10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját

10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját

2018.09.04 07:47

A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért még idejében érdemes elkezdeni a kezelését, hogy esetleg megelőzhető legyen a csípőprotézis beültetés.  Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hajlamosító tényezők felismerésére és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet. 

10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás, ami igen súlyossá is válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány tényező, amely növeli kialakulásának rizikóját. Ezek a következők:

1. Rendellenes testtartás
2. Korábbi csípő- vagy lábsérülés
3. Születési rendellenesség (csípőízületi dysplasia) és a csípő anatómiai helyzetének megváltozása
4. Bizonyos anyagcsere betegségek (mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigy-betegségek)
5. Ínszalag- és izomrendszeri sérülékenység
6. Tartós szteroid használat
7. Alkoholizmus
8. Női nem (férfiaknák ritkábban jelentkezik)
9. Elhízás (minél nagyobb a csípőre nehezedő teher, annál gyorsabbá válhat a folyamat)
10. Túlzásba vitt vagy nem megfelelően felépített edzés 

A csípőízületi kopás fázisai

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és az fennállás időtartamától függenek, de a legjellemzőbb panasz a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különböző fázisokat különböztethetünk meg.
- Első fázis: megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható. Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratódva” megszűnik.
- Második fázis: komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a buszra fellépés, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is a csontban. 
- Harmadik fázis: már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek.

Ezért kell orvoshoz fordulni már az első panaszoknál

csípőfájdalom fájdalomcsillapítás- A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy már az első, zavaró panaszok esetén orvoshoz kell fordulniuk. Ezzel nem csak a fájdalomcsillapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmények akadályozhatják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember javaslatát megfogadni - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását. Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és életminőség javításra is, így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazhatjuk például a lökéshullám terápiát, a Bemer kezelést, az orvosi kollagén bejuttatására épülő injekciókúrát, amelyekkel jelentős életminőség növekedés érhető el. Végső soron azonban, a legsúlyosabb esetekben sor kerülhet csípőprotézis műtétre is.

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

  
 

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    A jobb oldalam a fejem bubjától a talpamig fáj, gyenge. A karom, lábam nagyon fáj és a csipőm a fenekem felé erősen duzzadt. A fejem, nyakam. a derekam -vesém?- a fenekembe, combom erősen gyenge Ízzadékony vagyok, hideg verejték, a mellkasomba nyomás. Ez a jobb oldalam. A baloldalamba is érzem, még nem ennyire erősen. Úgy érzem, hogy ez szörnyű és kibirhatatlan.
    Tisztelt Hogya Tiborné!

    Kérem, panaszaival keressen fel neurológust!

    Tisztelettel,
    Dr. Páll Zoltán
    Hogya Tiborné bolt

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre választ kaptam!

    A kezelést végző kolleganőtől bármit kérdezhettem, nem éreztem úgy, hogy már lejárt az időm és jön a következő beteg. Türelmesen végighallgatott, bármilyen kérdésemre szívesen válaszolt!
    Lökéshullám terápia
    Lökéshullám terápia
    fizikoterápia