Bordaközi fájdalom - izomhúzódás vagy más az oka?

Bordaközi fájdalom - izomhúzódás vagy más az oka?

2018.02.22

A bordaközi fájdalom az esetek jelentős részében izomhúzódásnak tudható be, bár jónéhány más ok is állhat a kínzó érzés mögött. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a lehetőségeket és az izomfájdalom csillapításának lehetőségeit vette számba.

Honnan tudjuk, hogy izomfájdalomról van szó?

A bordaközi izmok különböző rétegei a bordákhoz tapadnak, és fontos szerepet töltenek be a mellkas felépítésében, a légzésben. Ezek az izmok – a többihez hasonlóan – megcsavarodhatnak, feszülhetnek, megnyúlhatnak, elszakadhatnak, és a sérülések különböző tüneteket okozhat:
- éles fájdalom a hát felső részében, a bordákban,
- szúró, hirtelen fájdalom, ami jellemzően a hátat vagy mellkast ért ütés után jelentkezik,
- egyre erősödő fájdalom, olyan ismétlődő mozgások után, mint úszás, evezés vagy más fizikai tevékenység,
- feszülés, merevség, esetleg görcs a hát felső részén lévő izmokban,
- köhögéskor, tüsszentéskor, mély levegővételkor fokozódó fájdalom,
- érzékenység a bordák területén.
mellkasi fájdalom izomhúzódás- A bordaközi izom sérülésének leggyakoribb okai között lehetnek a konkrét sérülések, amelyek például sportolás közben vagy akár egy autóbalesetben keletkezhetnek. Nem ritkán a sportolás közben végzett helytelen mozdulat vagy rendszeresen végzett mozdulatsor okozza a fájdalmat, főként táncosoknál, súlyemelőknél, golfozóknál, teniszezőknél. Utóbbiak gyakran egy túl erős törzscsavarás kapcsán szereznek sérüléseket. Azoknál, akik valamiért túl hosszú ideig nyújtózkodnak a karjukkal a fejük fölé, például szobafestőknél, szintén előfordul a bordaközi izomhúzódás – hangsúlyozza Arnold doktor.    

Miért kell orvoshoz fordulni?

A hát felső része ritkábban sérül meg, mert viszonylag kevésbé mobil. A hirtelen behatások (pl.: autóbaleset, ütés, rúgás) és a hosszútávon fenntartott rossz testtartás természetesen okozhatnak fájdalmat, de azzal tisztában kell lenni, hogy más betegségek is állhatnak a tünetek mögött.
Dr. Arnold szerint éppen ezért is elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, hiszen ki kell például zárni például a mellhártyagyulladást, az idegi eredetű és a szív eredetű  (angina, kezdődő szívizom infarktus) és egyéb (herpes zoster) fájdalmakat. Ha azonban kiderül, hogy mégis a bordákból ered a fájdalom, ám nem izomhúzódásról, hanem törésről van szó, akkor jellemző az éles, lokális fájdalom, az érintésre való extrém érzékenység és a légszomj. Amennyiben bordatörésre gyanakszunk, azonnal orvost kell hívni!

Kezelni is, megelőzni is lehet

Ha az enyhénél erősebb a fájdalom és nem múlik néhány nap alatt, akadályozza a mindennapi tevékenységet vagy az alvást, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A szakértő fizikális vizsgálattal, kikérdezéssel, és ha szükséges, képalkotó diagnosztikai módszerekkel kideríti, valóban izomsérülés okozza-e a mellkas tájon jelentkező fájdalmat.
- Ha a házi módszerek, mint a jegelés és a vény nélküli fájdalomcsillapítók nem hoznak eredményt, vagy komolyabb, gyorsabb javulást szeretnénk elérni, első lépésként érdemes megpróbálkozni a helyi célzott injekcióval. A fájdalom enyhülését követően javasolt a kíméletes gyógytorna és gyógymasszázs, valamint a fizikoterápiás kezelések – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. - A gyógytornának is azért is van kiemelt szerepe, mert fontos megtanulni a bordaközi izmokat igénybe vevő aktivitások előtti bemelegítést és a megfelelő levezetést, nyújtást. Azonban ezzel a problémával türelmesnek kell lenni, az izomsérülések regenerálódása akár több hét is lehet, amely időtartam alatt kerülendő a megterhelő fizikai aktivitás. A későbbiekben pedig döntő szerepű a megfelelő életmód. 

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jo napot !Az lenne a kérdésem hogy reggeli ébredeskor nagyon faj a hatam szinte megmozdulni se birok aztan ha felallok kis idő mulva megszünik , kis gyerekem van sokat hordozom ölbe és aludni is velem alszik igy az ejszakát is szinte egyoldalamon fekve töltöm !!kérdésem az lenne hogy ön szerint mi okoza ezt a fajta fajdalmat ? Mert nagyon rossz igy ébredni !! És érzem hogy befeszül a hátam ! Válaszát elöre is köszönöm !!
    Tisztelt Holgyem ,

    A leirt panaszok hátterben az alabbi gyakoribb eltérések állhatnak :

    A csontos gerinc , a porckorongok idegek , es a hatizomzat elváltozasai
    Sérulések, ill. régi serulesek utani állapotok
    Tartos asszimetrikus ( egyoldali ) terheles
    Kenyelmetlen fekhely
    Ülö munkakör , keves mozgas
    Hosszan fenálló Stressz ill.
    ezek egyuttes fenállásai

    Az Ön eseteben valszinusithetően a leírt Élethelyzetből adodnak panaszai.
    Megfelelő fekhely, pihenteto alvas , és funkcionalis gyogytorna megkezdeset és a tartos fél- oldali terhelések keruléset javaslom.

    Ha fájdalmai tartosan fenallnak , kerem faradjon be Klinikanra konzultaciora leleteivel a rendelesi idomben:
    H, Cs: du.

    Tisztelettel,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz - szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Otrosinka Erzsébet

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Profi

    A doktor úr profizmusa, empátiája. Gerinc problámákkal küzdő embereknek biztosan szívből fogom ajánlani.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók