével, osztódási képességgel rendelkező szövet. A porc akkor éri el tömege a maximumát, amikor befejeződik a növekedése, a későbbiekben ez már csak csökkenni tud. Ha pedig elkezdődik a porckopás folyamata, kizárólag a testsúly normalizálása, a megfelelő mozgásprogram, egyes étrendkiegészítők és az orvos által leghatékonyabbnak ítélt terápiák befolyásolhatják a porc állapotát. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy megóvjuk a maradék állományt, csillapítsuk a kialakult fájdalmat és megkönnyítsük a mozgást.  

Íme, 3 hatékony injekciós terápia

Helyi gyulladáscsökkentő injekció

térdfájdalom porckopás injekcióA kortikoszteroid injekció gyakran használt eljárás porckopás esetén, különösen, ha jelentős fájdalmakat él meg a páciens. A kortikoszteroid ugyanis az ízületi résbe fecskendezve gyorsan eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, és kevesebb is a mellékhatása azoknál. Esetleges mellékhatás lehet például egy előre nem látható allergiás reakció, az injekció beadása körüli terület kifehéredése, elvékonyodása, vagy ízületi fertőzés. Tartós kortikoszteroidos kezelés hatására azonban növekedhet a csontritkulás esélye, a felborulhat a menstruációs ciklus, növekedhet a testtömeg és megnőhet egyes betegségek rizikója is. Erről érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét. Ugyanakkor az injekciós terápia hatása akár hat hónapig is tarthat, és jelentős eredményeket hozhat, például lehetővé teheti a fájdalommentes mozgást és a kezelés következő fázisát.

Orvosi kollagén injekció

Az ízületi kopások során az ízfelszínek súrlódásán kívül a fájdalmat sokszor az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy épp lazasága is fokozza, sőt bizonyos esetekben éppen a rendellenes, laza ízületben fellépő mozgások következtében alakul ki a porckopás. Ez az oka annak is, hogy a kopott ízület időnként jobban fáj, míg máskor szinte fájdalommentes, illetve, hogy gyógytornával, masszázzsal sok esetben jelentős fájdalomcsökkenés érhető el a porcelváltozások ellenére is. Az orvosi kollagén injekció szerepe ezekben az esetekben, hogy ellazítsa a görcsösen összehúzódó izmokat és erősítse a megnyúlt szalagokat, így segítve az érintett ízület stabilitását és csökkentve a fájdalmat.

Hialuronsav injekció

A hialuronsav az a természetesen is előforduló molekula, mely „megkeni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha tehát hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. A beadott anyag egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban hialuronsav injekció

tartalmaz hialuronsavat. Kifejezetten a térdízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Természetesen ennél az eljárásnál is előfordulhatnak mellékhatások, mint például duzzanat, merevség, folyadékgyülem a térd körül. Mindemellett a legtöbb páciens csupán a hialuronsav előnyeit tapasztalja, hiszen az injekciós kúra hatása fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét.
- Komolyabb porckopásnál kombinálthatóak az eljárások, esetleg más, hatékony kezelésekkel, például lökéshullám- vagy lágylézer terápiával. A hatás így még kifejezettebb lehet, akár a térdprotézis műtét ideje is elodázható a megfelelő kezeléssel – mondja Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)
Nemzetközi irodalom: Arthritis Foundation (https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/other/hyaluronic-acid-injections.php)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

 

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr nő/Doktor/úr. Nagyon nagy migrénes fejfájással küzdöm, 1 hónapja Azt diagnosztizálták. Anyria fej tetői görcsön van, nagyon labilis járással. Szavak nem jutnak a görcs alatt, Most Algopyrin + No-SPA 40 mg. Nem sok sikerrel.Szedek gyógyszereket pánik betegségre, és nyugtató, szívemre keringés javítót, Nagyon szépen kérnék segítséget, dolgozni sem bírok. hová forduljak, vagy gyógyszer javaslatot, már nem bírom. Készült C-t vérvétel, semmi többre nem jutottunk. Nagyon szépen kérek tanácsot egy 61 éves elkeseredő nőnek. Várom nagyon a válasz levelet. Tisztelettel Varga Ilona
    Tisztelt Hölgyem ,

    Javaslom , hogy először a fejfajas eredetét tisztázzák :
    ideggyógyaszati ,
    belgyógyászati : magas vérnyomás , verszegénység
    szemészeti
    egyeb ok/ eredet.

    Első lépésként az ideggyógyaszati szakorvosi vizsgálatot javaslom , melynek soran az Ön fizikalis vizsgálata , kikerdezese, leleteinek ( képalkotó eljárások is) kiiertekelese alapján pontos diagnózis ill. ehhez illesztett egyéni kezelési terv állítható fel.

    A fentiekkel párhuzamosan javaslom a pánik betegség pszichiátriai szakorvosi kezelését is.

    Tisztelettel,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Varga Ilona

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő útmutatás

    Dr. Arnold Dénes Doktor Úr kedves, mindenre kiterjedő útmutatásai meggyőzőek voltak számomra.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók