Ezek a gyakori ortopédiai problémák a gyerekeknél

Ezek a gyakori ortopédiai problémák a gyerekeknél

2023.05.31

A szülők gyakran felfigyelhetnek a gyermekük ortopédiai problémáira, hiszen az úgynevezett lúdtalp, a hanyagtartás nevű rendellenesség, és a súlyosabb gerincferdülés nem ritka jelenség. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa arra figyelmeztet, hogy még a jelentéktelenebbnek gondolt esetekre sem szabad legyinteni, hiszen később súlyos következmények is jelentkezhetnek.

Legjellemzőbb gyermekkori, fiatalkori ortopédiai problémák

Lúdtalp

A lúdtalpat, gerincferdülést, hanyag tartást is kezelni kell.Ha a talp szalag- és izomrendszere nem erősödik meg kellőképpen, nem tudja megtartani a növekvő testsúlyt és a talp boltozata lesüllyedhet. Megjelenik tehát az ún. lúdtalp, vagyis a láb haránt- és keresztboltozatának megsüllyedése. Fel kell keresni az ortopéd orvost, ha a gyereknek befelé fordulnak a bokái, vagy ha talp- és lábfájdalomról panaszkodik. Érdemes minél többet természetes talajon mezítláb járni, talp-lábtornát végezni és szakember iránymutatásával. megfelelő cipőt választani. Az elhanyagolt lúdtalp következménye lehet az ízületi kopás, sőt akár a térdpanaszok is.
- Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy nincs „büntetlen” elváltozás egy zárt mozgási láncban, vagyis minden kezeletlen elváltozás további problémákhoz vezethet - hangsúlyozza Dobos doktornő.

Hanyagtartás

A hanyagtartás egy komplex elváltozás, amely együtt jár a vállak előreesésével, laposabb mellkassal, esetleg mellkas-deformitásokkal és fokozott deréktáji lordosissal. Ez az általános ízületi lazaság részjelensége szokott lenni, ahogyan a lúdtalp is, ezek a funkcionális eltérések gyakran együtt fordulnak elő.
Fiataloknál leggyakrabban az iskolában és a számítógép előtti ülés, a lehajtott fejjel történő sok órás telefonnyomkodás alakítja ki ezt a jellegzetes tartáshibát. Az állandóan görnyedt tartás korrigálása – elsősorban gyógytornával vagy gerinctréninggel - különösen fontos, enélkül ugyanis funkcionális gerincferdülés, esetleg súlyos strukturális deformitások jöhetnek létre.

Gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) egy térbeli, 3D-s elváltozás, amit úgy lehet elképzelni, mint egy csigalépcsőt. Az ortopédiai vizsgálatnál elsősorban a frontális síkon fedezhető fel az elváltozás, de az esetek jelentős részében látható a rotáció, vagyis a csavarodás is. Mindez okozhat a háti szakaszon bordapúpot, deréktájon pedig a deréktáji izomzat előemelkedését.
Gyakorlati szempontból a gerincferdülésnél megkülönböztethető a funkcionális és a strukturális típus. Functionális gerincferdülés lehet primer vagy secunder. Strukturális gerincferdülés lehet idiopathiás (kisgyermekkori, gyermekkori, és serdülőkori), és ismert etiológiájú (okú), ami lehet veleszületett, paralitikus és egyéb okú.

A mozgás elhagyhatatlan, a kezelés szükséges lehet

Az ortopédiai kezelés fontos a súlyos következmények megelőzése miatt is.- A strukturális gerincferdülés rendszeres ortopédiai kezelést tesz szükségessé. Ez lehet fizioterápia, ortopéd fűző (korzett), súlyosabb esetben műtét – erről minden esetben az ortopédorvos dönt. A nem kezelt esetek többségénél a fokozatos romlás lehetősége áll fenn, még felnőttkorban is. Nagyfokú gerincferdülés esetén a mellkasi deformitás talaján kialakult tüdő- és szívfunkció károsodás is előfordulhat - ismerteti dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa. - Megelőzésről csak a funkcionális gerincferdülés esetében beszélhetünk, ugyanis ennek kialakulására különösen hajlamosít a hanyagtartás, a mozgásszegény életmód. Ha túl hosszú az ülve töltött idő, az izomerő egyensúly felbomlik a tartó és mozgatóizomzat között (lásd mély gerinc melletti izomzat és felületes mozgató izomzat).
A megelőzésben és a kezelésben is fontos szerepe van tehát a rendszeres mozgásnak, a hátizomzat erősítésének. Ugyanakkor, ha csak a hátizomzatot erősítjük, megbomlik az izmok harmóniája, az erősödő hátizomzat elhúz hátra és derékfájás lehet a következmény, mint azt Dobos doktornő szerint gyakran látni is a túledzett izomzatú edzőtermi férfiakban. Ezért kell gyógytornász, aki megvizsgálja az izomerő-egyensúlyt, az egész törzsizomzatot, beleértve a medencefenék izmait is, valamint a mell- és hasizomzatot is harmonizálja. A cél az, hogy a gerincet körülvevő teljes izomzat egyensúlyba kerüljön. Ez a szakember dolga, egyénre szabott, egyéni tornával, fokozatosan felépített terápiával. Hasznos mozgásforma lehet az úszás, elsősorban a hát- és a gyorsúszás javasolt, azonban mindennek az alapja a gyógytornász által beállított rendszeres, naponta végzett gerinctréning, és az ortopédiai kontroll.


Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Cím! Távkonzultációra szeretnék bejelentkezni talpfájdalom, vádlifájdalommal. Melyik szakorvost válasszám? Előre Köszönöm válaszát! Üdv: Fehér Marianna
Tisztelt Fehér Marianna!

Köszönjük szépen a megkeresést. Távkonzultációra Dr. Páll Zoltán főorvos urat tudom Önnek javasolni. Interneten keresztül is be tud hozzá jelentkezni és telefonon is. Amint bejelentkezett felvesszük Önnel a kapcsolatot és segítünk a továbbiakat intézni.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
FájdalomKözpont
Fehèr Marianna

Bojti Szilvia

Asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem

Dr. Magbade Gábor kezelésének segítségével, hónapok óta húzódó Achilles fájdalmam szűnt meg!!!Köszönöm Doktor Úr!
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia