Alice csodaországát az aurás migrén ihlette

Alice csodaországát az aurás migrén ihlette

2018.04.18

Nagyjából minden tizedik ember küzd a migrénnel, ezzel a kínzó, összetett fejfájás típussal. Híres emberekről is közismert, hogy migrénesek voltak, sokan közül az ún. aurás migréntől szenvedtek. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa összefoglalja, amit a migrénről érdemes tudni. 

Jelentősen rontja az életminőséget

Látótér kiesés, érzékelési zavarok, zsibbadás… minden bizonnyal ilyen jelenségekkel is találkozott Lewis Carroll, akinek legismertebb könyvét, az Alice csodaországbant köztudottan az aurás migrén jelensége ihlette. Más hírességekről is tudható, hogy migrénesek voltak, Julius Caesar, Szent Pál, Immanuel Kant, Karl Marx, Charles Darwin, Sigmund Freud, Frederic Chopin, Csajkovszkij mind ismerték a kínzó fejfájást.
Nem csoda, ha sok ismert nevet találunk a listán, hiszen a migrén előfordulása a teljes népességre vonatkoztatva 8-12 %. Migrén aura nélkül az esetek 2/3-ában, aurával a maradék 1/3 részben jelentkezik. Főként a 20-50 év közti nőket sújtja ez a jelentős életminőség romlást okozó probléma, ami a munkaképtelenség, a táppénz gyakori oka is. A migrén az elsődleges fejfájások közé tartozik, többek közt a tenziós típusú és a trigeminális autonóm fejfájás mellett. Az elsődleges vagy önálló fejfájás azt jelenti, hogy nem áll más, fejfájást okozó betegség a hátterében.
fejfájás migrén- A migrén kivizsgálása során az anamnézis felvételkor a szakorvos rákérdez a lehető legtöbb körülményre: mikor kezdődött a panasz, jelenleg is fáj-e, milyen gyakran fordul elő, alváskor is jelentkezik-e, milyen erős, milyen a jellege, a lokalizációja, vannak-e kiváltó, súlyosbító vagy enyhítő tényezők. Ma a szakma szabályai szerint az akut és bizonyos speciális esetek kivételével fejfájásos panasz esetében MR vizsgálatot kell végezni. Nem feltétlenül szükséges azonban elvégeztetni a vizsgálatot, ha típusos migrénről van szó, mely hosszú ideje fennáll, jellegében, gyakoriságában nem változik, nem kapcsolódik mellé epilepsziás roham vagy fokális neurológiai tünet – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa, fejfájás specialista.

Mi az az aura?

A migrénnek – akár jár aurával, akár nem -, vannak típusos jellemzői, ezek az alábbiak:
- Többnyire a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában.
- Tízes fájdalompontozó skálán 6-9-es erősségű.
- Órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat.
- A fizikai aktivitás fokozza.
- Gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység.
- Nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik.
- Aurajelenség előzheti meg a fájdalmat.

Az aura a fejfájást megelőző időben jelentkező reverzibilis neurológiai tünet, időtartama néhány perc – maximum egy óra. Jelentkezhet fejfájás nélkül is. A leggyakoribb és legtípusosabb a vizuális aura, de lehetnek egyéb formái is. Lehetséges aura tünetek:
- vizuálisak (pl.: látótérkiesés, csőlátás, fortifikációs spektrum - egy középkori erődhöz hasonló alakzat megjelenése a látótérben),
- szenzoros (pl.: arc-, nyelv-, végtagzsibbadás – ez utóbbi könnyen összekeverhető a stroke-kal),
- beszédzavar,
- motoros (pl.: végtaggyengeség),
- agytörzsi.

Sokan az aurajelenségről kimondottan a vizuális tünetekre gondolnak, és ezek jelennek meg az említett csodaországban is. A látási jelenségek ugyanis általában fekete-fehérek, a középről haladnak kifelé, többnyire cikk-cakk vonalban – ezeket jellemzően villámoknak írják le a betegek. Előfordulhat látótérkiesés, ami fekete vagy fehér foltok megjelenését jelenti a látómezőben. Nem ritka a micropsia és a macropsia, amikor a beteg kisebbnek vagy nagyobbnak látja a tárgyakat, mint a regénybeli Alice a gombát. 

Hogyan kezelhető?

Migrén esetén megkülönbözetjük a roham esetén alkalmazandó és a megelőző kezelést.  A rohamkezelés célja a kezdődő, vagy már fennálló fájdalom és a kísérő panaszok csökkentése. Rohamgyógyszerként jól használhatóak a hányás és fájdalomcsillapítók kombinációját tartalmazó készítmények. Emellett a triptánok (specifikusan migrénellenes szerek) jelentik a megoldást erősebb vagy nagyobb korlátozottságot okozó migrénes fejfájás esetén. A megelőző kezelés akkor javasolt, ha gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ezeket a gyógyszereket rendszeresen kell szedni, ilyenek szerek például bizonyos antidepresszánsok, egyes epilepszia ellenes gyógyszerek, illetve béta blokkolók – természetesen csakis megfelelő orvosi felügyelet mellett – hangsúlyozza Vida doktornő. - Migrénesek egy csoportjánál - terhes nőknél, gyermekeknél, stressz kiváltotta fejfájásban - a relaxációs technikák, pszichoterápia lehet hatásos. Az életmódbeli változások is segíthetnek, főleg a rendszeres, nem túl megterhelő fizikai aktivitás, a rendszeres étkezések és a megfelelő alvási időszakok betartása. Az esetleges mozgásszervi okok kizárása miatt érdemes ortopéd szakorvost is felkeresni.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus főorvos, fejfájás specialista

 • Specialitások:
  • Fejfájás
  • Neurológiai okokból kialakult fájdalom csillapítása
  • Stroke utáni állapotok
  • Alvászavar
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor Úr! Évek óta szenvedek a migréntől. Általában 3 napig szokott tartani, elviselhetetlen lüktető, sugárzó fájdalmat érzek a bal halántékom környékén. Ilyenkor nem tudok aludni illetve van, hogy beszélni sem. Jelentkezik hidegfrontra, illetve ha kiveszem a fogamzásgátló hüvely gyűrűt akkor is. Voltam már különféle kivizsgáláson, semmiben nem tudtak segiteni. Szeretnék rá megoldást találni hiszen a munkámra sem tudok ilyenkor koncentrálni. Semmilyen gyógyszer nem hatott még rá. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Nagy Enikő
  Tisztelt Hölgyem!

  Javaslom jelentkezzen a "Fejfájás ambulancián" és készítsen koponya MR-t, ha eddig nem készült. Rendszeres neurológiai kontroll javasolt és szemészeti vizsgálat is szóba jön.

  Tisztelettel,
  Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Nagy Enikő

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak