Nem mozog, fáj a hüvelykujja? Így kezelhető az ízületi gyulladás

Nem mozog, fáj a hüvelykujja? Így kezelhető az ízületi gyulladás

2020.10.21

Az ízületi gyulladás bármely ízületet érinthet, így nem ritkán a hüvelykujjat is. A főként 40 év feletti nőket érintő betegség életminőséget rontó következményeiről és a kezelés kiemelt jelentőségéről dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

A hüvelykujj fájhat, merevvé és erőtlenné is válhat

A hüvelykujj ízületét érintő gyulladás, az arthritis többnyire az osteoarthritis egy formája, ami jobbára a terhelés és a kopás miatt alakul ki. A nagy igénybevétel miatt ugyanis folyamatosan kopik az itt található porc (ahogyan a porcok általában), és ezzel párhuzamosan az ízület is károsodik. Ennek egyik első jele lehet, ha a hüvelykujj alsó fele fájni kezd, amikor az érintett megfog valamit, vagy erőt fejt ki a kezével, például összegyűr egy papírt. Később további tünetek is jelentkezhetnek:

  • duzzanat az ízületnél és a csukló környékén,
  • diszkomfort, gyengeség a hüvelykujjban, az ujj erejének csökkenése,
  • beszűkült mozgástartomány.

Kezelés nélkül a panaszok fokozódhatnak, és mivel a hüvelykujj jelentős szerepet játszik a mindennapi tevékenységben, így komoly életminőség romlás is bekövetkezhet. 

A reuma és a számítógépes munka is rizikófaktor

hüvelykujj fájdalom gyulladásMivel az ízületek a természetes „használatuk” kapcsán is kopnak, így az életkor előrehaladtával nyilván az ízületi kopás és gyulladás is gyakrabban fordul elő. Ugyanakkor van néhány rizikófaktor, ami fokozza a kialakulás lehetőségét. Ilyen például egy korábbi sérülés, törés, amely a hüvelykujjat érintette, de ide sorolandó a hosszú ideig tartó számítógépes munka, az ízületeket érintő betegségek, mint a rheumatoid arthritis és az elhízás is. 
- A diagnózis felállításához alaposan megvizsgáljuk az ízületet, és természetesen figyelembe vesszük az olyan panaszokat is, mint a mozgáskor fokozódó fájdalom, az esetleg látható, érezhető jelek, mint a melegség, duzzanat, és egyéb, akár korábbi betegségek. Az érintett ízület mozgatásakor figyelünk a hallható jelekre is, hiszen a kattogás, a „nyikorgás” eleve arra utalhat, hogy a porc elvékonyodása miatt súrlódnak az ízfelszínek. Ha a kikérdezés és a fizikális vizsgálat alapján arthritisre gyanakszunk, de szükség van további bizonyosságra, ritkán, de szóba jöhet a röntgen, mint képalkotó módszer – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Nem muszáj együtt élni a fájdalommal

Tudni kell, hogy az arthritis egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat. Dr. Arnold szerint ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kínzó tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk.
A végső soron szóba jöhető műtéten kívül kezelési lehetőségként merülnek fel az alábbiak:

  • mozgásgyakorlatok a hüvelykujj körüli izmok megerősítésére,
  • gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása, 
  • fizikoterápiás eljárások, 
  • funkcionális gyógytorna, 
  • orvosi lézer kezelés
  • helyi gyulladáscsökkentő injekció, 
  • orvosi kollagén injekció.

A helyi gyulladáscsökkentő injekciós eljárás tulajdonképpen a mozgásszervi fájdalmak kiinduló pontjaként szereplő szövetrész gyulladásának célzott injekciós csillapítása. Az orvosi kollagén terápia pedig egy természetes hatóanyagokat alkalmazó injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban.
 

Online bejelentkezés dr. Arnold Dénes Arnoldhoz: kattintson ide!

 

Külföldi szakirodalom: American Society for Surgery of the Hand
Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye a röntgen eredményemről, és hogy mit javasolna ebben helyzetben. A felvétel eredménye: Mindkét térdizületben enyhe varus tengelyferdülés észlelhető. Az ízületi rések medial felé jelzetten szűkebbek. Az ízfelszínek kontúrja megtartott, a peremek lekerekítettek. Az előzményekről, hogy 9 évig kosárlabdáztam, és a bal térdkalácsom felett a bal oldalon duzzanat észlelhető. Terhelésnél nagyobbodik, és lüktet, illetve fáj. Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Skornyák Zita (23 éves)
    Tisztelt Hölgyem ,
    A csatolt rtg- lelet alapján mindkét térde belsô felszínen léphetnek fel fájdalmai, jellemzően terhelesre, ez adódhat a sport- múltjából is.
    Ha a panaszok tartósan fennállnak kiegeszito lágyrész UH vagy MR is szoba jöhet , pontos válasz es szemelyre szabott kezelési terv csak az Ön fizikális vizsgálata es alapos orvosi kikérdezése es a leletek együttes kiértékelése alapján adható .
    Javaslom , fáradjon be Klinikánkra a rendelesi időmben konzultációra ( H, Cs) délután .
    Addig fizikai kímélet, helyileg fajdalom- es gyulladascsillapito kremek és a gyulladásos szak elmúltával funkcionális gyógytorna javasolt .
    Tisztelettel

    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalom specialista
    Skornyák Zita

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon felkészült

    Arnold Doktor Úr nagyon felkészült és emberséges volt, a recepciós Hölgy is kedvesen fogadott
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók