Kezelési lehetőségek a különböző típusú onkológiai fájdalmaknál

Kezelési lehetőségek a különböző típusú onkológiai fájdalmaknál

dr. Pádi Éva Létrehozva: 2021.07.15 Módosítva: 2021.07.23

Az onkológiai betegségeket kísérő fájdalom különböző típusokba és erősségekbe sorolható. Mindent figyelembe véve más-más fájdalomcsillapítási módszer válhat be az egyes esetekben, amelyek kiválasztása nagy körültekintést és szakértelmet igényel. Ezt a témát járta körbe dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

A fájdalom erősségétől függő fájdalomcsillapítók

Az onkológiai fájdalomcsillapítás speciális felkészültséget igényel.Amennyiben az onkológiai betegséggel járó fájdalom enyhe, gyakran beválnak a nem-opioid fájdalomcsillapítók, amelyek akár opioid gyógyszerekkel is kombinálhatók szükség esetén.  Ha enyhe-közepes mértékű fájdalomról van szó, előtérbe kerülnek az opioid szerek közepes erősségű változatai, míg komoly fájdalmaknál nyilván erős opioidokra, például morfiumra is szükség lehet. Ezek gyakran szájon át szedhető fájdalomcsillapítók, de az orvos dönthet intravénás és szubkután (bőr alatti szövetekbe juttatott) fájdalomcsillapítókról is. Az egyes opioid szerekkel szemben azonban idővel kialakulhat ún. opioid-tolerancia, ami azt jelenti, hogy ugyanakkora adag már nem csillapítja úgy a fájdalmat. Ilyenkor többek közt a szerváltás lehet a segítség – amelyet szintén orvos rendelhet el.

Áttörő fájdalmak esetén alkalmazható fájdalomcsillapítás

Azonnali fájdalomcsillapításra lehet szükség például az ún. áttörő fájdalmaknál, ami az „órarendszerűen” szedett fájdalomcsillapító dózisok közt mutatkozó fájdalmak megnevezése. Ilyenkor kerülnek a képbe a köztes időben alkalmazható fájdalomcsillapítók, amelyekről egyeztetni szükséges a kezelőorvossal.
Gyakran beválnak ilyen esetekben az azonnali hatású opioidok – áttörő fájdalomnál ugyanis az elnyújtott hatású gyógyszerek nem elég hatékonyak -, és szóba jöhetnek a fentanyl típusú fájdalomcsillapítók különböző egyéb gyógyszerekkel való kombinációja is.

Daganatos eredetű csontfájdalmaknál elérhető kezelések

Különösen az áttétes betegségeknél gyakoriak a csontfájdalmak, amelyek ellen többek közt fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, sugárterápiával és célzott kezelésekkel lehet fellépni. A különböző gyógyszerek és kezelések nem csak a fájdalomcsillapítás eszközei lehetnek, de némelyik alkalmazásánál az is cél, hogy megakadályozza vagy lassítsa a csontritkulást, amely például a hormonterápia egyik mellékhatása is lehet.

Gerincvelői összenyomódás esetén alkalmazható fájdalomcsillapítás

Az áttétek miatt jelentkező gerincvelői összenyomódás (kompresszió) nem szűnő hát- és nyakfájdalmakkal járhat, amelyek csökkentésében elsődlegesen sugárterápia jöhet szóba, a gyulladás és a duzzanatok csökkentése érdekében a szteroidok lehetnek használatosak, és bizonyos esetekben műtétre van szükség, a fájdalmat, érzéskiesést, esetleg bénulást okozó összenyomódott idegelemek felszabadításához.

Neuropátiás fájdalmak esetén szükséges fájdalomcsillapítás

Neuropátiás fájdalom az idegek károsodása miatt alakulhat ki, és gyakran okoz égő, bizsergő, nehezen meghatározható érzést. Az opioid gyógyszerek mellett gyakran alkalmaznak a kezeléshez görcsoldókat és antidepresszánsokat. Éppen ezért tisztában kell lenni azzal, hogy az onkológiai betegeknél elrendelt görcsoldók és antidepresszánsok nem azt jelentik, hogy az illető epilepsziás vagy depressziós. Mivel azonban ezek nem azonnali hatású gyógyszerek, neuropátiás fájdalmak esetén rendszeres szedésük hozhat eredményt.

Makacs, nem múló fájdalmak esetén szóba jövő megoldások

Daganatos fájdalmaknál segít az onkológiai fájdalomcsillapítás specialistája.Bizonyos esetekben a fájdalom nem enyhíthető a sztenderd fájdalomkezelési metódusokkal. Ilyenkor nagyon körültekintő eljárásra van szükség, az onkológiai fájdalomkezelésben jártas szakértő közreműködésével. A kezelések közt felmerülhet a gerinc körüli térbe juttatott opioid infúzió, a perifériás idegblokk, ami blokkolja az agyba jutó fájdalomjeleket, a neurolitikus blokád, ami akár 3-6 hónapig képes leállítani a fájdalomjelek eljutását az agyba, és a gerincvelő stimulálására használt implantátum, amely enyhe elektromos impulzusokkal képes módosítani és elfedni az agyba érkező fájdalomjeleket.

- Bármilyen típusú és erősségű fájdalomról is van szó, az onkológiai betegeknek tudniuk kell, hogy nem muszáj a fájdalommal együtt élni, hatékony, biztonságos és komplex kezelésekkel a fájdalom jelentősen csökkenthető, akár megszüntethető – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – A legfontosabb, hogy a páciensek bátran kérjenek segítséget, ne nyugodjanak bele az életminőségük romlásába és rendszeresen adjanak visszajelzést az egyes eljárások, fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságáról. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Pádi Éva

  • klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos
 • Specialitások:
  • onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • másodvélemény adása

  Vélemények dr. Pádi Éváról>>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr !
Kérdésem a következő: myeloma multiplex esetén alkalmazható a Bemer terapia?
Válaszát köszönöm
M. M.

dr. Pádi Éva
dr. Pádi Éva onkológus
Kedves Metzger Márta
A Myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése. A beteg sejtek bárhol előfordulhatnak a testében, főleg a csontrendszer érintett.
A pulzáló mágneses mező (Bemer terápia) biostimuláló és a vérkeringést javító hatású – ezzel a sejtek működését serkenti. Ha azonban a daganatsejtek
működését segíti, akkor azzal a daganat terjedését fokozhatja. Tehát myeloma multiplex esetén a teljes testet érő biostimuláló hatású kezelések kerülendők.

Tisztelettel Dr. Pádi Éva
Onkológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Széleskörű tapasztalat

Régóta fájdalmakkal éltem már a daganatos megbetegedésem miatt. Igazán hálás vagyok Dr. Pádi Évának, mert a megfelelő fájdalomcsillapító kúra beállításának és az életmódbeli tanácsainak köszönhetően elviselhetőek a mindennapjaim. Szívből ajánlom!

További vélemények

Hírek

Mit tegyek, ha daganatra gyanakszom?

Mit tegyek, ha daganatra gyanakszom?

Akár gyanús tünetek miatt, akár csak megnyugtatásul, bizonyos vizsgálatokkal meg lehet bizonyosodni arról, van-e daganatos betegségünk, vagy nincs. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája azokra a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel el lehet dönteni a kérdést. 

Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

Az isiász komolyabb betegség következménye is lehet

Az isiászt gyakran emlegetik ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába néven – nem véletlenül, hiszen gyakorlatilag ez a rengeteget ülő ember betegsége. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint akár a derekunkban, akár a lábunkban érzünk fájdalmat, zsibbadást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk, ugyanis az isiász mögött bizonyos esetekben súlyosabb betegség húzódik meg.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat