Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók? Lumbágó esetén nem segítenek!

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók? Lumbágó esetén nem segítenek!

2019.04.16 13:12

Egy ausztrál kutatás megállapította, hogy a lumbágó okozta fájdalom csillapítására bizonyos vény nélkül kapható, például a paracetamol tartalmú készítmények nem alkalmasak. Arról, hogy milyen módszerekkel csökkenthetjük hatékonyan a derékfájdalmainkat, kérdeztük Dr. Arnold Dénes MsC, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját.

Fájdalomcsillapítás a házi patikából

A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók általában minden otthonban megtalálhatók. Ezeket a készítményeket a láz, illetve különböző típusú fájdalmaink (fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, reumás fájdalmak, menstruációs fájdalom, meghűlés-láz okozta fájdalom) enyhítésére használjuk. Ausztrál kutatók egy korábbi tanulmány keretében, háziorvosi rendelőkben, 1650 páciens részvételével, paracetamolra vonatkozó teszteket végeztek. Olyan betegekkel dolgoztak, akiknek hat hete vagy annál rövidebb ideje fájt a dereka. A Lancet brit orvosi hetilapban közölt, az eddig végzett legnagyobb léptékű vizsgálat szerint, ez a hatóanyag nem rövidítette le a gyógyulási időt, és nem csillapította a placebónál hatékonyabban a lumbágó okozta fájdalmat. A kutatók szerint a lumbágó eltérhet a fejfájást, fogfájást okozó fájdalmaktól, amelyek lumbágóesetében a vény nélkül kapható készítmények bizonyítottan hatásos enyhülést nyújtanak.

Mi az a lumbágó?

A lumbágó az alsó deréktáj izomfájdalma. Előfordulása gyakori, a 20-50 éves korosztályban minden 3-4-dik embert érint. Világszerte a munkaképtelenség egyik legfőbb oka, statisztikailag ez a betegség a munkából kiesett napok számát tekintve a második helyen áll a megfázás után.  A lumbágó  legjellemzőbb tünete a fájdalom, mely jelentkezhet egy hirtelen rossz mozdulat, egy nehéz súly emelése után, de kialakulhat fokozatosan is. A fájdalmat a betegek legtöbbször az gerinc ágyéki-keresztcsonti szakaszán érzik, de esetenként lesugározhat a csípőízületbe, illetve farizomba is. Ha az elváltozás lábba lesugárzó fájdalommal, zsibbadással is jár, ekkor isiászról (lumboisialgia) beszélünk. Erősségét tekintve lehet enyhe, inkább csak bizonyos testhelyzetekben jelentkező, de mozgásképtelenséget okozó, intenzív fájdalom is, ami miatt a beteg gyakran egyfajta kényszertartást vesz fel. Ennek következtében azonban a gerinc fiziológiás görbülete jelentősen csökkenhet, a mozgások beszűkülnek, az előre- hátra-oldalra hajlás nehézkessé válik.

Mi a hatásos segítség?

„Tapasztalatok szerint az aktív fájdalomcsillapítással, amely egy intraartikuláris (ízületi injekciós) terápia, jobb és hosszabb távú eredményeket lehet elérni a lumbágó kezelésében, mint a fájdalomcsillapítókkal.derékfájás Ilyenkor egy speciális összetevőkből álló hatóanyagot fecskendezünk a fájdalmas ízületek köré, a probléma kiindulópontjához. Mivel helyileg alkalmazzuk, nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, valamint egyéb mellékhatásai sincsenek, hiszen a készítmény szteroid mentes” –osztja meg szakmai véleményét a fájdalomspecialista. A betegek nagy részénél rövid időn belül lényeges változás következik be a fájdalom- és a gyulladás csökkenésében, valamint az aktivitásban. Ilyenkor kapcsolódik be a kezelésbe a funkcionális gyógytorna, amely az izmok- inak-idegek statikai, dinamikai, egyensúlyának és a mozgásfunkcióknak a visszaállítására hivatott.  „A javulás a fájdalomcsillapítókkal ellentétben hosszú távon érezhető, és ha életmódváltással is kombináljuk a kezelést, tehát figyelünk a megfelelő táplálkozásra, folyadékfogyasztásra, mozgásra és a stressz levezetésére, panaszaink kiújulására sem kell számítanunk” – tudjuk meg Dr. Arnold Dénes Arnoldtól

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

 

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    T Dr Úr az lenne a kérdésem,hogy lehet-e a csípőfájdalmamon enyhíteni műtét nélkül.Gyerekkoromban volt egy bokasérülésem,a jobb bokám sérült ,így a statikai tartásom megváltozott,elferdült a gerincem a két terhesség után nagyon sokat fájt a derekam de most már a bal csípőm is sokszor fáj,főleg terhelésre(ha sokat gyalogolok).Igaz hogy már 65-éves elmúltam de szeretném ha még nem kellene műteni.Köszönettel Szigetiné
    Tisztelt Hölgyem ,

    Az Ön eseteben egy ún. összetett statikai probléma es valószínűleg nem szimmetrikus terhelések egyuttes előfordulása állhat fenn.
    Javaslok egy komplett Orthopaedai kivizsgálását , ennek függvényében lehet eldönteni a kezelési stratégiát ( es azt is, hogy szükséges - e műtét ).

    Általanossagban elmondható, hogy a Fájdalomcsillapitasra ma már sok egyeb lehetőségünk is rendelkezésre áll.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Szigeti Ottóné

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő tájékoztatàs

    Pontosság! Arnold Doktor úr alapossága, kedvessége, mindenre kiterjedő tájékoztatàsa nagyon tetszett! Minőségi idő, amikor csak velem foglalkozik!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók