A túlzott mobilozás következménye, a nyaki fájdalom és merevség

A túlzott mobilozás következménye, a nyaki fájdalom és merevség

2019.04.16 14:37

A mobiltelefonok és a laptopok elterjedésével, egyre többet panaszkodunk nyak-és válltáji fájdalmakra. Sajnos ez az állapot kezelés hiányában akár maradandó ízületi károsodáshoz is vezethet. Dr. Arnold Dénes Arnold, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája arról beszél, hogy hogyan lehetséges ezt a betegséget kezelni és a fájdalmakat megszüntetni.

SMS-nyak, az új betegség

A Mail Online által, 2016 májusában publikált felmérés szerint, egy átlagos felnőtt évente 20 hétnek megfelelő időt tölt a telefonjával, vagy a tabletjével. A kutatást, az Innocent nevű brit gyümölcslé gyártó cég, 2000 brit felnőtt bevonásával készítette. A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek egy ötöde okostelefon függő, és naponta 2 óra 13 percet böngészi a telefonját. Nem elég, hogy sokan naponta 8-10 órát töltünk a munkahelyükön a számítógép előtt görnyedve, ezen felül még rengeteg időt, heti 15 és fél órát szánunk mobilunk nézegetésére. Sajnos ezek az eszközök nem csak pszichés függőséget okoznak, hanem rendkívül káros hatásúak a nyak- és a váll ízületeire nézve is. Ma már szokás „SMS nyak-nak” nevezni azt a gerinc deformitást, amely a tabletezés, az okostelefonozás, az sms-ezés következtében kialakul.

Mi a háttere ennek a kórképnek?

A képernyő nézegetése közben fejünket 45-60 fokos szögben döntjük meg. Ha hosszú ideig ebben a pozícióban tartjuk a nyakunkat, akkor közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik erre a gerincszakaszra.  Ennek a többlet tehernek a hatására deformálódik a gerinc, a rendellenes tartás pedig izomfeszüléshez, nyak-és vállmerevséghez, fájdalomhoz vezet. Abban az esetben, ha ez a kényszertartás túl gyakran és hosszú ideig áll fenn, komolyabb gerinckárosodások is kialakulhatnak, mint például a meszesedés, a porckopás, a porckorongsérv. „Nagyon sokan keresnek meg a rendelőben nyaktáji panaszokkal, amely egyértelműen a lap-topok és a mobiltelefonok túlzott használatára vezethető vissza.” – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

Hogyan szüntethetjük meg ezt a problémát?

A nyakfájdalom hátterének megállapítása után első lépés mindig az aktív fájdalomcsillapítás, amely során kúraszerűen, speciális hatóanyag kombinációt juttatunk az érintett területre.  Mennyiségét a fájdalom hátterének, mértékének, a kórelőzménynek és a páciens fizikai állapotának megfelelően választjuk meg. Ez a fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, célzott injekciós terápia közvetlenül a fájdalom forrásánál hat, így intenzíven támogatja a gyógyulást. Miután megszüntettük a fájdalmat,  funckionális gyógytornával visszaállítjuk a csigolyák, kisízületek, porckorongok egészségét és az izmok-inak-ízületek  dinamikus egyensúlyát. A mozgásterápiával fejlesztjük és fokozzuk a nyaki gerinc mobilitását és az izomerőt is. Nem szabad azonban arról sem elfelejtkezni, hogy a gyógyulás fontos feltétele a megfelelő életmód kialakítása is. A mindennapos testmozgás, a gerincet átmozgató mozgásformák (gerinctorna, gerincjóga) nagyon jót tesznek az ízületeinknek, és képesek kompenzálni a helytelen testtartásból adódó problémákat. „Természetesen nagyon nehéz kiiktatni az életünkből a mobiltelefonunkat, vagy a számítógépünket, azonban odafigyeléssel, és időben megkezdett mozgásszervi terápiával sokat tehetünk a panaszaink megszüntetéséért és a maradandó egészségkárosodások elkerüléséért” – mondja a fájdalomspecialista.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 2 hete ülőideg gyulladást állapítottak meg, ülni nem tudok bal lábamban terhelésre erős lesugárzó fájdalmaim vannak. Rheosolon lökés terepiát kaptam, majd Medrol injekciót gerinc mellé. Sajnos érdemi változást nem hozott. Régebben volt már hasonló ideggyulladásom akkor egy steroidos infúzió kezelés sokat segített hosszú távon, Noedolpasse nem segített.Sajnos az orvos akihez járok, csak benfekvéssel tud infúziót adani hosszú előjegyzéssel. Mivel aktív dolgozó vagyok szeretnék mielőbb visszekerülni olgozni. Láttam , hogy Önök szolgáltatási között szerepel az infúzió kezelés. Kérdésem lenne, hogy tudnának e segíteni, hogy -természetesen egy vizsgálat után, Önök által is indokolt esetben -ambulásan is kevés várakozással az infúzió kezelést megkaphassam. Megtiszetelő válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel:Bányászné Vincze Viktória
    Tisztelt Holgyem ,

    Jelenleg - technikai okok miatt - nem alkalmazunk ambulans infuzios kezelest , de a kozeljovoben mar igen.
    Egyeb komplex konzervativ fajdalomcsillapito eljarasokat vegzunk amelyek - tapasztalataink szerint - az Ön eseteben is hatekonyan alkalmazhatoak.

    Kerem faradjon be Klinikankra vizsgalatra es konzultaciora a rendelesi idomben.
    Elojegyzes szukseges :

    H, Cs : du .

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Bányászné Vincze Viktória

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes tájékoztatás

    Elégedett voltam az ott dolgozók udvariasságával, szívélyes segítőkészségükkel. A Főorvos Úr alapos tájékoztatásával. Részletes tájékoztatást kaptam az injekció esetleg előforduló mellékhatásairól, ezzel kapcsolatos teendőimről, ezek el- rülése miatt az óránkénti 1-2 perces jegelés fontosságáról, stb. Elégedett vagyok a Főorvos Úr gondos törődését az állapotom kontrollálását illetően. gyok A Főorvos úr
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók