Ha a gyógyszer nem elég - lehetőségek az onkológiai fájdalomkezelésre

Ha a gyógyszer nem elég - lehetőségek az onkológiai fájdalomkezelésre

2021.04.01 12:30

Az onkológiai fájdalomkezelés során adódhatnak helyzetek, amikor a szájon át adható gyógyszeres terápiák már nem tűnnek elégségesnek. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája azok az eljárásokról beszélt, amelyek ezeken túl csökkenthetik vagy megszüntethetik a fájdalmat. 

Ilyen módszerek érhetők el az onkológiai fájdalom csillapítására

- Az onkológiai fájdalomkezelés célja, hogy a betegséggel járó fájdalom minél elviselhetőbb legyen a páciens számára, és a lehető legkevésbé rontsa az életminőségét. Bizonyos esetekben ehhez szükség van a daganat méretének csökkentésére, hogy az ne nyomja az idegeket és a szerveket. A kemo- és sugárterápia, a hormonkezelések mind ezt segíthetik elő, de ezeken kívül vagy akár ezektől függetlenül is szükség lehet további fájdalomcsillapításra – mondja Pádi doktornő.

  • Műtét

Az onkológiai fájdalomcsillapításban a fizikai és a lelki támogatás is fontos.A fájdalomcsillapítás érdekében alkalmazott műtétek célja, hogy megszakítsák azokat az idegpályákat, amelyek a fájdalom jeleit juttatják az agyba. A blokkolás idegsebészeti eljárással történik, általában a gerincvelő közelében. Amikor az adott idegeket átvágják, a továbbiakban nem lesz érezhető a fájdalom, a nyomás és hőmérséklet. Az ilyen típusú műtétet csak speciálisan képzett sebészek végezhetik, általában fájdalomspecialistával együttműködve, hiszen mivel visszafordíthatatlan eljárásról van szó, csak a további lehetősek kizárása után jöhet szóba, arányaiban igen ritkán.

  • Idegblokád

Az idegblokád egy olyan eljárás, amelynek során helyi érzéstelenítőt (gyakran szteroiddal kombinálva) injektálnak az idegekbe, az idegek környékére vagy a gerincvelő körüli térbe. Az injekció beadása után az ideg már nem képes továbbítani a fájdalmat és egy ideig megszünteti a kínzó érzést. A tartósabb hatás érdekében más anyagok is alkalmazhatók, bár – ahogy minden ilyen típusú eljárásnál – ennél a módszernél is vannak bizonyos kockázatok, mint például az izombénulás.

  • Gerinc-érzéstelenítés

Alacsony dózisú fájdalomcsillapító (gyakran morfin) beadható a gerinc körüli folyadékba is. Amennyiben egy műtéttel egy kis pumpát és szivattyút is beültetnek, a fájdalomcsillapító gyógyszer közvetlenül a gerincfolyadékba juttatható. 

  • Neuroablázió, neurostimuláció

Bizonyos daganattípusoknál beválhatnak a melegterápiák (rádiófrekvenciás vagy ultrahangos módszerrel), illetve a hidegterápia (cryoterápia) – ezeket hívjuk neuroablációnak. A neurostimulációs eljárásokhoz tartoznak az árammal végzett kezelések.

  • Fizioterápia

A személyre szabott gyógytorna, a masszázs, a lymphoedema kezelés, a légzőgyakorlatok végzése nem csak a fizikai hatások miatt lehetnek hasznosak, de a betegben azt az érzést is felerősíthetik, hogy ő maga is sokat tehet a fájdalomcsillapítás, a gyógyulás érdekében.

Meg kell találnia a személyre szabott, hatékony segítséget

Az onkológiai fájdalomcsillapítás specialistája nagy segítség a kezelésben.- Mint látható, a daganatos fájdalomcsillapításban szerepe lehet sebészi, radiológiai, kemoterápiás, hormonterápiás, biológiai válaszmódosító kezelésnek, és a fizioterápiás, valamint egyes esetekben az anaesthesiológiai, neurostimulációs, illetve neuroablatív módszerek is segíthetnek – ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. - Mindezek mellett fontos hangsúlyozni a komplementer medicina lehetőségeit és a pszichés támogatást is. Előbbi csoportba tartozhat többek közt az akupunktúra, bizonyos mágnesterápiás eljárások, aromaterápia, zeneterápia, művészet terápia. A pszichés segítség pedig nem csak a pszichológus, mentálhigiénés szakember részéről jelent óriási segítséget, de a kezelőorvos és a család, barátok felől is jelentős hozzájárulás a páciens állapotához.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szeretném kérdezni hogy Baranyában esetleg nincs központjuk? Férjem daganatos beteg és a fájdalmát szeretném kezeltetni! Előre is köszönöm válaszukat
    Kedves Árvai Mónika!

    Köszönjük szépen a megkeresést. Sajnos Budapesten kívül nincs máshol rendelőnk. Dr. Pádi Éva Főorvosnő foglalkozik ilyen kérdésben a páciensekkel és távkonzultációt is tart. Amennyiben így is megfelel Önöknek akkor be tudnak jelentkezni telefonon és a honlapunkon is tudnak időpontot rögzíteni.

    https://www.fajdalomkozpont.hu/szakembereink/onkologus/dr-padi-eva

    https://www.fajdalomkozpont.hu/tavkonzultacio-fajdalomkozpont

    Üdvözlettel:
    Bojti Szilvia
    Vezető Asszisztens
    Árvai Mónika

    Bojti Szilvia

    Asszisztens

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Szakmai és közvetlen

    A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
    Dr. Pádi Éva
    Dr. Pádi Éva
    klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos