Golf- vagy teniszkönyök? A pihentetés nem elég!

Golf- vagy teniszkönyök? A pihentetés nem elég!

2017.07.21 08:58

Akár golfkönyök, akár teniszkönyök okozza a fájdalmat és a mozgás korlátozottságát, dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint a számos kezelés közül csak a szakorvosi diagnózis alapján lehet a leghatékonyabban kiválasztani.

Golfkönyök – a dobóknál is jelentkezhet

A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelésével jelentkező könyöktáji fájdalom. Legtöbbször tartós, monoton dobó, hajlító mozdulatok váltják ki, épp ezért tekinthetők veszélyeztetettnek a golfozók mellett a tornászok, kézilabdások, nehézatléták. Természetesen nem csak sportolókat érintenek a jellemző tünetek, például az alkargyengeség, és a könyök belsejében jelentkező fájdalom. A probléma diagnosztizálásakor az orvos dönthet a kezelés jellegéről. Ajánlott lehet a fájdalmas terület jegelése, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése, gyulladáscsökkentő krémek, helyi gyulladáscsökkentő injekció alkalmazása. Ritkán, a konzervatív kezelés eredménytelensége esetén lehetséges a műtéti megoldás.

Teniszkönyök – fizikai munka is okozhatja

A teniszkönyök meglehetősen gyakori kórkép a 30-50 év közötti korosztályban, és nevével ellentétben nem csak a teniszjátékosok szenvedhetnek tőle. Tény, hogy közülük többeket érint ez a probléma, elsősorban akkor, ha ritkán, gyakorlatlanul, rossz technikával játszanak. Teniszezés közben gyanakodni kell, ha fájdalmassá válik a fonákütés, az alkar feszítőizmainak összehúzódása következtében. Ha ugyanis a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Amennyiben később állandósul a gyulladás, már a jóval kisebb mozdulatok is fájdalmat okozhatnak.
Kezdetben csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már az írás, a csavaró, szorító mozdulatok is nehézséget okozhatnak, akár a tárgyak elejtése is felhívhatja a figyelmet az izomgyengeségre. Előfordulhat, hogy a könyök meg is duzzad, ebben a fázisban már a vizsgálat is komoly fájdalmat jelenthet, és ilyenkor akár még éjszaka, pihenés közben sem múlik el a fájdalom. 

Egyfajta kezelés vagy kombinált terápia?

könyökfájdalom fájdalomcsillapítás- Akut gyulladás esetén első lépésként pihentetni kell a kart, esetleg az előírt gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése mellett – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. – Ezen kívül megelőzésképpen igen nagy szerepe van a szakember által betanított gyógytornának, ugyanis mind golf-, mind teniszkönyök esetén fontos az alkar izmainak megerősítése és helyes nyújtása. Ugyanakkor előfordul, hogy mindez nem elég. Jó eredménnyel kezelhetőek az ilyen jellegű problémák a lágyrész hialuron injekcióval, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav ugyanis csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Ebben az esetben a lágyrészekhez kifejlesztett speciális biokompatibilis hialuronsavat használunk, ami különösen hatásos. Szintén jó eredmény érhető el az ugyancsak injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápiával, illetve hosszabb távon a lökéshullám terápiával, amelyek egymással is kombinálhatók. Az utóbbi kezelés nem jár szúrással. Szúrással jár viszont, ám nagyon hatékony megoldást jelent a PRP vagy Placelet Rich Plasma-terápia, ami vérlemezkékben gazdag vérplazma visszainjekciózását jelenti. Ugyanis a vérlemezkékben, vagyis a trombocitákban találhatóak azok a faktorok, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését és egyéb lágyrészek, szalagok, inak, izmok regenerációját is. Ezen kívül a kezelés hatására csökken a gyulladásos anyagok termelődése, az ízületi gyulladás csökkentésével pedig beindul a fájdalomcsillapító hatás.

Arnold doktortól megtudható, hogy a kezelés során ambulánsan 10 ml vért vesznek le a páciens karjából, egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendő-rendszerrel. A speciális eszközzel centrifugált, vérlemezkékkel dúsított plazmát ezután steril körülmények közt befecskendezik a könyök ízület köré a sérült lágyrészekbe, tenisz - és golf könyök esetében. Az injekció hatása már néhány nap után érezhető, és a megfelelő utó- és kiegészítő kezelések hatására akár egy évig is fennmaradhat. 

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt doktor Nő / Úr; Két hete vérnyomás kiugrásom volt. ( 170/107 ). Ezt Tensiominnel levittük 150/90- es pulzus 90 körüli átlagra. Folyamatosan gyógyszert szedek a vérnyomásomra. A vérnyomásom 130-145 / 75-95 között mozog. Kb másfél hete, olyan nyomás, húzó- nyomó jellegű érzésem van a fejemben. Voltam sürgősségin, ott fizikális vizsgálatokkal, az agyi történéseket nem valószínűsítették. A tarkómnál, izomcsomót érzek. Fejfordításkor ropogó hangot hallok a nyakamból, enyhén fáj, ha a fejemet jobbra döntöm.Ha hirtelen fordítom a fejemet jobbra és balra bizonytalan lesz az egyensúlyom, néhány pillanatra. A nyomás érzése fekvésre enyhül. A szemem olyan, mintha ki lenne száradva. Hányinger , forgó jellegű szédülés nincs. Zavar, hogy nem volt még csak koponya röntgen sem, a Romberg teszttel és vakjárással az agyi érintettséget "kizárták" az orvosok. Mindkét vizsgáló sürgősségis orvos a vérnyomásomat tette felelőssé, a második orvos pánikzavart is valószínűsített. Vérnyomáscsökkentő gyógyszert váltott, Nebibeta 5 mg helyett Concor 5 mg 1 / napra. Mellette szedek még Covercard 5/5 1 / nap. Most xanaxot is adtak 0,25 2X1-et. Ön szerint a panaszok miatt egy koponya CT / MR / vizsgálat nem lenne indokolt? Várom válaszát. Zoltán
    Tisztelt Uram,

    Az On altal leirt komplex elváltozasok nem az en szakteruletemhez tartoznak.

    Levele alapjan javaslataim a kovetkezok :

    A vernyomas kontrollra 24 oras ambulans vernyomas- monitorizalast javaslok ( ABPM vizsgalat ) ennek alapjan allithato fel a pontos kezelelési strategia megitelesem szerint.
    A koponya MR vizsgalat javaslatat es szuksegesseget dontse el neurologus szakorvos az Ön vizsgalata , alapos kikerdezese es leleteinek egyuttes kiertekelese alapjan .
    Erdemes a panik- szindromat is kivizsgaltatni es ebben psychiater szakorvos segitseget kerni.

    A vernyomas kontroll - es beallitashoz javaslom a Klinikankon is dolgozo Dr. Kapocsy Judit FőorvosNo
    szakmai segitseget igenybe venni.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Zoltán

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók