Kezelési lehetőségek a különböző típusú onkológiai fájdalmaknál

Kezelési lehetőségek a különböző típusú onkológiai fájdalmaknál

2021.07.23 12:50

Az onkológiai betegségeket kísérő fájdalom különböző típusokba és erősségekbe sorolható. Mindent figyelembe véve más-más fájdalomcsillapítási módszer válhat be az egyes esetekben, amelyek kiválasztása nagy körültekintést és szakértelmet igényel. Ezt a témát járta körbe dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

A fájdalom erősségétől függő fájdalomcsillapítók

Az onkológiai fájdalomcsillapítás speciális felkészültséget igényel.Amennyiben az onkológiai betegséggel járó fájdalom enyhe, gyakran beválnak a nem-opioid fájdalomcsillapítók, amelyek akár opioid gyógyszerekkel is kombinálhatók szükség esetén.  Ha enyhe-közepes mértékű fájdalomról van szó, előtérbe kerülnek az opioid szerek közepes erősségű változatai, míg komoly fájdalmaknál nyilván erős opioidokra, például morfiumra is szükség lehet. Ezek gyakran szájon át szedhető fájdalomcsillapítók, de az orvos dönthet intravénás és szubkután (bőr alatti szövetekbe juttatott) fájdalomcsillapítókról is. Az egyes opioid szerekkel szemben azonban idővel kialakulhat ún. opioid-tolerancia, ami azt jelenti, hogy ugyanakkora adag már nem csillapítja úgy a fájdalmat. Ilyenkor többek közt a szerváltás lehet a segítség – amelyet szintén orvos rendelhet el.

Áttörő fájdalmak esetén alkalmazható fájdalomcsillapítás

Azonnali fájdalomcsillapításra lehet szükség például az ún. áttörő fájdalmaknál, ami az „órarendszerűen” szedett fájdalomcsillapító dózisok közt mutatkozó fájdalmak megnevezése. Ilyenkor kerülnek a képbe a köztes időben alkalmazható fájdalomcsillapítók, amelyekről egyeztetni szükséges a kezelőorvossal.
Gyakran beválnak ilyen esetekben az azonnali hatású opioidok – áttörő fájdalomnál ugyanis az elnyújtott hatású gyógyszerek nem elég hatékonyak -, és szóba jöhetnek a fentanyl típusú fájdalomcsillapítók különböző egyéb gyógyszerekkel való kombinációja is.

Daganatos eredetű csontfájdalmaknál elérhető kezelések

Különösen az áttétes betegségeknél gyakoriak a csontfájdalmak, amelyek ellen többek közt fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, sugárterápiával és célzott kezelésekkel lehet fellépni. A különböző gyógyszerek és kezelések nem csak a fájdalomcsillapítás eszközei lehetnek, de némelyik alkalmazásánál az is cél, hogy megakadályozza vagy lassítsa a csontritkulást, amely például a hormonterápia egyik mellékhatása is lehet.

Gerincvelői összenyomódás esetén alkalmazható fájdalomcsillapítás

Az áttétek miatt jelentkező gerincvelői összenyomódás (kompresszió) nem szűnő hát- és nyakfájdalmakkal járhat, amelyek csökkentésében elsődlegesen sugárterápia jöhet szóba, a gyulladás és a duzzanatok csökkentése érdekében a szteroidok lehetnek használatosak, és bizonyos esetekben műtétre van szükség, a fájdalmat, érzéskiesést, esetleg bénulást okozó összenyomódott idegelemek felszabadításához.

Neuropátiás fájdalmak esetén szükséges fájdalomcsillapítás

Neuropátiás fájdalom az idegek károsodása miatt alakulhat ki, és gyakran okoz égő, bizsergő, nehezen meghatározható érzést. Az opioid gyógyszerek mellett gyakran alkalmaznak a kezeléshez görcsoldókat és antidepresszánsokat. Éppen ezért tisztában kell lenni azzal, hogy az onkológiai betegeknél elrendelt görcsoldók és antidepresszánsok nem azt jelentik, hogy az illető epilepsziás vagy depressziós. Mivel azonban ezek nem azonnali hatású gyógyszerek, neuropátiás fájdalmak esetén rendszeres szedésük hozhat eredményt.

Makacs, nem múló fájdalmak esetén szóba jövő megoldások

Daganatos fájdalmaknál segít az onkológiai fájdalomcsillapítás specialistája.Bizonyos esetekben a fájdalom nem enyhíthető a sztenderd fájdalomkezelési metódusokkal. Ilyenkor nagyon körültekintő eljárásra van szükség, az onkológiai fájdalomkezelésben jártas szakértő közreműködésével. A kezelések közt felmerülhet a gerinc körüli térbe juttatott opioid infúzió, a perifériás idegblokk, ami blokkolja az agyba jutó fájdalomjeleket, a neurolitikus blokád, ami akár 3-6 hónapig képes leállítani a fájdalomjelek eljutását az agyba, és a gerincvelő stimulálására használt implantátum, amely enyhe elektromos impulzusokkal képes módosítani és elfedni az agyba érkező fájdalomjeleket.

- Bármilyen típusú és erősségű fájdalomról is van szó, az onkológiai betegeknek tudniuk kell, hogy nem muszáj a fájdalommal együtt élni, hatékony, biztonságos és komplex kezelésekkel a fájdalom jelentősen csökkenthető, akár megszüntethető – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – A legfontosabb, hogy a páciensek bátran kérjenek segítséget, ne nyugodjanak bele az életminőségük romlásába és rendszeresen adjanak visszajelzést az egyes eljárások, fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságáról. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözletem Soós Angéla vagyok édesapám diagnosztizált világossejtes veserákos beteg tüdő és gerincáttéttel,a sugár kezelés óta most kemoterápiát kap a sutent nevű gyógyszert,olyan fájdalmai vannak a gerincében amit már a napi 6 szem curidol sem es semmilyen fájdalomcsillapító nem enyhít az onkologus annyit mond dolgozik a gyógyszer es a fajdalimcsillapítás a háziorvos dolga! Kérem bármilyen segítség lehetőség ami a szenvedését enyhíti van -e? Köszönöm a választ Tisztelettel Soós Angéla
    Kedves Angéla!

    Sajnálatos módon előrehaladott daganatos betegségben az elsődleges daganat áttétet adhat csontba, tüdőbe és más szervekbe.
    Ilyenkor a kezelés két részből áll
    - aktív onkológiai kezelésből, mely lehet kemoterápia, célzott terápia, immunterápia, sugár kezelés - a daganat szövettani leletétől függően.
    A cél a daganat további terjedésének gátlása.
    A kezelés másik része a
    - palliatív, azaz tüneti terápia, mely fájdalom csillapítás, étvágyjavítás, roborálás, csont áttétek kezelése, segéd eszközök használata, stb..
    A cél a beteg jobb életminőségének elérése, a betegséggel való megküzdés támogatása.

    Daganatos betegségben a fájdalom krónikus, a gyógyszereket folyamatosan, "óra" szerint kell szedni. A WHO fájdalom csillapító lépcső iránymutatása alapján különböző kombinációjú gyógyszerek fokozatos felépítése szükséges a fájdalom mentesség eléréséhez. Nem mindegy, hogy maga a daganat, vagy annak áttéte helyileg okoz-e nyomási tüneteket, vagy ideggyököt nyom. Kisugárzik-e a fájdalom, és ha igen, hova. Milyen típusú - tompa, éles, hasító, stb, Sok kérdésre kell választ kapni, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb gyógyszer kombinációt.
    Előbbiek miatt a háziorvos sokat tud segíteni az onkológussal karöltve.

    Készséggel várjuk rendelőnkben, hogy segíthessünk.

    Üdvözlettel:

    Dr. Pádi Éva
    Soós Angéla

    Dr. Pádi Éva

    Onkológus

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Szakmai és közvetlen

    A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
    Dr. Pádi Éva
    Dr. Pádi Éva
    klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos