Fájdalom a térdkalácsban? A futótérd nem csak futókat érint

Fájdalom a térdkalácsban? A futótérd nem csak futókat érint

2022.03.29 13:59

Az úgynevezett futótérd valóban gyakrabban megjelenik sportolóknál, de nem kizárólag ők szenvednek a térdkalács erős fájdalmától. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint hatékony kezelésekkel visszaszerezhető a szabad mozgás és a sport öröme. 

A futókon kívül az ugróknál is gyakori

futótérd térdfájdalom gyulladásJellemzően futók, ugrók és más ugrással, erős és gyakori földet éréssel járó sportolók panaszkodnak a tompa térdfájdalomra, vagyis a patellofemorális szindrómára. Gyakrabban alakul ki ez a probléma kamaszoknál, fiataloknál és idősebbeknél, olyannyira, hogy a Családorvosok Amerikai Akadémiája szerint ez a térdfájdalmak leggyakoribb oka. A patella (térdkalács) ín ugyanis túlterheltté válik a gyakori és túl erős földre érkezéstől. A valóságos ok a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése, ami nagyrészt a nem szakszerűen kivitelezett mozdulatok, a nem jól felépített edzés következménye, bár természetesen a fizikai munkát végzők terhelése és egy sérülés is lehet a kiindulópont. Eleinte „csak” egy gyulladás alakul ki, ami gyorsan rendbe jön. Azonban ha ez időről időre előfordul, kialakul egy folyamat, amelynek lényege a patella ín eredési zónájának degeneratív elváltozása.   
Akkor lehet futótérdre (vagy más néven ugrótérdre) gyanakodni, ha bizonyos mozgások fokozzák a fájdalmat, mint például a térdelés, a lépcsőzés, a guggolás vagy a hosszabb ideig tartó ülés. Olyan tünetek is utalhatnak a problémára, mint az enyhe duzzanat, a láb kinyújtásakor jelentkező súrlódó érzés és a combizom erejének csökkenése. 

Megelőzni mindig könnyebb

Akik tudják, hogy a térdüket fokozottan igénybe vevő sportot vagy foglalkozást űznek, jól teszik, ha eleve megpróbálják kivédeni a futótérd kialakulását. Ehhez elengedhetetlen a szakszerű edzői irányítás és időről időre a sportorvosi ellenőrzés. Fontos fenntartani az izomegyensúlyt és megerősíteni a térd körüli és a láb izomzatát, hogy megfelelően „tartsák”, támasszák az ízületet. Ugyanilyen jelentős a mozgás előtti bemelegítés, és a megfelelő támaszt biztosító sportcipő vagy munkavédelmi cipő viselése, sőt, érzékenyebb térd esetén hasznos lehet az orvos által elrendelt térdvédő is. Az edzésmunka változatossága is biztosíthatja, hogy minél egyenletesebb terhelés érje a térdet. Sporttól függetlenül is igen fontos a testsúly rendezése, ugyanis a túlsúly komoly terhelést jelent az ízületeknek, így a térdnek is. Ugyanilyen önálló rizikófaktor az úgynevezett lúdtalp is, amelyet futótérd térdfájdalom gyulladásszintén fokozza a térdet érő stresszt.   

Mit lehet tenni, ha már fáj?

- Természetesen az első lépés, hogy fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni, hiszen ki kell zárni bizonyos súlyosabb okokat, mint például az ínszakadás, porcleválás. Ha a panaszok, és az esetlegesen szükséges képalkotó eljárások kapcsán bebizonyosodik, hogy patellofemorális szindrómáról van szó, az enyhébb eljárások felől haladhatunk akár a műtétig. Sokan már csak akkor fordulnak hozzánk, ha a házilagos módszerek, így a jegelés, pihentetés, felpolcolás, fáslizás, esetleg a recept nélküli fájdalomcsillapítók nem hoztak eredményt – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Gyorsan csillapítható a fájdalom és enyhíthető a gyulladás helyi célzott injekcióval, hosszabb távon pedig igen jó eredményeket hozhat az orvosi kollagén injekciókúra és az orvosi lézer terápia, amelyek támogatják, erősítik a szöveti struktúrát. Szintén hosszútávon fejti ki hatását a lökéshullám terápia, ami oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti.  Feltétlenül szükséges lenne a személyre szabott gyógytorna, nem kis részben a sérülés kiújulásának megelőzése érdekében. Nagyon ritkán műtét is szükséges lehet.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt dr úr v.nő! Azt szetetném kérdezni hogy a derekam csak akkor fáj de nagyon amikor porszívòzok vagy fel mosok tehát a kar elõre hátra mozgatásával de annyira hogy a fájdalomtól a könnyeim potyognak éles erõs fájdalom.Fájdalom csillapítòval sem enyhül.Màr a Tramadolnál tartok de semmit nem enyhít.Válaszát elõre is nagyon köszönöm.Csapó Imréné
    Tisztelt Csapó Imréné!

    Klinikai kivizsgálást, ennek függvényében pedig további vizsgálatokat javaslok Önnek!

    Tisztelettel,
    Dr. Páll Zoltán
    Csapó Imréné

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista