Nem a tünetet gyógyítjuk, hanem az embert

Nem a tünetet gyógyítjuk, hanem az embert

2019.03.28

Az orvos maga is gyógyszer - fogalmazta meg Bálint Mihály világhírű magyar pszichiáter. De mit is jelent ez pontosan? Dr. Ábrahám Balázs, a FájdalomKözpont ortopéd- traumatológus szakorvosa a szakértelem és az empátia ötvözetének pozitív hatásairól beszélt. 

A figyelem is gyógyít

- Ortopéd orvoshoz egészen konkrét tünetekkel, fájdalmakkal érkeznek a páciensek, akik emiatt sokszor szoronganak is. Ilyenkor már a megnyugtató és remélhetőleg bizalomgerjesztő figyelem is képes oldani a feszültséget – mondja dr. Ábrahám Balázs, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa. - Ráadásul, amikor valaki belép a rendelőbe, én személy szerint sosem egy tünethordozót, hanem egy embert látok, akiről már az első percekben sok minden kiderül. Nem csak a mozgásszervek állapotáról árulkodik például egy kényszertartás, egy járási nehézség, a lassú, fájdalmas haladás, de bizonyos értelemben képet kapok a személyiségről, az őt érintő nehézségekről is.
A krónikus fájdalom mögött gyakran pszichés okok is vannak.- Nyilván sokszor szinte szó szerint kiderül, hogy valami „nyomja az ember vállát”, hogy valahol „szorít a cipő”, hogy valaki már nem bírja el a sok terhet, amit cipel.
- Valóban, a magyar nyelv rendkívül érzékletesen képes leírni a minket érintő testi-lelki érzéseket. Éppen ezért is tekintek úgy a problémára, hogy az nem önmagában létezik. Nem „csak” a derékfájás vagy a porckorongsérv kezelendő, hiszen az valamiért kialakult. Nem véletlenül érkezik olyan sok páciens túlterheléses kórképekkel, amit fizikailag az okoz, hogy túl sok ideig végzünk - lehet, hogy helytelen kivitelezéssel - egy adott cselekvést. Gyakori ez többek közt ülőmunkát végzőknél, aki napi 8-10 órában használják a számítógépet, fizikai munkásoknál, pincéreknél, fodrászoknál, sportolóknál is. Ilyenkor természetesen csillapítani kell a fájdalmat, csökkenteni a gyulladást, segíteni a fizikai gyógyulásban, de érdemes elgondolkodni azon is, hogy miért okoz fájdalmat, amit „üzemszerűen” végzünk.

Az okok felismerése más betegségeket is megelőzhet

- Mozgásszervi betegségek esetében sok páciens orvostól orvosig kering, mi lehet az oka, hogy látszólag „nem gyógyul”?

- Ha sikerül egy betegségnek feltárni az okát, az megelőzheti más betegségek kialakulását is, mert ha ma valakinek a dereka fáj, például azért, mert túlterheli magát, meggyógyíthatjuk a derékfájást, de holnap a csuklója fog fájni, majd később a válla és így tovább, mert az ok – ez esetben a túlterhelés - nem került felismerésre. Az ember az életében több száz órát tölthet orvosnál különböző betegségek és tünetek miatt, pedig lehet, hogy azoknak csupán egy-két oka van, és ha azokat feltárjuk, megszabadulhatunk sok ártalomtól. Ráadásul nem csak mozgásszervi betegségeket lehet ezzel a módszerrel megelőzni, hiszen például az előbb említett túlterhelés más szerveknél is betegséget okozhat, valamint az ember életének egyéb színterein is problémák forrása lehet.

Mindenki annyit fogad be, amennyire képes

A krónikus fájdalom kivizsgálásában a pszichés ok keresése is fontos.  - Nyitottak arra a páciensek, hogy ne csak egy gyorsan ható injekciót kapjanak, de foglalkozzanak a mélyebben húzódó okokkal is?
- Eddig még senki zárkózott el teljesen. Persze nem szabad a másikra erőltetni a saját elképzeléseinket, úgy vélem, egy gyógyítónak képesnek kell lennie ráhangolódnia a páciensre. Ha az első alkalommal csak a fiziológiailag megmagyarázható összefüggésekre és a konzervatív orvoslás módszereire képes jól reagálni valaki, nem szabad erőszakkal továbbvinni egy olyan irányba, amerre nem szeretne menni. De inkább arról van tapasztalatom, mennyire hálásak az emberek, ha valaki rákérdez, mi lehet a forrása a fájdalmaiknak.
- Elképzelhető, hogy valakinek „csak” fizikai okok magyarázzák a betegségét?
- Van, amikor nyilvánvaló, hogy például egy rossz mozdulat miatt alakult ki egy komoly izomhúzódás, akut problémáknál sokszor nem is igénylik az emberek a beszélgetést. Krónikus panaszoknál azonban mindig érdemes tovább nézni a tünetnél, de sosem szabad tapintatlannak lenni. A páciensnek éreznie kell, hogy értékes, én pedig azzal tudom ezt létrehozni, hogy elfogadom őt olyannak, amilyen és csupán arról kérdezem, hogy mi az, ami neki feszültséget okoz.

A támogatás rövid- és hosszú távon is fontos

- Mit tapasztal, mennyire segíti a gyógyulást az orvos támogatása?
- Szakmailag is fontos, hogy a páciens érezze, valóban segíteni szeretnénk neki és igyekszünk elnyerni a bizalmát - hangsúlyozza Ábrahám doktor. – Természetesen elsődleges, hogy az adott személy fizikai állapotára koncentráljunk, de ha a pszichés és szociális helyzetére is igyekszünk fényt deríteni – gyakran csak hagyjuk, hogy maga mesélje el, ami a szívét nyomja – a páciens elégedettebb, a gyógyítás pedig eredményesebb lehet. Ez még abban az esetben is így van, ha nem pszichés, hanem fizikai eredetű a probléma és a kezelés is konzervatív eszközökkel történik. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Nem kell, hogy évekig tartson a hátfájás
Akkor is van megoldás, ha a stressztől fáj a háta
6 módszer a krónikus hátfájdalom ellen - műtét nélkül

Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Fájdalomközpont, Kedves Doktor úr / Doktornő! Nagyon el vagyok már keseredve: több, mint 13 éve ugyanazokkal a tünetekkel küzdök (29 éves leszek nemsokára), de még mindig nem tudom, hogy mi bajom van. Állandó kimerültség, fáradtság gyötör (nem fáradékony vagyok, eleve úgy kelek fel, mint akit agyonvertek), amely pihenésre sem enyhül kicsit sem, de a legfőbb gondom mégsem ez, hanem a fájdalmak. Olyan szinten érintett minden izmom, hogy a legáltalánosabb hétköznapi teendőket is csak kínkeservesen tudom elvégezni: ami mindig, erőltetés nélkül is fáj, az a nyakam-lapocka részem. A nyakam az egyetlen egyébként, ami már általános iskolában is fájt, és bizonyos gyakorlatokat ezért nem is tudtam elvégezni (a törzsemelést) emiatt, de nem találtak akkor semmit. Sétálás közben a boka-sípcsont terület fárad el és görcsöl, lépcsőzés közben a térdem-combom fáj annyira, hogy meg kell állnom, ha a karomat vállmagasság felé emelem, akkor remeg és elviselhetetlenül fáj... de a leghihetetlenebb és elkeserítőbb, hogy nevetés és rágás közben maga az arcizmom is fáj, a rágóizmomat is érzem, és egy idő után zsibbadó fájdalom alakul ki. Diagnosztizáltak már myasthenia-val, de aztán megcáfolták a negatív antitestek miatt, kaptam már fibromyalgia és krónikus fáradtság szindrómát is eredményként (nem definiálható izombántalmakat is...), de hiába voltam jógázni, úszni, gyógytornázni és triggerpont terápián is, hiába kaptam számos fájdalomcsillapítót és görcsoldót, semmi sem enyhített kicsit sem a fájdalmamon, sőt, a mozgástól sokszor hányásig és ájulásig elgyengültem és másnap csak még jobban fájt mindenem... Nyaki-váll röntgenek negatívak, CT negatív, MR negatív volt. EMG kétszer pozitív, egyszer negatív (bár az annyira nem mérvadó, mert akkor immunszupresszánst és szteroidot kaptam). A legtöbb autoimmun antitest ellen is negatív lettem. Ami még felmerült, az a Sjögren-szindróma, legutóbb egy reumatológus is ezt adta meg, mert csökkent könnytermelésem van és a nyáltermelés is kicsivel ugyan, de pozitív értéket mutatott. Most várok egy vérvételeredményre ezzel kapcsolatban (antitest). Van ötletük, hova indulhatnék ezzel el? Elviselhetetlen már az egész, lassan dolgozni sem vagyok képes, arról nem beszélve, hogy már lelkileg is ki fog hatni rám, nem lehet így élni a mindennapokban. Az orvosok pedig csak ugyanazt az általános kört futják, 120. sima vérkép és röntgen, egyszerűen nem veszik komolyan a súlyosságát. Köszönöm szépen, ha adnak választ!
Tisztelet Uram ,

A leírtak alapján immunológiai ( autoimmun kórképek ) irányban ill. Neuro-immunológiai irányban torteno kivizsgálás javasolt , az elsőre javaslom Klinikánkon Dr Kádár Janos Foorvos Urat .
A tünettan alapján valóban felmerülhet MG ( Myasthenia Grav. ) vagy FM ( FibromyAliga ) diagnozisa , ahogy Ön is írta .

Lyme kor irányában is javaslok serologiat ( vérvétel : Borrelia IgG /IgM ).

A leírtak alapján a KFS ( Krónikus Fajdalom Syndroma ) miatt psychologiai és/ vagy Psychiatrai konzilium / kezelés , Eletmod Tanacsadas ( dietetikai tanácsok ! ) @ szakember irányításával végzett rendszeres GYT ( gyógytorna ) is javasolt .

Ha a fentiek sem visznek előre , kérem keresse fel a SE ( Semmelweis Egyetem ) Ritka Kórképek Tanszékét .

Ha a fájdalmai továbbra sem múlnak , a fenti javasolt friss leletekkel várom konziliumra Klinikánkon .

Tisztelettel ,

ARNOLD D . ARNOLD
Varga Viktor

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak