A Rotátor-köpeny sérülése éjjeli vállfájdalmat okozhat

A Rotátor-köpeny sérülése éjjeli vállfájdalmat okozhat

Dr. Páll Zoltán Létrehozva: 2018.07.27 Módosítva: 2018.07.27

A vállfájdalom negyven-ötven év felett sokaknak okozhat panaszt, kézilabdázóknál, úszóknál pedig különösen gyakori a Rotátor-köpeny sérülése. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint nem kell együtt élni a korlátozott mozgással, megfelelő ellátással meg lehet szabadulni a fájdalomtól.  

Erősen terhelt vállízület esetén gyakoribb

A váll egyik legjellemzőbb sérülése az ún. Rotátor (vagyis vállforgató) - köpenyben jelentkezik. Ez a probléma leggyakrabban azokat érinti, akik sokat és erősen terhelik a vállízületüket, így például a kézi-, vízi- vagy röplabdázókat, teniszezőket, úszókat, illetve a rakodómunkásokat, az árufeltöltőket. Ennek fő oka, hogy náluk ismétlődnek rendszeresen bizonyos extrém erőhatások, amelyek könnyen károsíthatják a Rotátor-köpenyt, különösen, ha a vállcsúcs alatti tér beszűkült. Negyven-ötven év felett azonban szinte mindenki a veszélyeztetettek közé tartozik, az ízület instabilitása, a vállizmok lazulása és a támasztó ínszalagok gyengülése miatt.

Jellemző az éjjeli fájdalom

vállfájdalom rotátorSokakat az zavar leginkább, hogy jellemzően esténként, és/vagy éjszaka fáj a válluk. Ez azonban tipikus lehet a Rotátor-köpeny sérülése után, ahogyan akkor is erre gondolhatunk, ha a fájdalom a kar emelése közben jelentkezik, ha nem tudjuk a fejünk fülé emelni a karunkat, illetve ha gyengébbnek érezzük a karunkat a korábbiaknál.
A tünetek erőssége természetesen a sérülés mértékétől és az életkortól is függ. Fiatalabb korban leggyakrabban gyulladás és ödéma jelentkezik, de egy nagyobb sérülés ebben az életkorban is gyors és jelentős állapotromlást okozhat.  25-40 éves kor között a gyulladás következményeként kialakulhat hegesedés, degeneráció. 40-50 éves kor felett az esetleg már károsodott köpeny könnyen el is szakadhat.  Páll doktor szerint bármikor is szembesülünk a problémával, az időben elkezdett kezeléssel nem csak a fájdalomtól szabadulhatunk meg és a teljesítményünket fokozhatjuk, de megelőzhetjük a jelentős mozgásbeszűkülést, újra sportolhatunk, dolgozhatunk.

Nem csak a fájdalmat kell megszüntetni

Megelőzésképpen fontos a tudatos mozgás. Csak akkor szabad a váll izmait erősen megmozgató sportba vagy munkába kezdeni, ha elég erősek az ott található izmok. Ha ugyanis gyengék a vállízületet tartó izmok, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, jelentősen növelve így a sérülés veszélyét.
- Ha a vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, a kart érdemes felkötni és szakorvoshoz kell fordulni - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálunk, helyi, gyorsan ható szerekkel. Amennyiben a fizikális vizsgálat és a képalkotás tanúsága alapján kiderül, hogy valóban a Rotátor-köpeny sérüléséről, esetleg szakadásáról van szó, szóba jöhet a műtét, de bizonyos határokon belül el is kerülhető, például lágyrész hialuronsav injekciókkal vagy orvosi kollagén-terápiás injekciókúrával. Az eredmények tartóssá tehetők és a szabad mozgás is visszanyerhető hosszútávon, ha rendszeres gyógytornával erősítjük a váll izmait, regeneráljuk az esetleg elsorvadt izmokat, fokozzuk a szalagok rugalmasságát.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktornő/úr !31 éves nő vagyok,Romániában élek.Januarban kezdődtek a tünetek,reggel arra ébredtem hogy alig hallok a jobb fulemmel,csak olyan volt,mintha a szívem dobogna a  fülemben elmendtunk egy orl magán orvoshoz aki beutalt a korhazban.10 napig perfuzioval kezelték,hallastesztet is csináltam, ami minimális hallaskarosodas mutatott ki....a dobogós a kezelés után megszünt,de a ami napig folyamatosan zúg.tinitusal és idegi hallaskarosodassal diagnosztikáltak. Kaptam tanakan, betasrcet és millgammat.Egy hónap múlva elkezdett zsibbadni a jobb oldalon az arcom,szedulni kezdtem és egyensúly problémáim is vannak.a háziorvos neurológus hoz küldött aki miután megvizsgált azt mondta hogy egy ritka jóindulatú daganatom van,akusztikus neuróma és elküldott  mr vizsgálatra, ami ki mutatta kontraszt anyag nelkul hogy van egy 5mm és tumor a VII VIII agyidegen  és egy hurok a jobb fülemben.visszamendtem az eredmenyel és mondta hogy keressék egy idegsebeszt mert nem hozza tartozik mar...Meg csináltam a kontraszt anyagos kiegeszitest ami viszont azt mutatta ki hogy nincs semmilyen elváltozás. ...tanácstalan vagyok

Dr. Páll Zoltán
Dr. Páll Zoltán Traumatológus, sportorvos
Tisztelt Laura Corordan!
Páll Főorvos Úr idegsebész felkeresését javasolja az Ön leírása alapján.
Üdvözlettel

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Tárgyilagos, empatikus, tiszteletteljes hangnem. Korrekt tájékoztatás, konkrét javaslat a továbblépésre.

További vélemények

Hírek

Fibromyalgia is lehet a rejtélyes izomfájdalom oka

Fibromyalgia is lehet a rejtélyes izomfájdalom oka


Lehet a nyakfájdalom komoly baj jele?

Lehet a nyakfájdalom komoly baj jele?


Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica

Prima Medica Egészségcsoport