7 tipp a nyakfájás ellen

7 tipp a nyakfájás ellen

2017.10.27 08:21

A nyakunk nem csak sérülés vagy rossz mozdulat miatt fájdulhat meg, de akár a helytelen tartás vagy akár egy „elalvás” is okozhat fájdalmat. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista hasznos tippekkel szolgál a probléma kezelésére, megelőzésére.

Meg kell ismerni a fájdalom okát!

A nyaki fájdalom nem csak azoknál gyakori, akik foglalkozásukból eredően sokat terhelik, esetenként túlterhelik a vállövet, vagyis például a számítógépes munkát végzőknél, a kozmetikusoknál, fodrászoknál. Számos más tényező is hajlamosít a nyakfájásra, a tartós hideghatástól a nem megfelelő párnáig vagy akár a teljesen más jellegű, nem mozgásszervi betegségekig.
- Éppen ezért akár akut, akár krónikus nyakfájdalomról van szó, az első, legfontosabb lépés a szakorvos felkeresése, hiszen tudnunk kell, pontosan mi okozza a panaszt – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. – A diagnózis birtokában pedig már számos, hatékony segítő módszer közül választhatunk. A kezelés épülhet lokális fájdalomcsillapításra, gyógytornára, és olyan természetes hatású eljárásokra, mint az orvosi kollagén injekciókúra vagy a lökéshullám terápia. Az előbbi javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani. Ugyanakkor a meglazult szalagrendszer erősítésével stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, és csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget. A lökéshullám kezelés lényege pedig, hogy a keletkezett hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak és a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik. Az orvosi segítségen túl a páciensek is sokat tehetnek azért, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól.

7 tanács nyakfájdalom ellen

1. Válasszunk új párnát!

Bár mindenkinek magának kell megtalálnia, melyik párna felel meg neki a leginkább, általános szabály, hogy ajánlatos olyat választani, ami alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. Érdemes kipróbálni a memóriahabos és az ún. anatómiai párnákat is.

2. Kísérletezzünk az alvási pozíciókkal!

Általánosságban igaz, hogy a háton alvás a legtermészetesebb helyzet a gerincnek, sokszor megoldást jelent a nyakfájdalom ellen is, de természetesen ez egyéni megítélés kérdése.

nyakfájdalom fájdalomcsillapítás3. Állítsuk szemmagasságba a monitort!

Különösen laptopoknál gyakori, hogy lefelé kell billentenünk a fejünket, hogy jól lássuk a monitort. Ez pedig szép lassan a nyak túlterheléséhez vezethet. Ha a laptopot nem lehet ennek megfelelően elhelyezni, érdemes beszerezni egy különálló képernyőt. 

 

4. Használjuk okosan a mobilt!

Egyre többet használjuk az okostelefonunkat, jellemzően lefelé nézve. Ez a testhelyzet pedig jelentős stresszt jelent az ízületeknek, az ínszalagoknak, a csigolyáknak, ha pedig tartósan fennáll, akár degeneratív változásokat is okozhat. Tartsuk tehát szemmagasságban a mobilt, próbáljunk szüneteket beiktatni, és ha lehet, csökkentsük az ezzel töltött időt! Ha sokat telefonálunk, és emiatt kénytelenek vagyunk oldalra dönteni a fejünket, szintén fájdalmat okozhatunk magunknak. Ezt megelőzendő, használjunk headsetet!

5. Tornáztassuk a nyakunkat!

Naponta többször érdemes megtornáztatni a nyakunkat, erősíteni és lazítani is. Nagyon óvatosan végezzünk nyakkörzést, de hátrafelé ne döntsük a nyakat! Majd a tarkónknál kulcsoljunk össze a kezeinket és miközben a fejünket hátra akarjuk dönteni, a kezünkkel akadályozzuk meg azt, tartsunk ellen a nyomásnak!  

6. Igyunk többet!

A folyamatos vízivásnak sok egészségi indoka van, többek közt az, hogy a hidratáció hozzájárul a porckorongok rugalmasságának fenntartásához, vagyis közvetve a fájdalommentes mozgáshoz. 

7. Vegyünk fel helyes testtartást!

A rossz testtartás, esetleg a már meglévő fájdalmak miatt felvett kényszertartás tovább súlyosbíthatja a panaszokat. A modern ember gyakran szinte szó szerint lógatja a fejét, előreejti a vállát, ami jelentős terhelést jelent a hát és a nyak izmainak. Próbáljuk tudatosítani magunkban, hogy „fel a fejjel”, ezzel minden téren csak használunk magunknak.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr! Olyan problémám van, hogy fáj a jobb csuklóm hónapok óta. Nincs bedagadva, tudom mozgatni, nyomásra sem fáj, csak ha használom. Kezdetben a csuklómnál fájt mostmár terjed lefele az alkaromra. Cheerleading sportágat űzöm, illetve kasszásként dolgozom. Korábban is fájt a csuklóm de elmúlt, most azonban visszajött sokkal nagyobb fájdalommal. Újabban a bal csuklóm is szokott fájni. Voltam orvosnál, nem mondott semmit csak hogy kenegessem ha szükséges fájdalomcsillapító. Aggódom, mrrt hallottam, illetve tapasztaltam, hogy a csuklóbetegségeknek komolyabb következményei is lehetnek ha elhanyagolják. Szeretném kikérni más orvos véleményét is ez miatt. Köszönettel Méhes Anett
    Tisztelt Hölgyem!

    Rheumatológiai kivizsgálást javaslok, addig is lehetőleg viseljen csuklóbandázst munka közben.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Méhes Anett

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók