A Baker ciszta

A Baker ciszta

2024.03.04 22:58

A Baker ciszta egy folyadékkal telt hólyag, amely a térdhajlatban jelenik meg dudor formájában szorító érzést okozva. A fájdalom a mozgástartományok határán rosszabbodik, tehát a térd teljes behajlításakor és kinyújtásakor fokozódik, illetve használat közben.

 

Mi az a Baker ciszta?

A Baker ciszta kialakulásának oka

A Baker ciszta tünetei

Baker ciszta: Mikor kell orvoshoz fordulni?

A Baker ciszta diagnózisa

A Baker ciszta terápiája

Baker ciszta esetén kapcsolódó szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mi az a Baker ciszta?

Általánosságban a  ciszta egy olyan zárt üreg vagy tokkal körülvett képződmény, amely folyadékkal vagy más anyaggal van kitöltve. Ciszta előfordulhat különböző szervekben és szövetekben a testben. Ezek a képződmények különböző méretűek és típusúak lehetnek.

A Baker cisztát szokás térdhajlati cisztának is nevezni. A mozgásszervi betegség hátterében rendszerint a térdízület valamilyen károsodása áll, mint amilyen az ízületi gyulladás vagy a térdben található meniscusok sérülése. Mind a két betegség okozhatja a térdben folyadék felhalmozódását, ami Baker ciszta kialakulásához vezethet. Habár a Baker ciszta duzzanat formájában jelenik meg és kényelmetlen érzetet okoz, a kiváltó ok kezelése általában megoldást nyújt a cisztával kapcsolatban is.A Baker ciszta egy folyadékkal telt üreg, amely a térd hátulsó részén, az ízületi tokban található. Ez a ciszta az ízületi folyadék túlzott felgyülemlése miatt alakul ki. Az ízületi folyadék a térdben lévő porcok közötti teret és az ízületet borító tokban található.

A Baker ciszta leggyakrabban azokban az esetekben fordul elő, amikor az ízületi folyadék a térdízületben túlzottan termelődik vagy nem tud megfelelően elfolyni. Ennek oka lehet például térdsérülés, gyulladás, porckopás vagy más térdproblémák.

A Baker ciszta gyakran nem okoz tüneteket, de ha nagyra nő, nyomást gyakorolhat a környező szövetekre és fájdalmat okozhat. Kezelése általában a kiváltó ok kezelésétől függ, például a sérülés vagy gyulladás kezelésétől. A Baker ciszta idővel magától is eltűnhet, de esetenként szükség lehet speciális kezelési módszerekre.

A Baker ciszta kialakulásának oka

A Baker ciszta kialakulása az ízületi folyadék felhalmozódása következtében történik a térdhajlati térségben. Az ízületi folyadék egy kettős funkciót lát el: segít a láb könnyű mozgásában és minimalizálja a súrlódást az ízület mozgó részei között. A Baker ciszta a térdhajlatban, az ízületi tokon belül alakul ki, amikor a térd túlzott mennyiségű ízületi folyadékot termel vagy nem képes megfelelően elvezetni.

A Baker ciszta kialakulásának konkrét okai között szerepel:

 • Ízületi gyulladás: Különböző ízületi betegségek, például reumatoid arthritis vagy osteoarthritis, gyulladást okozhatnak az ízületben. Az ízületi gyulladás fokozhatja az ízületi folyadék termelését, ami hozzájárulhat a Baker ciszta kialakulásához.
 • Térdsérülések: A térd sérülése, például az ízületi porcok sérülése vagy egyéb strukturális problémák, befolyásolhatják az ízület normális működését, és növelhetik az ízületi folyadék felhalmozódásának kockázatát, így fenyegetve a Baker ciszta kialakulásával.
 • Porckopás: A térdízület porcainak kopása vagy sérülése is járulhat hozzá a Baker ciszta kialakulásához.

Az alapbetegség kezelése, az ízületi folyadék szintjének normalizálása és az esetleges sérülések orvosi figyelése jelentős szerepet játszik a Baker ciszta kezelésében. Az orvosok általában az alapbetegség diagnózisára és kezelésére összpontosítanak, mivel a ciszta gyakran a másodlagos tünete ennek a betegségnek vagy állapotnak.

Kapcsolódó cikkünk

Mozgassuk a fájós térdet, vagy pihentessük?

Mozgassuk a fájós térdet, vagy pihentessük?

Olykor-olykor minden ember panaszkodik kisebb-nagyobb mértékű térdfájdalomra, melynek hátterében számtalan dolog állhat. Ekkor persze felmerül az örök kérdés: ...

A Baker ciszta tünetei

A Baker ciszta tünetei változóak lehetnek, és nem minden esetben okoz panaszokat. Néhány esetben a Baker ciszta észrevétlen marad, mivel nem okoz jelentős problémákat vagy fájdalmat. Azonban, ha tünetek jelentkeznek, azok a következők lehetnek:Baker ciszta

 • Térdhajlati fájdalom: A Baker ciszta okozhat fájdalmat a térd hátsó részén vagy a térdhajlatban. A fájdalom intenzitása változhat, és a mozgás vagy terhelés fokozhatja azt.
 • Duzzanat és érzékenység: A ciszta kialakulása miatt duzzanat és érzékenység jelentkezhet a térdhajlatban.
 • Térdmerevség: A Baker ciszta a térdízület mozgását is befolyásolhatja, így a beteg a térd merevségét vagy nehezített mozgását érezheti.
 • Vörösség a térdhajlatban: A duzzadt terület környékén vörösödés is kialakulhat.
 • Nyomásérzékenység vagy kellemetlen érzés: A Baker ciszta méretétől függően a beteg nyomást vagy kellemetlenséget érezhet a térdhajlat környékén.

A hosszas mozdulatlanság vagy fokozott igénybevétel után a tünetek erősebben léphetnek fel. Amennyiben duzzanat jelenik meg a térdhajlatban és érezhető fájdalom, úgy érdemes orvoshoz fordulni. Kifejezetten javallott felkeresni egy szakorvost, mivel a Baker ciszta előfordulhat, hogy nem csak egy folyadékkal telt ciszta, hanem valamely komolyabb mozgásszervi betegség előjelzője.

Ritka esetben a Baker ciszta szétrepedhet és az ízületi folyadék a kétfejű lábikraizomra (vádli) szivároghat a következő tüneteket okozva:

 • Éles fájdalom a térdben
 • Duzzanat a kétfejű lábikraizomban
 • Olykor a lábikraizom kipirosodása és olyan érzés, mintha víz folyna végig a lábszár hátsófelén

Mivel ezek a tünetek nagyon hasonlóak a mélyvénás trombózishoz, a tünetek jelentkezése esetén azonnali orvosi ellátás szüksége, hogy kizárják a komolyabb betegségeket.

Baker ciszta: Mikor kell orvoshoz fordulni?

Orvoshoz érdemes fordulni Baker ciszta gyanúja esetén, amikor tapasztalhatók külső tünetek, mint például vörös duzzanat, érintésre változó alakú ciszta, és amikor szorító fájdalom, a térd nehéz behajlítása, valamint állásra vagy aktivitásra fokozódó kellemerlen ézés jelentkezik. Ebben az esetben ajánlott szakorvoshoz, például reumatológushoz fordulni.

A diagnózis során a fizikális vizsgálat után, ha szükséges, további eljárásokat alkalmazhatnak. A Doppel-ultrahang gyakran az első lépés, amely során már kimutatható, ha Baker ciszta áll a tünetek hátterében. Ha további információra van szükség vagy más betegségeket szeretne kizárni a kezelőorvos, röntgenfelvételt is kérhet mindkét térdről, még akkor is, ha a fájdalom csak az egyik végtagban érezhető.

Ha az első két lépés után továbbra is bizonytalan a diagnózis, az orvos az MRI-vizsgálatot is végeztethet. Az MRI háromdimenziós felvételeket készít az érintett testrészről, lehetővé téve a részletes és többoldalú vizsgálatot. Ezek a diagnosztikus ljárások segítik az orvost a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.

A Baker ciszta diagnózisa

A Baker ciszta diagnózisa általában az alábbi lépéseket foglalja magában:

 • Orvosi anamnézis: Az orvos először részletesen megbeszéli a beteg tüneteit és orvosi előzményeit. Fontos információ lehet például, hogy milyen panaszok jelentkeztek, mikor és hogyan kezdődtek, valamint milyen tényezők rontják vagy enyhítik a tüneteket.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos a térdet és környékét vizsgálja, értékeli a duzzanatot, érzékenységet, a térd mozgását és az esetleges egyéb tüneteket. A Baker ciszta esetében a térdhajlatban tapintható duzzanat lehet egy fontos vizsgálati kritérium.
 • Képalkotó eljárások:
  • Ultrahang: A Baker ciszta diagnosztizálására alkalmazható, mivel segít vizualizálni a cisztát és értékelni annak méretét és elhelyezkedését.
  • Röntgen: Bár a Baker ciszta maga nem mindig jól látható röntgenfelvételeken, az orvosok használhatják ezt a módszert más lehetséges térdproblémák kizárására.
  • MRI (mágneses rezonancia képalkotás): Az MRI nagyon érzékeny a lágyrészek vizualizálására, és részletes képet nyújthat a cisztáról és a környező szövetekről. Ez a vizsgálat segít a pontos diagnózis felállításában.
 • Laboratóriumi tesztek: Általában nem szükségesek a Baker ciszta diagnózisához, de néha a vérvizsgálatok segíthetnek az esetleges gyulladás vagy más rendellenességek kimutatásában.

A diagnózis során az orvos az összegyűjtött információk alapján tudja megállapítani, hogy a beteg tüneteit valószínűleg Baker ciszta okozza-e, és kizárni más térdproblémákat. A pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezelési terv kialakításához. Ha valaki Baker ciszta gyanújával küszködik, fontos mielőbb konzultálni egy szakemberrel, például reumatológussal vagy ortopédussal.

A Baker ciszta terápiája

A Baker ciszta kezelése többféle módon történhet, és az alkalmazott terápia attól függ, hogy mi okozza a cisztát. Az alábbiakban felsorolom, hogy milyen kezelési lehetőségek léteznek:

 • Pihenés és otthoni kezelés: Az otthoni kezelés során a pihenés kiemelt jelentőséggel bír, különösen, ha az ízületi gyulladás vagy más ízületi probléma okozza a cisztát. Az érintett térdet pihentetni kell, és az orvos által javasolt mozgásterápia alkalmazható.
 • Gyógyszerek: Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k), segíthetnek a fájdalom és gyulladás enyhítésében. Kortikoszteroidokat is alkalmazhatnak injekció formájában, hogy közvetlenül a cisztára hatva csökkentsék a gyulladást.
 • Fizikoterápia: Jegelés, kompressziós pólya és speciális gyógytorna is segíthet a gyógyulásban. A fizioterapeuta által irányított mozdulatsorok a térdízületet erősítik és segíthetnek a panaszok enyhítésében.  A fizioterápia során célzott gyakorlatokkal erősítik az izmokat, növelik az ízületi mobilitást, és segíthetnek a Baker ciszta okozta tünetek enyhítésében. A terapeuta által irányított programot személyre szabják a beteg egyedi helyzetéhez.
 • Tűvel végzett aspiráció: Az orvos egy tű segítségével felszívja a felgyülemlett folyadékot, miközben ultrahanggal követi a cisztát. Ez segíthet a fájdalom enyhítésében és a ciszta méretének csökkentésében.
 • Műtéti beavatkozás: Ha a ciszta leszívása után ismétlődik a fájdalom vagy a ciszta újra telítődik, lehet szükség műtéti eltávolításra. Az operáció általában altatásban történik, és egy napos kórházi tartózkodást igényel.

Mindezek előtt fontos konzultálni egy szakorvossal, például reumatológussal, aki képes megfelelő diagnózist felállítani és a legmegfelelőbb kezelési tervet javasolni a beteg egyedi helyzetének figyelembevételével.

Téma szakértői