Morton neuroma: egy betegség a rossz cipőtől

Morton neuroma: egy betegség a rossz cipőtől

2018.01.15

A Morton neuroma a talpon végigfutó talpi ideg irritációja miatt alakul ki, és mivel összefüggésbe hozható a nem megfelelő cipők tartós használatával, jóval több nőnél okoz fájdalmat, mint férfinál. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a probléma diagnosztizálására és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Jellegzetes tünetek a talpon

A talpon végigfutó idegen a tartós nyomás és irritáció miatt jóindulatú szövetburjánzás alakulhat ki, ami tipikusan éles fájdalommal hívja fel magára a figyelmet. Van azonban még néhány tünet, amely mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel.
- A fájdalom legtöbbször a 3. és 4. lábujj között jelentkezik, de végigfuthat az egész külső lábélen is.
- Előfordul, hogy a nagylábujjban érződik égő fájdalom, ami a többi lábujjra is kiterjedhet.
- Érzéketlenség és zsibbadás is mutatkozhat a lábujjakban.
- A fájó érzés cipőviselés közben bukkan fel, akár olyan érzést keltve, mintha egy kő lenne a lábbeliben. Sokszor le is kell venni a cipőt a fájdalom miatt.
- A fájdalom rohamokban jelentkezik. Van, hogy hetente kétszer is szenvedünk tőle, majd hónapokig szünet áll be. Ugyanakkor kezelés nélkül idővel egyre gyakoribbá válnak a panaszok.

Miért a nőket sújtja főként?

talpfájdalom lábfájdalom A Morton neuroma a nőknél négyszer gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál. Főként 50-60 éves korban alakul ki, de bármilyen életkorban képes megnehezíteni a járást. És miért épp a nőket szenvednek tőle? Mert van néhány rizikófaktor, ami hozzájárul a kialakulásához:
- magas sarkú, szűk orrú cipő viselése,
- egyes sportágak és tevékenységek, amelyek nyomást gyakorolnak az ínszalagra és az idegek megvastagodását okozzák (például futás, ugrószámok, síelés, balett),
- bizonyos deformitások, mint a kalapácsujj vagy az ún. lúdtalp, amelyek az ínszalagot az idegekhez préselhetik.

Hogyan lehet kezelni?

- Az ilyen jellegű problémák kezelésénél elsődlegesen fontos felállítani egy korrekt diagnózist, amely megjelöli a panasz forrását. Ráadásul figyelembe kell venni az általános egészségi állapotot, hiszen például a cukorbetegség és a rheumatoid arthritis szintén okozhat a lábfej- és talpproblémákat – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista.

Mindenekelőtt meg kell vizsgálni, szükség van-e a cipőviselés megváltoztatására, vagyis a magas sarkú és/vagy hegyes cipő okozta-e a bajt. Ha igen, ajánlott ergonomikusan kialakított, kényelmes lábbelire váltani, amelybe adott esetben egyénileg gyártatott betétet is érdemes elhelyezni. Az akut fájdalomnál gyors segítség lehet a jegelés, amely azonban csak átmeneti enyhülést hoz, így szükség van orvosi és egyéb kezelésre is. Utóbbiak közül hosszútávon mindenképpen fontos a funkcionális gyógytorna, amelyet akár gyógymasszázs és lökéshullám terápia is kiegészíthet. A lökéshullámok – amelyek a természetben például a mennydörgésnél keletkeznek - az érintett, fájdalmas területre juttatva beindítják a test öngyógyító mechanizmusait, élénkítik a vérkeringést és az anyagcserét, oldják a triggereket.  
Arnold doktor tapasztalatai szerint az orvosi kezelések közül is számos módszer hatékony lehet. A helyi gyulladáscsökkentő injekció például több hétig is fájdalommentessé teheti a lábat, vagyis bizonyos körülmények közt az első lépés lehet a megoldás felé. Természetesen azt is látni kell, hogy a Morton neuroma egyes eseteiben ezek a módszerek már nem segítenek, és neurológiai-ortopédiai konzíliumra, végső soron műtéti kezelésre lehet szükség.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy a férjem fizikai munkát végez (festő), sokszor be szokott állni a dereka, ezt gyógyszeres kezeléssel úgy ahogy tudja kezelni, illetve ha összejön neki több nap pihenő, akkor úgy. Viszont szeptember elején egy kiruccanás során elesett és pont a dereka azon részét ütötte be, ami egyébként is fájni szokott. Azóta folyamatosan fáj neki és a megszokottnál is többször áll be a dereka. Volt orvosnál, azon kívül, hogy idegbecsípődése van és írtak fel neki gyógyszert (ami nem használ semmit!), nem tudtak semmi hasznosat mondani. Mégis hova kellene mennie ezzel a problémával? Van e valami módszer amivel lehetne rajta segíteni akár itthon is? Köszönöm előre is a választ!
    Tisztelt Hölgyem ,

    A ferjenek rendszeresen derek fajdalmai vannak , fizikai munkát végez, es a " fájós " teruletet par hete baleset is érte.
    Erről a regióról( gerinc- szakaszról ) javaslom készüljön Rontgen felvétel az esetleges Traumas sérülés kizárása érdekében. ( ha nem volt )
    A megállapított " idegbecsípődés " miatt ideggyógyaszati konzílium is szoba jöhet.
    Általánosságban elmondható az otthoni Életmód kapcsán, hogy a fizikai kímélet, a szakember irányításával végzett rendszeres funkcionális gyogytorna ,és a testsúly kontroll egyuttesen alkalmazva jó hatású a derék fájdalmak kezelésében .
    Amennyiben a panaszok tartósan fennállnak , kerem fáradjanak be a Klinikánkra a leletekkel konzultációra es vizsgálatra a Rendelesi időmben :

    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Eszter

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    A nagyon részletes, aprólékos állapotfelmérés és vizsgálat. A megoldási javaslattal kapcsolatos nagyon részletes tájékoztatás, többször elismételve azt, hogy mi az én feladatom a felépülés érdekében. A kezelés pontos bemutatása, amelynek során részletesen kitért a várható eredményre és az esetleges mellékhatásokra. 
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók