9 probléma, amin segíthet a lökéshullám terápia

9 probléma, amin segíthet a lökéshullám terápia

2019.05.08 15:53

Legyen szó nyak-, váll-, derék-, könyök-, csípő-, térd- vagy talpbetegségről, a lökéshullám terápia számos mozgásszervi fájdalmat csillapít. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint legnagyobb előnye, hogy az azonnali hatáson túl az okokat is kezeli.

Természetes hullámokkal a fájdalom ellen  

A lökéshullámok – amelyek a természetben például a mennydörgésnél keletkeznek - nagy energiájú, hallható hullámok, amelyek a gyógyításban is rendkívül hatékonynak bizonyultak. Kiderült ugyanis, hogy ha a szakember az érintett, fájdalmas helyre juttatja a hullámot, az beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, oldja a triggereket és dekalcifikál, ezáltal meszesedés okozta fájdalomra, meszes vállra is jól használható, és hatékony a térd és a csípő fájdalmának kezelésében is.
Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint az eredményes fájdalomcsillapításhoz és a probléma okának megszüntetéséhez az első lépés a panaszok pontos behatárolása és a gondos diagnózis. Ezután pedig már elégséges lehet akár a lokális fájdalomcsillapítás is ahhoz, hogy jelentős életminőség javulás következzen be.
- A terápia hatása már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához és a tartós eredményekhez több alkalomra is szükség lehet. A páciensek egy része kezeléskor enyhe fájdalmat érezhet, de ez éppen annak a bizonyítéka, hogy eltaláltuk az érzékeny pontokat. Sokan már az első, második alkalom után is jelentős fájdalomcsökkenésről számolnak be, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul – hangsúlyozza Arnold doktor. -  A lökéshullám terápia rendkívül eredményes alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak.

9 probléma, amin segít a lökéshullám

A gyógyító, fájdalomcsillapító hatású lökéshullám számos területen – szinte tetőtől talpig - beválik, orvosi kivizsgálás és javaslat alapján. Milyen esetekben segíthet?

1. Nyaki panaszok
A nyakunkban gyakran érezhetünk merevséget, feszülést és fájdalmat is, amely akár tartóssá is válhat, például ízületi kopás és nyakcsigolya ferdülés esetén.

2. Vállfájdalom
20-30 éves kor közötti sportolóknál leggyakrabban az úgynevezett elakadási szindrómák fordulnak elő. 40-50 év között a leggyakoribb problémák az vállízületek körül kialakult fokozódó meszesedések. 50 év felett többször fordul elő izomszakadás, amely szintén komoly vállfájdalmat okoz, ahogyan a nyaki gerinc kopásos folyamata is.

3. Könyökfájdalmak
A könyök érzékeny pontja testünknek, így számtalan sérülés érheti. A töréseken kívül előfordulhat e testrészben többek közt ficam, tenisz-, és golfkönyök, de a könyökfájdalom lehet egy általános mozgásszervi betegség résztünete is.

lökéshullám terápia4. Derékfájdalom
Szinte népbetegség a krónikus derékfájdalom, hiszen az elhízás, a mozgáshiány, az ülőmunka, a kopásos betegségek, a porckorong károsodás mind hozzájárulnak a kínzó érzés kialakulásához.

5. Csípőfájdalom
Számos forrása lehet ennek a problémának, sokan a medence körüli nagy izomcsoportok aszimmetriája miatt érzik egyik lábukat rövidebbnek a másiknál, mások a túl sok ülés vagy állás miatt tapasztalják úgy, hogy minden porcikájuk fáj. A csípőfájdalom másik gyakori előidézője a nagy tomportáji nyálkatömlő (burza) mechanikai eredetű gyulladása.

6. Térdfájdalom
A futótérd és az ugrótérd elnevezés önmagában utal a fájdalmak kialakulásának okára, de a kerékpárosok is gyakran tapasztalhatják a térdproblémákat. Ezen kívül természetesen, mint minden ízületi fájdalom esetében, a térdnél is állhat porckopás a háttérben.

7. Sípcsont körüli fájdalmak
Az úgynevezett mediális stressz szindrómát leggyakrabban a focisták, a futók tapasztalják, akik túl sokat futnak, túl kemény felületen és/vagy rosszul kialakított, nem jól párnázott cipőben.

8. Achilles ín-gyulladás
Szintén a túlterhelés, de akár a nem megfelelő cipő viselése is okozhatja a fájdalmas íngyulladást.

9. Talpfájdalmak
A saroksarkantyú és az ún. plantalis fasciitis (talpi bőnye gyulladása) gyakran eredményez fájdalmat. A probléma kialakulhat a lúdtalp és a túlterhelés miatt is, különösen olyanoknál, akik erősen terhelik a sarkukat, így futóknál, atlétáknál, táncosoknál.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)


 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr!/Doktor Nő! Több mint 20 éve küzdök súlyos fibromyalgiával és annak számtalan vegetatív tünetével. 58 éves férfi vagyok, 6 éve leszázalékolt. Jó néhány orvosnál, még elismert fájdalom-specialistánál is jártam. Természetesen komplex kezelésben részesülök: életmód váltás,kognitív terápia, 45 éve jógázom, 25 éve foglalkozom meditációval, relaxáció különböző fajtáival, zene-terápiával. Profi étrend, és táplálék-kiegészítők. A pszichés státuszom, az orvosok szerint az átlag feletti. Plusz a gyógyszerek egész tárházát teszteltük. Többnyire eredménytelenül. A fájdalmaim ennek ellenére egyre súlyosabbak. Sok esetben a kábító fájdalomcsillapítók sem hatnak. Szeretném megkérdezni, hogy van-e Önöknek dokumentált férfi fibromyalgiás betegük, aki tartós fájdalomcsökkenésről számolt be. Ha igen, milyen kezelés, gyógyszer hatására következett be? Válaszukat előre is köszönöm.
    Tisztelt Uram,


    Leveléből kiderul , hogy Ön ismeri a betegségét es komplex therapiaban reszesul.
    Engedje meg, hogy nehany Gondolatot leirjak - a teljesseg igenye nelkul -
    a Fibromyalgiarol:
    Rendkivul komplex eredetu @ sokszinu tunettcsoportban megnyilvanulo, nehezen diagnosztizalhato - es kezelhetö, igen heveny fajdalommal jaró korkép.
    Ahogy a korkep latin neve is jelzi a kotoszovetek, szalagok, izuletek, vaz izomzat , heveny fajdalmai alakulnak ki az ebben szenvedo Betegeken es ehhez egyeb tunetek is csatlakozhatnak.
    Eredetet tekintve :
    Kozponti idegrendszeri erintettseg ( a bemeno -fajdalomimpulzusok agyi tudatosulasanak zavara )
    Psyches vagy psychosomatikus eredetu ( a korkep felosztasa eszerint a megkozelites szerint tobb alcsoportra bonthato) .
    Autoimmun eredetu korkepekhez csatlakozo fibromyalgia - szerteagazo tunetcsoporttal ( RA )
    Rendszerbetegsegeghez tarsulo fibromyalgia
    Egyeb okok

    A fibromyalgia eseten - megitelesem szerint-
    a fajdalomcsillapitas a kezelesnek egy fontos resze, de a psyches tuntetek ( depresszio, demotivatio, alvasproblemak , kezelese ) es az egyeb panaszok/ tarsbetegsegek kezelese ugyanilyen fontos.
    Az agyi erintettseg miatt szukseg lehet neurologus ,
    az autoimmun betegsegek eseten ( RA, IBS , SLE ) szukseg lehet belgyogyasz - immunologus , dietetikus, borgyogyasz tanacsira is.
    Mivel a korkep minden Paciensnel sokszinu, es ezek adott dominanciaja jellemzo az adott Betegre, a kerdesere konkret therapias javaslattal valaszolni nem lehet.
    Eddigi tapasztalataim alapjan egy orvos- psychologus Csapat kozultacioja menten alakult ki a szemelyre szabott kezelesi irany.

    Javaslom, hogy a leleteivel faradjon be Klinikanra konzultaciora Dr. Kadar Janos Belgyogyasz Immunulogus Foorvos Urhoz, ill. hozzam a rendelesi idomben:

    H, Cs: du.


    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Darabos István

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók