9 probléma, amin segíthet a lökéshullám terápia

9 probléma, amin segíthet a lökéshullám terápia

2019.05.08 15:53

Legyen szó nyak-, váll-, derék-, könyök-, csípő-, térd- vagy talpbetegségről, a lökéshullám terápia számos mozgásszervi fájdalmat csillapít. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint legnagyobb előnye, hogy az azonnali hatáson túl az okokat is kezeli.

Természetes hullámokkal a fájdalom ellen  

A lökéshullámok – amelyek a természetben például a mennydörgésnél keletkeznek - nagy energiájú, hallható hullámok, amelyek a gyógyításban is rendkívül hatékonynak bizonyultak. Kiderült ugyanis, hogy ha a szakember az érintett, fájdalmas helyre juttatja a hullámot, az beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket és dekalcifikál, ezáltal meszesedés okozta fájdalomra, meszes vállra is jól használható, és hatékony a térd és a csípő fájdalmának kezelésében is.
Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint az eredményes fájdalomcsillapításhoz és a probléma okának megszüntetéséhez az első lépés a panaszok pontos behatárolása és a gondos diagnózis. Ezután pedig már elégséges lehet akár a lokális fájdalomcsillapítás is ahhoz, hogy jelentős életminőség javulás következzen be.
- A terápia hatása már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához és a tartós eredményekhez több alkalomra is szükség lehet. A páciensek egy része kezeléskor enyhe fájdalmat érezhet, de ez éppen annak a bizonyítéka, hogy eltaláltuk az érzékeny pontokat. Sokan már az első, második alkalom után is jelentős fájdalomcsökkenésről számolnak be, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul – hangsúlyozza Arnold doktor. -  A lökéshullám terápia rendkívül eredményes alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak.

9 probléma, amin segít a lökéshullám

A gyógyító, fájdalomcsillapító hatású lökéshullám számos területen – szinte tetőtől talpig - beválik, orvosi kivizsgálás és javaslat alapján. Milyen esetekben segíthet?

1. Nyaki panaszok
A nyakunkban gyakran érezhetünk merevséget, feszülést és fájdalmat is, amely akár tartóssá is válhat, például ízületi kopás és nyakcsigolya ferdülés esetén.

2. Vállfájdalom
20-30 éves kor közötti sportolóknál leggyakrabban az úgynevezett elakadási szindrómák fordulnak elő. 40-50 év között a leggyakoribb problémák az vállízületek körül kialakult fokozódó meszesedések. 50 év felett többször fordul elő izomszakadás, amely szintén komoly vállfájdalmat okoz, ahogyan a nyaki gerinc kopásos folyamata is.

3. Könyökfájdalmak
A könyök érzékeny pontja testünknek, így számtalan sérülés érheti. A töréseken kívül előfordulhat e testrészben többek közt ficam, tenisz-, és golfkönyök, de a könyökfájdalom lehet egy általános mozgásszervi betegség résztünete is.

lökéshullám terápia4. Derékfájdalom
Szinte népbetegség a krónikus derékfájdalom, hiszen az elhízás, a mozgáshiány, az ülőmunka, a kopásos betegségek, a porckorong károsodás mind hozzájárulnak a kínzó érzés kialakulásához.

5. Csípőfájdalom
Számos forrása lehet ennek a problémának, sokan a medence körüli nagy izomcsoportok aszimmetriája miatt érzik egyik lábukat rövidebbnek a másiknál, mások a túl sok ülés vagy állás miatt tapasztalják úgy, hogy minden porcikájuk fáj. A csípőfájdalom másik gyakori előidézője a nagy tomportáji nyálkatömlő (burza) mechanikai eredetű gyulladása.

6. Térdfájdalom
A futótérd és az ugrótérd elnevezés önmagában utal a fájdalmak kialakulásának okára, de a kerékpárosok is gyakran tapasztalhatják a térdproblémákat. Ezen kívül természetesen, mint minden ízületi fájdalom esetében, a térdnél is állhat porckopás a háttérben.

7. Sípcsont körüli fájdalmak
Az úgynevezett mediális stressz szindrómát leggyakrabban a focisták, a futók tapasztalják, akik túl sokat futnak, túl kemény felületen és/vagy rosszul kialakított, nem jól párnázott cipőben.

8. Achilles ín-gyulladás
Szintén a túlterhelés, de akár a nem megfelelő cipő viselése is okozhatja a fájdalmas íngyulladást.

9. Talpfájdalmak
A saroksarkantyú és az ún. plantalis fasciitis (talpi bőnye gyulladása) gyakran eredményez fájdalmat. A probléma kialakulhat a lúdtalp és a túlterhelés miatt is, különösen olyanoknál, akik erősen terhelik a sarkukat, így futóknál, atlétáknál, táncosoknál.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)


 

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    T. Doktor Úr/ Nő! Hét hónappal ezelőtt térdprotézisműtéten estem át, a seb begyulladt, nehezen gyógyult (sebszélelhalás) A műtét után súlyos vérszegénység is fellépett. Azóta is tornázom gyógytornásszal, a térdem jól mozog, de indőnként elviselhetetlen fájdalmaim vannak, a protézis feletti rész duzzadt meleg és tapintásra is fáj. Röntgen és izotopos vizsgálat készült, nem mutatnak eltérést. A sebész esetleges reumatológiai problámát lát, de konkrét kezelést nem mond. Érdeklődőm Őnöknél van-e lehetőségem gyógyításra, ill. a fájdalom okának megállapítására, megszüntetésére? Válaszukat várom, Tisztelettel Patyi Éva
    Tisztelt Hölgyem ,

    A leírt tünetek gyulladásos folyamatra utalnak. Azt tanácsolom konzultáljon az Önt operáló Kollegàval es történjenek meg az Általa javasolt konzíliumok is.
    Először ki kell deríteni a fajdalom okát , hogy célzott kezeléssel csillapítani tudjuk.
    Ismerni kell(ene) az esetleges kísérő betegségeket is.
    Amennyiben fájdalmai továbbra is fennállnak , kerem a leleteivel fáradjon be a Klinikanra konzultációra es vizsgálatra .

    Tisztelettel,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Bakonyiné dr Patyi Éva

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók