Befagyott váll – miért nem mozog szabadon a válla?

Befagyott váll – miért nem mozog szabadon a válla?

2018.01.25 08:06

A merev, beszűkült mozgású, fájdalmas váll – vagyis az úgynevezett befagyott váll szindróma – a középkorúak gyakori panasza, amelyen dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint megfelelő kezelésekkel hatékonyan lehet segíteni.

Amikor megmerevedik a váll

A befagyott váll szindrómát gyakran összekeverik az arthritis-szel, vagyis az ízületi gyulladással, holott míg az első probléma kizárólag a vállízületet érinti, addig a gyulladás más ízületre vagy ízületekre is kiterjedhet. A befagyott váll szindróma jellemző tünete az állandóan fájdalmas és merev vállízület, akár mindkét vagy csupán az egyik vállban. Jellemzően 40-60 éves korban alakul ki a panasz, valamivel nagyobb arányban a nőknél.
A szindróma oka egyelőre nem pontosan tisztázott, de feltételezhetően a váll szöveteinek gyulladása és az emiatt kialakult hegesedés állhat a háttérben. Ha ugyanis a vállízületi tok begyullad és megvastagszik, nem csak fájdalmat okoz, de kevesebb lesz a hely vállban a mozgáshoz, tehát az irritáció csak fokozza a problémát. Természetesen konkrét sérülés, törés is okozhat mozgásbeszűkülést, de gyakrabban érinti ez a tünetegyüttes a cukorbetegeket, a szívbetegeket, a stroke-on átesett személyeket, a Parkinson-kóros és a pajzsmirigyi-betegeket is.

Az állapot stádiumai

vállfájdalom fájdalomcsillapításA befagyott váll szindrómát általában 3 fázisban szokás osztályozni, amelyek rosszabbodást és javulást is mutathatnak.
1. Fájdalmas fázis: ilyenkor a fájdalom egyre növekszik, egyre nehezebb mozgatni a vállat, különösen éjszaka jelentkezik erős fájdalom. Ez a stáció 6 héttől 9 hónapig tarthat.
2. Befagyott váll fázis: a fájdalom ilyenkor már nem fokozódik, de a váll merev. 4-6 hónapig tarthat ez az állapot, amelyben az ízület mozgása változó mértékben korlátozott.
3. „Olvadó” fázis: egyre könnyebbé válik a mozgás, 6-24 hónap alatt a fájdalom fel-fellobban ugyan, de lassan megszűnik.

- Bár a befagyott váll szindróma magától is rendbe jöhet, de ez a folyamat akár évekig is eltarthat – ismerteti dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Aki azonban szeretné sokkal gyorsabban visszanyerni a szabad, fájdalommentes mozgást, mindenképpen forduljon orvoshoz. Ha ugyanis felállítjuk a diagnózist, számos lehetőségünk van segíteni a páciensnek. A legfőbb cél, hogy csillapítsuk a gyakran igen erős fájdalmat és növeljük az ízület mozgathatóságát. Természetesen az olyan házilagos módszerek is segíthetnek, mint a hideg-meleg borogatás vagy a vény nélküli fájdalomcsillapítók, tartós megoldás azonban ezektől jellemzően nem várható. A helyi gyulladáscsökkentő injekció nagyszerű első lépés lehet a gyógyulás felé, hiszen gyorsan csökkenti a fájdalmat, így nagy megkönnyebbülést jelenthet a szenvedő páciensnek. Hosszabb távon mindenképpen szükség van a funkcionális gyógytornára és nagyon jó hatású lehet a lökéshullám kezelés. Ez utóbbi nem csak a konkrét panaszok csökkentésének eszköze, de az oki kezelésnek is fontos pillére. Aki pedig már találkozott a befagyott váll szindrómával vagy hajlamosító betegségekkel él, jól teszi, ha a kiújulás megelőzésére is hangsúlyt fektet.

Mit tehetünk a megelőzésért? 

Aki hajlamos a vállízületi problémákra, annak érdemes az ebből a szempontból kockázatosabb sportokat – például a teniszt, a súlyemelést, a dobással, hajítással járó – nagy körültekintéssel űzni. Ezen kívül olyan gyógytornát is fontos végezni, amely erősíti ezt a területet. Íme, néhány megelőző hatású gyakorlat:
- Húzzuk a karunkat keresztben a mellkasunk előtt a másik kezünkkel, és tartsuk így fél percig, majd lazítsuk el. Mindkét karral ismételjük.
- Fogjuk meg mindkét kezünkkel a másik könyökünket, így emeljük fel a fejünk fölé. Majd engedjük vissza magunk elé. Ezután az összekulcsolt karokat toljuk el először baloldalra, majd vissza középre, végül jobb oldalra.


Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözletem! 1,5 éve fáj a vállam. Eleinte csak a lapockám környékén fájt, aztán fent a vállcsúcsnál, majd az egész vállam, és nyakam is. Épp ezért nyaki MR készült, ami sérvet állapított meg, így ehhez kötötték. 3 hétig voltam kórházban, de a vállfájdalmam nem múlt el. Az utolsó napon készült egy ultrahang, mely szerint jelentős ödéma van az AC izulet körül. Ezzel azonban már nem foglalkoztak, mert ekkor már a zárójelentésem is készen volt. Most 1 évvel később, saját költségre készítettem egy vállMr-t mert még mindig fáj a vállam annak ellenére, hogy 4 hónapja rendeszeresen járok masszázsra és gyógytornára. Ez lett az eredmény: A humerus szerkezetén belül a tuberculum majusnak megfelelõen kiterjedt zsíros degeneratio látható. A labrum glenoidale elülsõ peremében centralisan magas jeladás figyelhetõ meg, de szakadás nem észlelhetõ. A biceps ín környezetében 1-2 mm széles folyadéksáv ábrázolódik. A suspraspinatus ín a tapadásnak megfelelõen diszkréten magas T2 és PDFS jeladású, benne itt egy 3 mm-es, minden sorozaton csaknem jelmentes terület figyelhetõ meg. Az AC ízületben 3 mm rétegvastagságú folyadék látható. Kérdésem az lenne, mivel orvoshoz nem jutok be (lényegében azt sem tudom milyen orvoshoz kellene mennem, de a rehabon ahol voltam ott nem fogadnak) a járvány miatt, hogy ez mégis milyen eredmény? Lesz még olyan, hogy nem fáj a vállam? Köszönettel!
    Tisztelt Asszonyom!

    Említett krónikus válltáji fájdalmai jellemzően lehetnek nyaki gerinc eredetűek, úgynevezett kisugárzó fájdalom (melyet okozhat pl gerincsérv) és/vagy vállízületi ill a környező lágyrész(gyakran az ínköpeny részleges szakadása, nyáktömlő gyulladása) eredetűek.
    Betegvizsgálattal együtt értékelt morfológiai eltérésekkel mondható kórisme. Kezelési terv ennek megfelelően állítható fel.

    Üdvözlettel
    Dr.Sziy Tamás
    FájdalomKözpont
    Kocsisné

    Dr. Szily Tamás

    Ízületi specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    Tárgyilagos, empatikus, tiszteletteljes hangnem. Korrekt tájékoztatás, konkrét javaslat a továbblépésre.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista