Kezeltesse porckopását, hogy megússza a Baker cisztát

Kezeltesse porckopását, hogy megússza a Baker cisztát

2019.04.04 13:19

A térdhajlatban jelentkező fájdalmak több okra vezethetőek vissza, ám leggyakrabban az elhanyagolt ízületi gyulladás vagy porckopásból származó Baker ciszta áll a probléma hátterében. Dr. Páll Zoltán sebész-traumatológus-sportorvos főorvos, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája kialakulásáról és kezelési módjáról beszélt.

Folyadékgyülem a fájdalom hátterében

baker cisztát okozhat a porckopásA térd normál működésében igen fontos szerepet játszik az ízületi folyadék, mely egyfajta kenőanyagként funkcionál. Abban az esetben, mikor a térdízület a kelleténél több folyadékot termel, az egy idő után felhalmozódik cisztát alakítva ki, és ahogy nő, nyomhatja a környező ereket, trombózist imitálva, esetleg kiváltva. A ciszta különböző méretűre nőhet, így találkozhatunk egészen apró, ujjbegynyi, vagy akár gesztenye nagyságúval is. Ilyenkor a térhajlatban lévő ízületi tok kiboltosul, és ahogy megtelik folyadékkal, egy szelep segítségével lezáródik, ami ezt a folyadékot beengedi, ám távozását már megakadályozza.

Tünetek, melyek Baker cisztára utalnak

  • duzzanat a térdhajlatban
  • fájdalom, mely általában terhelésre, a térd hajlítására jelentkezik

Fontos a mögöttes okok felderítése

A Baker ciszta leggyakrabban nem önálló kórkép, hanem egy tünet, melyet általában kezeletlen ízületi gyulladás vagy porckopás eredményez, melynek következtében több ízületi folyadék termelődik. Éppen ezért kezelésében elengedhetetlen az alap probléma kezelése, hiszen más esetben a ciszta újra és újra kialakulhat, így a gond csak átmenetileg szünetel. Amennyiben ez orvoslásra került, úgy gyakran elég a térhajlatban lévő gyulladás csökkentése, műtétre a legritkábban kerül sor.

Baker ciszta kezelése

hialuronsav injekció hatékony kezelési lehetőség

Aktív fájdalomcsillapítás segítségével mind a porckopás, mind az ízületi gyulladás megszűntethető. Gyors megoldást nyújthat mindkét problémára a hialuronsavas kezelés, mellyel megakadályozható a porcréteg elvesztése és segíti a porcsejtek működését. Mindemellett kutatások kimutatták, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők esetében is hatásos, hiszen náluk kevesebb termelődik ebből az anyagból.

Az alap probléma kezelés után a ciszta a legtöbb esetben visszahúzódik, így nincs szükség annak lecsapolására, műtéti kimetszésére, legfeljebb a gyulladás további csökkentésére, mely injekciós-infiltratív technikával könnyen orvosolható.

Ízületi hialuron injekció

Az ízületi kopás elsőként választandó kezelési módszere a követlenül az izületbe adott hialuron injekció - mondja dr. Páll Zoltán. Ezzel gyakorlatilag visszapótoljuk az ízületből elveszett, az izületi porc rugalmasságáért, az ízületi folyadék kenő funkciójáért felelős hialuronsavat. Az ízületi hialuron injekcióval csökken-megszűnik a fájdalom, csökken-megszűnik a gyulladás.

Az ízületi hialuron injekció hatását erősíteni lehet, erősíteni kell kiegészítő kezelésekkel, mint

  • szájon át bevitt - hialuronsav építőkövei - porcképző anyagok, mint kondroitin szulfát, glükózamin
  • porcképzést segítő, gyulladást csökkentő egyéb szájon át szedhető anyagok
  • gyógytorna - izomzat megerősítése
  • helyes ízülethasználat
  • porcépítéshez szükséges keringés fokozása - pl. Bemer kezelés

Gyulladás csökkentés

Vannak állapotok, amik a Baker ciszta kezelésének választandó módja a cisztában kialakuló erős gyulladás csökkentése. Ilyenkor a célzott, Baker cisztába adott gyulladáscsökkentő injekció nyújt megoldást.

Műtét

Az esetek kis százalékában a Baker ciszta műtéti eltávolítása válhat szükségessé.

Többet akarok tudni a porckopás kezeléséről >>>

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés porckopás kezelésére:

Bejelentkezés porckopás kezelésére!

Fájdalomközpont vizitdíjait itt nézheti meg: Árlista

+36 70 621 2433


 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. 10 napja, hirtelen fájdalom nyilalt a bal térdembe, azóta egyre rosszabb, már alig tudok járni. Egy injekciót kaptam a külső, bal ordalra, de a belső oldalon szinte elviselhetetlen a fájdalom azóta is. Lefelé a vádlimba és fel a combba is kisugárzik. Szedek Cdondrosulfot, az se használ. Mit lehet még tenni a fájdalom csillapitására? Kszönettel: Kiss Mária
    Tisztelt Kiss Mária! A Condrosulf nem fájdalomcsillapító, javasolt helyi és tablettás fájdalomcsillapítása, de mindenek előtt javasolt a kontroll vizsgálata annál az orvosnál, akitől az injekciót is kapta,mert csak személyes vizsgálat alapján lehet többet mondani.Üdvözlettel dr. Váradi Éva
    Kiss  Mária

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista