Csonthártyagyulladás

Csonthártyagyulladás

2023.09.25 10:40

A csonthártyagyulladás ismerős fogalom lehet a sportolók számára. A betegség a csontszövetet körülvevő hártya gyulladása. A csonthártyagyulladás osztályozható akut és krónikus formáik szerint, valamint a fertőzés típusa alapján. A csonthártyagyulladás különböző súlyosságú lehet, azonban bizonyos esetekben komoly szövődményekhez vezethet. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés éppen ezért kulcsfontosságú a csonthártyagyulladás leküzdésében. Fontos ismernünk a csonthártyagyulladás betegséget és megelőző lépéseket tennünk a terjedésének megakadályozása érdekében.

 

Csonthártyagyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban
Mit jelent a csonthártyagyulladás?
Milyen típusai vannak a csonthártyagyulladásnak?
Milyen okai lehetnek a csonthártyagyulladásnak?
Mik a csonthártyagyulladás tünetei?
Hogyan zajlik a csonthártyagyulladás kivizsgálása?
Hogyan kezelhető a csonthártyagyulladás?
Mit lehet tenni a csonthártyagyulladás megelőzésének az érdekében?

Csonthártyagyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink a Fájdalom Központban

Mit jelent a csonthártyagyulladás?

A csonthártyagyulladás, latin nevén periostitis a csontot szalagszerűen körülvevő szövet, a csonthártya gyulladásos állapota. A csonthártyagyulladás ismert lehet sportolók számára, különösen azoknak, akik ismétlődően ugró, futó vagy súlyemelő gyakorlatokat végeznek. A sok futással járó sportot űzőkben is kialakulhat a csonthártyagyulladás egy fajtája, amely a lábszáron érezhető. A sípcsont ismétlődő igénybevétele csonthártyagyulladáshoz vezethet. A csonthártyagyulladás gyakran elmúlik pihentetés hatására, de ismételt terhelés esetén krónikus fájdalom és kellemetlen érzés alakulhat ki. A csonthártyagyulladás általában jóindulatú és jól tolerálható: nyomásérzékenység, fájdalom, duzzanat jelentkezhet. Azonban más formákat is ölthet, beleértve a fertőző állapotot, amely sokkal súlyosabb, és intenzív terápiát igényelhet. Habár előfordulását tekintve a csonthártyagyulladás a leggyakrabban a lábszáron, a sípcsonton jelenik meg, bármely hosszú csonton, például karon, gerincen is kialakulhat.

Milyen típusai vannak a csonthártyagyulladásnak?

A csonthártyagyulladás többféle szempont alapján csoportosítható. A tünetek megléte és ideje alapján két típusát különböztetjük meg, a krónikus és az akut csonthártyagyulladást. A csonthártyagyulladásokat csoportosíthatjuk az alapján is, hogy fertőzés okozta-e a csonthártyagyulladást. A fertőzéses csonthártyagyulladás akut és nagyon fájdalmas. Ez az állapot a csontot körülvevő szövetek pusztulásához, elhalásához vezethet. A krónikus csonthártyagyulladás hátterében a csontot érő mikrotraumák sorozata, tehát általában nem fertőzéses ok áll. A krónikus csonthártyagyulladás és az egyéb lábszárat érintő hasonló sérülések rendszerint duzzanattal és gyulladással járnak. A nem fertőzéses csonthártyagyulladás is erős fájdalommal és nyomásérzékenységgel járhat.

Milyen okai lehetnek a csonthártyagyulladásnak?

A kialakulás oka természetesen függvénye annak, hogy a betegség akut vagy krónikus állapotáról van-e szó. Akut csonthártyagyulladás kialakulhat a test egyéb részeinek fertőzésiből, vagy nyílt sérülésből, amennyiben az nem gyógyul, mélyebbé válva elérheti a csonthártyát és csonthártyagyulladást okozhat. A krónikus csonthártyagyulladás oka az ismételt terhelés, ami a csontot éri.

