Gyermekortopédia

Szerző: Fájdalomközpont | Létrehozva: 2022.01.06 | Módosítva: 2022.01.06

Az ortopédia a tartó- és mozgató szervrendszer (főként az izmok, ízületek, csontok és a hozzájuk kapcsolódó idegrendszer) betegségeinek, szerzett és veleszületett elváltozásainak gyógyításával foglalkozó orvostudományi szakterület.

Az ortopéd panaszok közül gyakoriak a csontok és ízületek gyulladásos betegségei és fájdalmai (amik lehetnek akár hosszú idő után kialakuló, azaz krónikus panasz, de sérülés okozta fájdalom, elváltozás is), a gerinc elváltozásai (például gerincferdülés vagy más elváltozások, derékfájás) és az azt kísérő fájdalommal járó kórképek, a nem megfelelő izom-egyensúly, és más csontrendszerbetegségek is.

Miért fontos a gyermekek ortopédiai vizsgálata?

Gyerekeknél különösen fontos az ortopédiai vizsgálat rendszeres elvégzése, hiszen egyre gyakoribb elsősorban a sok ülés miatt kialakuló rossz tartás, ami még a csont- és ízületi rendszer fejlődése során megelőzhető és gyógyítható. Sajnos ez a rendszeresen sportoló gyerekeknél is ugyanúgy kialakul, hiszen a rosszul kialakított testtartási szokások ellen a sport sem véd. Ha azonban a tüneteket korán felismeri egy ortopéd orvos akár már egy tartásvizsgálattal, a szokások megváltoztatásával és célzott kezeléssel (akár csak speciális tornával) az izom- és csontrendszer is alakítható, így elkerülhető a már gyakran felnőttkorban elkezdődő hát és derékfájdalom. Hasonlóan fontos a láb deformációinak időben való felismerése.

A láb szerkezete, felépítése

A láb csontokból, izmokból és szalagokból áll. A csontok alakja és elhelyezkedése alakítja ki a láb boltozatait, melyek közül a leglényegesebb a hosszanti és a harántboltozat, melyeket az izmok és a szalagok tartanak normál pozícióban. Ennek szerepe a nagy teherbírásban és a rugalmasság biztosításában van, így ha szerkezetében valamilyen változás következik be, az az egész testre hatással van. Ekkor ugyanis ez a rész nem képes megtartani a rá nehezedő súlyt, így a boltozat megsüllyed, és az eredetileg ívelt terület kiegyenesedik.

A lúdtalp kialakulása

Lúdtalp abban az esetben alakul ki, amikor a láb statikai felépítése megváltozik. Ez adódhat többek között hirtelen növekedésből, fejlődési rendellenességből, felnőtteknél helytelen testtartásból, a medence előrebillentéséből, jelentős túlsúlyból (pl. terhesség). Ilyenkor a hosszanti boltozat megsüllyed, a belső boka befelé fordul, míg a sarokcsont kifelé. Ennek hatására a talp belső éle a talajhoz ér, ami szinte az egész vázrendszerre hatással van: kialakul az X-láb, hanyag tartás, és előrehaladottabb esetben a harántboltozat is megsüllyed.

Téma szakértője

 • Dr. Dobos Márta Ilona

  • ortopéd szakorvos
 • Specialitások:
  • holisztikus szemlélet
  • mozgásszervi betegségek gyógyítása; sarok, boka, térd, csípő, nyaki gerinc fájdalmak
  • hát-és derék fájdalmak 
  • injekciós kezelések: perifériás ízületekre (hialuronsav / GUNA MD / szteroid alkalmazásával)
  • pszichoszomatikus eredetű mozgásszervi panaszok kezelése
  • mozgásszervi komplex terápia megtervezése
  • ergonómiai tanácsadás
  • felnőtt- és gyermekellátás (6 éves kortól)
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Rendelési helyszín:

  • 1147 Budapest, Csömöri út 18

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit

Hírek

Az onkológiai fájdalomcsillapítás mellékhatásai is kezelhetők

Az onkológiai fájdalomcsillapítás mellékhatásai is kezelhetők

A daganat maga és annak kezelése is járhat fájdalommal, ezért számos fájdalomcsillapító módszer, kezelés áll rendelkezésre annak csökkentésére, az életminőség javítására. De mit lehet kezdeni a fájdalomcsillapítással járó esetleges mellékhatásokkal? Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája válaszolt.

Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

A térdízület az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk, lépcsőzéskor például a súlyunk 2-3-szorosa terheli. Nem csoda, ha sokakat érint a térdfájdalom, a mozgás beszűkülése. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa az egyik gyakori problémára, a térdkalácsot érintő porcbántalomra és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat