Alice csodaországát az aurás migrén ihlette

Alice csodaországát az aurás migrén ihlette

2018.04.18 08:17

Nagyjából minden tizedik ember küzd a migrénnel, ezzel a kínzó, összetett fejfájás típussal. Híres emberekről is közismert, hogy migrénesek voltak, sokan közül az ún. aurás migréntől szenvedtek. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa összefoglalja, amit a migrénről érdemes tudni. 

Jelentősen rontja az életminőséget

Látótér kiesés, érzékelési zavarok, zsibbadás… minden bizonnyal ilyen jelenségekkel is találkozott Lewis Carroll, akinek legismertebb könyvét, az Alice csodaországbant köztudottan az aurás migrén jelensége ihlette. Más hírességekről is tudható, hogy migrénesek voltak, Julius Caesar, Szent Pál, Immanuel Kant, Karl Marx, Charles Darwin, Sigmund Freud, Frederic Chopin, Csajkovszkij mind ismerték a kínzó fejfájást.
Nem csoda, ha sok ismert nevet találunk a listán, hiszen a migrén előfordulása a teljes népességre vonatkoztatva 8-12 %. Migrén aura nélkül az esetek 2/3-ában, aurával a maradék 1/3 részben jelentkezik. Főként a 20-50 év közti nőket sújtja ez a jelentős életminőség romlást okozó probléma, ami a munkaképtelenség, a táppénz gyakori oka is. A migrén az elsődleges fejfájások közé tartozik, többek közt a tenziós típusú és a trigeminális autonóm fejfájás mellett. Az elsődleges vagy önálló fejfájás azt jelenti, hogy nem áll más, fejfájást okozó betegség a hátterében.
fejfájás migrén- A migrén kivizsgálása során az anamnézis felvételkor a szakorvos rákérdez a lehető legtöbb körülményre: mikor kezdődött a panasz, jelenleg is fáj-e, milyen gyakran fordul elő, alváskor is jelentkezik-e, milyen erős, milyen a jellege, a lokalizációja, vannak-e kiváltó, súlyosbító vagy enyhítő tényezők. Ma a szakma szabályai szerint az akut és bizonyos speciális esetek kivételével fejfájásos panasz esetében MR vizsgálatot kell végezni. Nem feltétlenül szükséges azonban elvégeztetni a vizsgálatot, ha típusos migrénről van szó, mely hosszú ideje fennáll, jellegében, gyakoriságában nem változik, nem kapcsolódik mellé epilepsziás roham vagy fokális neurológiai tünet – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa, fejfájás specialista.

Mi az az aura?

A migrénnek – akár jár aurával, akár nem -, vannak típusos jellemzői, ezek az alábbiak:
- Többnyire a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában.
- Tízes fájdalompontozó skálán 6-9-es erősségű.
- Órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat.
- A fizikai aktivitás fokozza.
- Gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység.
- Nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik.
- Aurajelenség előzheti meg a fájdalmat.

Az aura a fejfájást megelőző időben jelentkező reverzibilis neurológiai tünet, időtartama néhány perc – maximum egy óra. Jelentkezhet fejfájás nélkül is. A leggyakoribb és legtípusosabb a vizuális aura, de lehetnek egyéb formái is. Lehetséges aura tünetek:
- vizuálisak (pl.: látótérkiesés, csőlátás, fortifikációs spektrum - egy középkori erődhöz hasonló alakzat megjelenése a látótérben),
- szenzoros (pl.: arc-, nyelv-, végtagzsibbadás – ez utóbbi könnyen összekeverhető a stroke-kal),
- beszédzavar,
- motoros (pl.: végtaggyengeség),
- agytörzsi.

Sokan az aurajelenségről kimondottan a vizuális tünetekre gondolnak, és ezek jelennek meg az említett csodaországban is. A látási jelenségek ugyanis általában fekete-fehérek, a középről haladnak kifelé, többnyire cikk-cakk vonalban – ezeket jellemzően villámoknak írják le a betegek. Előfordulhat látótérkiesés, ami fekete vagy fehér foltok megjelenését jelenti a látómezőben. Nem ritka a micropsia és a macropsia, amikor a beteg kisebbnek vagy nagyobbnak látja a tárgyakat, mint a regénybeli Alice a gombát. 

Hogyan kezelhető?

Migrén esetén megkülönbözetjük a roham esetén alkalmazandó és a megelőző kezelést.  A rohamkezelés célja a kezdődő, vagy már fennálló fájdalom és a kísérő panaszok csökkentése. Rohamgyógyszerként jól használhatóak a hányás és fájdalomcsillapítók kombinációját tartalmazó készítmények. Emellett a triptánok (specifikusan migrénellenes szerek) jelentik a megoldást erősebb vagy nagyobb korlátozottságot okozó migrénes fejfájás esetén. A megelőző kezelés akkor javasolt, ha gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ezeket a gyógyszereket rendszeresen kell szedni, ilyenek szerek például bizonyos antidepresszánsok, egyes epilepszia ellenes gyógyszerek, illetve béta blokkolók – természetesen csakis megfelelő orvosi felügyelet mellett – hangsúlyozza Vida doktornő. - Migrénesek egy csoportjánál - terhes nőknél, gyermekeknél, stressz kiváltotta fejfájásban - a relaxációs technikák, pszichoterápia lehet hatásos. Az életmódbeli változások is segíthetnek, főleg a rendszeres, nem túl megterhelő fizikai aktivitás, a rendszeres étkezések és a megfelelő alvási időszakok betartása. Az esetleges mozgásszervi okok kizárása miatt érdemes ortopéd szakorvost is felkeresni.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus főorvos, fejfájás specialista

 • Specialitások:
  • Neurológiai okokból kialakult fájdalom csillapítása
  • Stroke utáni állapotok
  • Alvászavar
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Szakértő! Migrénes fejfájásommal kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Pár évvel ezelőtt elvétve volt erős fejfájásom, amely elmúlt egy időre és idén év elején sűrűbb lett (hányással, egész napos fekvéssel járt). Voltam vele neurológusnál, aki kivizsgált és azt mondta, hogy ha változik vagy erősebb lesz, akkor menjek vissza és elküld agyi képkészítésre, egyébként rendben talált, illetve az aura látás kezdetére felírt fél szem Relpax nevű gyógyszert. Klasszikus migrént diagnosztizált. Szemészeten is voltam, ott is mindent rendben találtak. Fiatalabb koromban volt egyszer, hogy a fejem hátsó részét bevágtam az ablak sarkában felállás közben, akkor napokig érzékeny volt, de hányni nem hánytam, másnap szédültem még. Orvosnál akkor nem voltunk vele, de mivel a fejfájásaim kb. onnan kezdődtek kb. 1 évre rá voltam vele neurológusnál, aki akkor szintén rendben talált és a röntgen sem mutatott ki semmit. A mostani neurológus kikérdezett, hogy mit szedek, jelenleg és akkor is csak fogamzásgátlót, amelyet idén tavasszal kezdtem el szedni. Azt tanácsolta, hogy hagyjam abba a szedését háziorvosomat is megkérdeztem, ő azt mondta, hogy egy ideig ne szedjem, hogy megnézzük milyen hatással lenne. A fejfájásom már a gyógyszer szedése előtt kezdődött, azóta az erőssége és az intenzitása csökkent néha van, de tompa, egyáltalán nem olyan erős, mint a fogamzásgátló gyógyszer előtt (volt látás problémám is- szemcika minimális fejfájással). Szeretnék más szakvéleményt is, ezért írtam Önnek. Mit tanácsol? További vizsgálatot érdemes csinálni? A fogamzásgátló szedését abba kell hagynom? A doktornő eléggé rám ijesztett a fogamzásgátlóval kapcsolatban kialakulható veszélyes betegséggel kapcsolatban (agyi). Segítésüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: B. Bea, 26 éves lány
  Kedves Bea!


  Kétféle fejfájásról ír, egy migrénről ill. egy fejtrauma után jelentkező fejfájásról. Ezek így, első olvasásra korrektül ki lettek vizsgálva.
  Folyamatosan fennálló fejfájás esetén persze adódhat olyan helyzet, hogy új képalkotó vizsgálatot kérünk.

  A fogamzásgátló szedésének valóban vannak veszélyei. Ezek minimalizálása érdekében haematológiai és neurológiai vizsgálatokra van szükség. Fontos továbbá a családi anamnézis ismerete is.

  Általánosságban azt mondhatom, ha a fogamzásgátló jó hatással volt a migrénjére, ez legalábbis megnyugtató. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy - ha nem is sürgősen - a fenti vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vida Zsuzsanna PhD
  neurológus, szomnológus főorvos
  Bakonyi Beatrix

  Dr. Vida Zsuzsanna

  Neurológus

  Kapcsolódó oldalak