Az akut csonthártyagyulladás gyakori okai:

 • Húgyúti fertőzés (UTI) vagy szexuális úton terjedő fertőzés (STI) vezethet csonthártyagyulladáshoz.
 • Mély vágás, sebek, amelyek nem gyógyulnak be, és egyre mélyebbre hatolva végül elérik a csontot.
 • Mozgásképtelenséggel járó állapotok esetén a sok fekvés miatt nyomásnak vannak kitéve bizonyos szövetek, csontok, ami vezethet csonthártyagyulladás kialakulásához.
 • Krónikus fekély, cukorbetegeség (ami lassabb sebgyógyulással járhat) esetén is kialakulhat csonthártyagyulladás, főleg, ha a fekély nem gyógyul be, vagy hagyják, hogy tovább fejlődjön.
 • Bizonyos autoimmun betegségek akut csonthártyagyulladáshoz vezethetnek.
 • A különböző rákos megbetegedések, főként a vérképzőrendszert érintők (például leukémia) mind olyan lehetséges állapotok, amelyek súlyos csontfertőzéshez vezethetnek.
 • Fertőzéses esetben általában Staphylococcus és más hasonló baktériumok okozzák a csonthártyagyulladást. A proliferatív csonthártyagyulladás vagy csontvelőgyulladás a csontfertőzés egyik típusa. A Staphylococcus baktériumok egészséges emberekben is jelen vannak. A bőrön és az orron található normálflóra részének tekintik őket, azonban okozhat bőrfertőzést, különösen azoknál az embereknél, akiknek legyengült az immunrendszerük vagy valamilyen krónikus alapbetegségük van. Ha nem kap kezelést az illető a Staphylococcus okozta fertőzésre, csontvelőgyulladás alakulhat ki.

A krónikus csonthártyagyulladás gyakori oka:

A csontok ismételt megterhelése sportolás által krónikus csonthártyagyulladáshoz vezethet. Bizonyos sporttevékenységek által a csontokra külön stressz helyeződik, és ha ez gyakran ismétlődik, gyakran keletkeznek mikrorepedések, traumák, az a csonthártyagyulladáshoz vezethet.

Kapcsolódó cikkünk

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb ...

Mik a csonthártyagyulladás tünetei?

A csonthártyagyulladás tüneteit két csoportba soroljuk, az alapján, hogy akut vagy krónikus csonthártyagyulladásról van szó.

Az akut csonthártyagyulladás tünetei:Csonthártyagyulladás, Fájdalom Központ

 • intenzív fájdalom
 • az érintett oldalon gyengült teherbírás
 • genny képződése
 • láz, hidegrázás fertőzéses eredetű akut csonthártyagyulladásban
 • a csontot körülvevő szövetek duzzanata

A krónikus csonthártyagyulladás tünetei:

A krónikus csonthártyagyulladás tünetei enyhébbek lehetnek, ami megnehezítheti a diagnózist. A krónikus csonthártyagyulladás és az egyéb lábszárat érintő hasonló sérülések rendszerint duzzanattal és gyulladással járnak. A nem fertőzéses csonthártyagyulladás is erős fájdalommal és nyomásérzékenységgel járhat. A fájdalom jellemzően nem egy pontra lokalizált krónikus csonthártyagyulladás esetén, hanem nagy kiterjedésű. Jellemző az is, hogy már érintésre jelentkezik a fájdalom krónikus csonthártyagyulladás esetén

Hogyan zajlik a csonthártyagyulladás kivizsgálása?

A csonthártyagyulladás tüneteinek felismerése nehéz lehet, különösen krónikus csonthártyagyulladás esetében, ahol enyhébbek a tünetek. Keresse fel orvosát, ha a futás vagy más sporttevékenység hatására a sípcsontján hosszú ideig fennálló, nagy kiterjedésű fájdalmat érez, és a pihenés nem segít. Forduljon orvoshoz akkor is, ha tartósan fájnak az ízületei vagy a csontjai. Apró csonttörések is előfordulhatnak, ezek is állhatnak a tünetek hátterében. Akut csonthártyagyulladás esetén súlyos fertőzés károsíthatja a csontokat, aminek nagyon fontos a kivizsgálása és mielőbbi kezelése.

A következő vizsgálatokat kérheti orvosa a csonthártyagyulladás diagnózisának megerősítése érdekében:

Hogyan kezelhető a csonthártyagyulladás?

Krónikus csonthártyagyulladás fennállása esetén a legfontosabb az érintett testrész kímélése, pihentetése. Ennek hiányában a csonthártyát újabb és újabb irritációk érik, amelyek akadályozzák a gyulladásos állapot megszűnését. A csonthártyagyulladás makacs ártalom, amely könnyen kiújul, ha idő előtt újra nagy terhelésnek tesszük ki a szervezetet. A természetes fájdalomcsillapítás komplex eszköztárában olyan kezelési eljárások találhatók, amelyek

 • a fájdalom okát, a gyulladást szüntetik meg,
 • segítik a szövetek regenerálódását,
 • lerövidítik a gyógyulás idejét.

A krónikus csonthártyagyulladás kezelésében tehát a legfontosabb az idő. Adjunk időt neki a pihenésre, jegeléssel is enyhíthetjük a fájdalmat. A jég alkalmazása csökkentheti a duzzanatot és a gyulladást. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például ibuprofen (Advil) szedése is segíthet. Tartsunk szünetet a nagy terheléssel járó tevékenységekben, például a futásban vagy az ugrálásban. Próbálkozzunk inkább alacsony terhelésű gyakorlatokkal, például kerékpározással vagy úszással.

Ha az otthoni gyógymódok nem használnak, akkor lehet, hogy komolyabb alapsérülése van, amely fizikoterápiát igényel. Előfordulhat, hogy szteroid injekcióra van szüksége a gyulladás csökkentéséhez, általában azonban az érintett terület pihentetése enyhíti a tüneteket.

A fertőzéses akut csonthártyagyulladás kezelése​ antibiotikumokkal történik. Fontos, hogy az antibiotikum-kezelést időben és megfelelően alkalmazzák, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését és további szövetkárosodást. Súlyos esetekben sebészi beavatkozásra lehet szükség a fertőzött szövetek eltávolításához. Így elvezethető a folyadék és a genny, valamint megakadályozható a fertőzés további terjedése.

Mit lehet tenni a csonthártyagyulladás megelőzésének az érdekében?

A csonthártyagyulladás nem mindig megelőzhető, de csökkenteni lehet a kialakulásának a kockázatát. A krónikus csonthártyagyulladás megelőzése gyakran a túlterheléses sérülések elkerülésének kérdése. Ha gyakran fut, dolgozzon együtt egy edzővel, hogy megbizonyosodjon a helyes formáról. Ugyanez igaz a táncosokra és más sportolókra is. Ha olyan tevékenységeket folytat, amelyek miatt fennáll a csonthártyagyulladás kockázata, akkor figyelnie kell a fájdalomjelzésekre. Hagyja abba az edzést, ha bármi szokatlant érez, különösen az ízületeiben vagy a karok és lábak csontjaiban.

Az akut csonthártyagyulladás megelőzésének legfontosabb lépése, hogy kontrollálja azokat a körülményeket, amelyek növelik a csonthártyagyulladás kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a következők:

 • a vércukorszint kezelése, ha cukorbetegségben szenved
 • dohányzásról való leszokás
 • testsúly kezelése
 • étrendi változtatások a vérnyomás és a koleszterinszint kezelése érdekében

A megelőzés szempontjából fontos a sérülések és sebészeti beavatkozások megfelelő sebfertőtlenítése, valamint a krónikus betegségek kezelése és az immunrendszer erősítése. Tegyen óvintézkedéseket, hogy elkerülje a vágásokat, horzsolásokat és a fertőző betegségben szenvedő emberekkel való érintkezést. Magasabb lehet a fertőzés kockázata akkor is, ha legyengült az immunrendszere, így erősítése is segíthet az akut csonthártyagyulladás kialakulásának elkerülésében.

Téma szakértői