Téli balesetek? Szakorvos tanácsai a megelőzéshez, gyógyuláshoz

Téli balesetek? Szakorvos tanácsai a megelőzéshez, gyógyuláshoz

2019.01.16

Télen nem csak a téli sportok szerelmesei szenvedhetnek gyakrabban balesetet, de az idősebbek is. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra figyelmeztet, hogy a csúszós utak, és a nem elég körültekintő sportolás okozta balesetek megelőzhetők és szükség esetén hatékonyan kezelhetők. 

Ezek a balesetek legfőbb okai

- Télen sokkal jellemzőbbek az elcsúszás, elesés miatti sérülések, megnő a rándulások, húzódások, kartörések száma, a combnyaktörés sem ritka. Ez utóbbinak az idősebb korosztályban akár súlyos következményei is lehetnek a meggyengült csontszerkezet miatt – mondja dr. Páll. - A fiatal- és középkorosztály leginkább bokaficam, csukló- és alkartörés miatt fordul orvoshoz. Ez sokszor azért van, mert néhányan elővigyázatlanul kezdenek a téli sportokhoz, holott a korcsolyázás, a síelés, de akár a szánkózás is számos veszély forrása lehet. Az egyik legjellemzőbb sérüléstípus síelés során a térd elülső keresztszalag sérülése, amely aktív korban jellemzően műtéttel gyógyítható.

Tanácsok elcsúszás ellen

  • A recés talpú cipő segítheti a jobb tapadást, de ha nincs ilyen, húzzunk a lábbelinkre zoknit. Ajánlatos a környékbeli csúszós utak rendszeres felszórása is.
  • Hordjunk magas szárú, vastagabb kesztyűt, ez védi a kezet, ha rá kell támaszkodnunk.
  • Akik hajlamosak elcsúszni, jól teszik, ha jól bélelt nadrágot, kabátot hordanak, hogy eséskor védjék az ízületeket.
  • Idősebbek, vagy gyengébben látók lehetőleg ne sötétedés után induljanak bevásárolni, mert ekkor még a szatyrok is nehezítik az egyensúlyozást.

Tanácsok a sportbalesetek elkerüléséhez

  • Téli sportok esetében fontos a jó erőnlét, amely többhetes felkészítő tréninggel érhető el. Az intenzív síelés a nagyobb magassággal járó alacsonyabb oxigénkoncentráció miatt is igénybe veszi a szervezetet, ezért ajánlott hónapokkal korábban megkezdeni a kardioedzést.
  • Aki komolyan szeretne felkészülni, és biztonságosan szeretne mozogni, érdemes részt vennie előzetesen egy orvosi kivizsgáláson.
  • A sportolás előtti bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a baleseti kockázatot.
  • Csak biztonságos, kijelölt pályákon, területeken síeljünk, snowboardozzunk, korcsolyázzunk.  
  • A szánkón a gyereket a szülő mögé ültessük, így elkerülhető, hogy borulás esetén a nagy súlyú szülő ütközési energiáját is viselnie kelljen. 
  • Mivel a legtöbb baleset délután, a sportolás végén történik, ügyeljünk rá, hogy ha fáradtak vagyunk, tartsunk pihenőt. 
  • Az alkohol nem csak azért veszélyes sportoláskor, mert csökkenti a koncentráló képességet, de értágító hatása miatt a kihűlés esélyét is növeli.

Ha megtörtént a baj – így segíthet az orvos

baleset fájdalomcsillapítás kollagén- Amennyiben mégis baleset történt, és szükséges, nyilvánvalóan mentőt kell hívni. Ha csak kisebb mértékű a trauma, elégséges lehet az otthoni pihentetés, felpolcolás, jegelés, rugalmas pólya felhelyezése, vény nélküli fájdalomcsillapító szedése is. Ugyanakkor komolyabb vagy ismétlődő esetben orvoshoz kell fordulni, hogy megszülessen a pontos diagnózis és fény derülhessen a mögöttes okokra is. Hosszú távon jó hatású lehet néhány természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia, például az orvosi kollagén kúra, amely tulajdonképpen egy injekció-sorozat. Az alkalmazott ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak az ízületi fájdalmak, sérülések esetén. A készítményeket testtáj és a fájdalom jellege szerint fejlesztették ki, így hatékonyabb, specifikus terápiát tudnak nyújtani – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A sérülések típusa szerint jól beválhat még a mágneses terápia, a lökéshullám terápia, illetve fontos a sérülékeny ízület környéki izmok megerősítése gyógytornával.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. 10 napja, hirtelen fájdalom nyilalt a bal térdembe, azóta egyre rosszabb, már alig tudok járni. Egy injekciót kaptam a külső, bal ordalra, de a belső oldalon szinte elviselhetetlen a fájdalom azóta is. Lefelé a vádlimba és fel a combba is kisugárzik. Szedek Cdondrosulfot, az se használ. Mit lehet még tenni a fájdalom csillapitására? Kszönettel: Kiss Mária
    Tisztelt Kiss Mária! A Condrosulf nem fájdalomcsillapító, javasolt helyi és tablettás fájdalomcsillapítása, de mindenek előtt javasolt a kontroll vizsgálata annál az orvosnál, akitől az injekciót is kapta,mert csak személyes vizsgálat alapján lehet többet mondani.Üdvözlettel dr. Váradi Éva
    Kiss  Mária

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegeit

    Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista