Tech neck - mit lehet tenni a mobilozás okozta nyakfájdalommal?

Tech neck - mit lehet tenni a mobilozás okozta nyakfájdalommal?

2023.02.28 08:37

Amikor szétnézünk a buszon, a megállókban vagy akár csak az otthonunkban, nagyon sokszor a telefonjukkal foglalkozó embereket látunk. Ez a lehajtott fejű, egy pontot bámuló póz, a „tech neck” nem ritkán nyakfájdalomhoz vezet, amelynek kezelési lehetőségeire dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa hívta fel a figyelmet.

A tech neck a mobilozás következménye

A mobilozás okozta nyakfájdalommal ortopéd orvoshoz kell fordulni. Felmérések szerint az amerikaiak napi 5 és fél órát töltenek a mobiltelefonjukkal, és további néhányat a számítógép előtt. A COVID-19 miatti home office elterjedésével pedig ez az ergonómiailag igen előnytelen pozíció szinte az egész napon átível. Mindezen hatások együttesen vezettek a „tech neck” vagy „text neck” kifejezések megjelenéséhez, ami a képernyőre szegeződő pillantás miatt állandósult nyakpozícióra utal. 
A nyakban lévő csontok, idegek és izmok túlzott és ismétlődő megerőltetése olyan krónikus állapotok kialakulásához vezethet, mint az izommerevség, az ízületi gyulladás, az idegek becsípődése, sőt akár porckorongsérv.
- Az emberi test nem arra van „tervezve”, hogy folyamatosan lefelé nézzen – mondja Dobos doktornő. – Amikor ugyanis ezt tesszük, extra nyomás helyeződik a nyaki gerinc területére. Ez a gerincszakasz 7 csontból áll, a C1-C7 csigolyákból, amelyeket porckorongok választanak el egymástól és ízületek kötnek össze. Ezek az ízületek teszik lehetővé a nyak szabad forgatását, mozgatását, ha pedig megsérülnek vagy túlzott terhelés éri őket, a körülöttök lévő izmok megfeszülnek, hogy védjék őket. Az eredmény pedig a fájdalom, a gyulladás, esetleg a csomók megjelenése ezen a területen – vagyis a tech neck. Természetesen nem csak a tech neck okozhat nyakfájdalmat, a diagnosztizálás során derülhet ki, hogy valamilyen más probléma, esetleg degeneratív arthritis, csont rendellenesség, gerinccsatorna szűkület, porckorongsérv vagy akár egy konkrét sérülés okozza a panaszokat.  

Mi segíthet a nyakfájdalmon?

A tech neck kezelésében a gyógytorna és az ortopédiai kezelés is fontos.Mivel a nyakfájdalomnak számos forrása lehet, ha ezzel a panasszal fordulunk orvoshoz, érdemes végig gondolnunk a tüneteket. Okozhatta valamilyen sérülés a fájdalmat? Kisugárzik a karokba? Megjelent esetleg érzéketlenség az ujjakban? Jelentkezik fejfájás is? Az alapos kikérdezés mellett sok esetben képalkotó eljárásokra is szükség lehet, mint a röntgen vagy az MRI. Mindezek eredményeit összegezve születhet meg a diagnózis, majd az erre épülő kezelés.
- Sokszor tapasztaljuk, hogy mire a páciensek szakorvoshoz jutnak, már számos módszerrel próbálkoztak a nyakfájdalom enyhítésére – ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. – Nem ritka eset azonban, hogy a vény nélküli fájdalomcsillapítók, a masszázsok, a krémek csak átmeneti enyhülést hoznak, a tartós javuláshoz orvosi módszerekre van szükség. Különösen akkor igaz ez, ha a fájdalom már szinte állandóan jelen van, és akár az életminőséget is rontja. A helyi gyulladáscsökkentő injekciók ilyenkor gyors megkönnyebbülést hozhatnak, hosszú távon pedig a funkcionális gyógytorna a feltétlenül szükséges kezelési mód. Ugyanakkor, ha porckorongsérvet diagnosztizálunk, egyes esetekben műtétre van szükség. 

Hogyan lehet kivédeni a tech neck okozta problémákat?

Dobos doktornő szerint a tech neck miatti nyakfájdalommal jelentkező pácienseket felesleges lenne „eltiltani” a mobilozástól, számítógép használattól, hiszen ma már ez szinte megoldhatatlan. Érdemes azonban megfogadni a tanácsait:

  • A monitort helyezzük szemmagasságba.
  • Ajánlatos időzítőt telepíteni a telefonra, a számítógépre, ami figyelmeztet az óránkénti szünetre, amikor szükséges felállni, sétálni, nyújtózni, átmozgatni a nyakat és más, elmerevedett testrészeket. A nyaktornát azonban érdemes szakembertől megtanulni, hiszen a túlzott, erőteljes, rosszul kivitelezett mozdulatokkal akár kárt is lehet okozni.
  • Az üzenetküldés ma már beszéddel is megoldható, ha ezt a funkciót használjuk, kevesebbet nézünk lefelé.
  • Ma már elérhetők olyan eszközök is – például nyakpánt formájában – amelyek helytelen testtartáskor rezgéssel figyelmezhetik a viselőt, hogy javítson rajta.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
Tisztelet Hölgyem ,

Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

További részletek a honlapomon .

Tisztelettel ,

ARNOLD Dénes ARNOLD
Kiss Szilvia

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak