Izomcsomók

Izomcsomók

2023.11.14 23:37

Amikor fáj a hátunk, csomókat érezhetünk a nyakunkban, vállunkban, derekunkban. Azok izompólya-csomók is lehetnek.
Az izomcsomók - izom fasciák - (más néven trigger pontok) a test természetes védekező mechanizmusaként létrejövő, az izomrostokkal összefüggő kis izomgörcsök. Az izmok a túlfeszültség elkerülése végett kis izomcsomókat hoznak létre, ami fájdalmat okozhat testszerte.
Az izomcsomók az izomzat túlerőltetésétől, sérülésétől vagy mentális stressztől is kialakulhatnak. Ekkor az izom vérellátása és anyagcseréje, tehát az alapfunkciói módosulnak. Az izomcsomók az izomrostok rétegeiben egymást mégis kiegyensúlyozva jelennek meg.
Az izomcsomók megjelenésével fájdalmas pontokat érezhetünk a testen, jól lokalizálva. Minden izomcsomóhoz tartozik egy kisugárzási pont vagy terület ahol a fájdalom szintén érezhető. A pontok a testen jellemző kisugárzási zónákban találhatóak.

 

Mik azok az izomcsomók?

Mitől alakulnak ki az izomcsomók?

Milyen tünetekkel járnak az izomcsomók?

Mivel téveszthetők össze az izomcsomók?

Izomcsomók terápiája

Izomcsomók megelőzése

Izomcsomókkal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mik azok az izomcsomók?

Az izomcsomók olyan kemény tapintatú pontok az izomban, mely nyomásra érzékeny és a mozgásban korlátozhatja az érintetteket. Az izomcsomók más néven miogelózisos csomó vagy trigger pontként is nevezhetők. Emellett gyakran nevezik feszültségcsomónak is. Az izomcsomók járhatnak fájdalommal, és ebben az esetben a fájdalom egy meghatározott területre sugárzik, (az un. tenderpont esetében a nyomás-fájdalom nem sugárzik a meghatározott terület felé). Ezeket az érzékeny pontokat csak tapintással lehet érzékelni az izmot borító ún. izompólyán (vagy faszcián) belül. Az izomcsomók nyomásra erősen fájdalmasak, tapintásuk tömöttebb és sercegő (krepitáció) érzetet kelt, méretük pedig lehet almamag vagy akár szilvamag nagyságú is.

Ezek a fájdalmas izomcsomók számos helyen kialakulhatnak, például a vállon, háton, combban vagy deréktájon, attól függően, hogy az izmokat milyen szinten érte tartós, egyoldalú megterhelés és stressz.

Az izomcsomók kialakulása hosszú idő alatt történik, így azok eltüntetése sem lehetséges egyik napról a másikra.

Aktív és látens triggerpontok léteznek. Az aktív triggerpontok nyugalomban, mozgás közben és nyomás hatására is fájdalmasak, a fájdalom pedig a triggerponthoz tartozó zónába sugárzik. Ezek általában idegbecsípődéses, éles, erős mozgásbeszűküléssel járó fájdalmakat okozhatnak, és a meleg hatására az aktív triggerpont által okozott fájdalom fokozódhat.

A látens triggerpontok csak nyomás hatására válnak észlelhetővé.

Mitől alakulnak ki az izomcsomók?

Az izomcsomók kialakulása számos tényezőtől függhet, és gyakran több tényező együttes hatásáról van szó. Néhány gyakori ok és kiváltó tényező a következő:Izomcsomók

 • Egyoldalú terhelés vagy mozgáshiány: Az egyoldalú terhelés vagy ismétlődő mozdulatok hosszú távon vezethetnek izomdiszbalanszhoz és feszültségekhez, ami kedvez az izomcsomók kialakulásának.
 • Rossz testtartás: Tartósan helytelen testtartás (például hosszú ideig ülve dolgozás, görnyedt testtartás) stresszt helyezhet az izmokra és elősegítheti az izomcsomók kialakulását.
 • Stressz és érzelmi tényezők: A stressz és feszültség hatással lehet az izomokra, növelve a feszültséget és kiválthatja az izomcsomók kialakulását.
 • Traumák vagy sérülések: Fizikai sérülések, például sportsérülések vagy balesetek, izomfeszültséget és izomcsomók kialakulását okozhatják.
 • Túlzott edzés: Túlzott vagy helytelenül végzett edzés is vezethet izomfeszültséghez és izomcsomók kialakulásához.
 • Életmódbeli tényezők: Ülő munka vagy a megfelelő testmozgás hiánya hozzájárulhat az izomcsomók kialakulásához.
 • Ásványi anyagok hiánya: Magnézium, kálcium vagy más ásványi anyagok hiánya az izomzat megfelelő működését befolyásolhatja és elősegítheti az izomcsomók kialakulását.

Az izomcsomók kialakulása hosszú idő alatt történik, és gyakran a fent említett tényezők kombinációjának eredménye. A megfelelő testtartás, rendszeres testmozgás, az egyoldalú terhelés elkerülése és az egészséges életmód hozzájárulhat az izmok egészségének megőrzéséhez és az izomcsomók kialakulásának minimalizálásához.

Kapcsolódó cikkünk

5+1 tanács, hogy leküzdje az időjárás-változásra fokozódó ízületi fájdalmat

5+1 tanács, hogy leküzdje az időjárás-változásra fokozódó ízületi fájdalmat

A késő nyári időjárásból hirtelen hideg, nedves, ősziesre forduló idő nem kíméli a szervezetet. Sokan nehezen kezelik az időjárás változást, mert ez komoly testi ...

Milyen tünetekkel járnak az izomcsomók?

Az izomcsomókhoz társuló tünetek változóak lehetnek, és attól függően, hogy az izomcsomó aktív vagy látens, valamint az érintett területtől és súlyosságától. Az alábbiakban néhány gyakori tünetet izomcsomók esetén:

 • Fájdalom: Az izomcsomók általában fájdalommal járnak, különösen nyomás vagy mozgás során. Az aktív triggerpontok által kiváltott fájdalom a csomó helyétől ki is sugárzhat más területekre.
 • Korlátozott mozgás: Az izomcsomók a közelben lévő izmok és ízületek mozgását is korlátozhatják. Az érintett területen fellépő fájdalom miatt az illető hajlamos lehet kerülni a normális mozgást.
 • Érzékenység: Az izomcsomók érintett területe érzékeny lehet tapintásra vagy nyomásra. Az érzékenység a csomó környékén, valamint a kisugárzó fájdalom területén is jelentkezhet.
 • Gyengeség: Az izomcsomók hatására az érintett izmok gyengébbek lehetnek, és az izomcsomók hatására csökken az izomerő.
 • Krepitáció vagy sercegés: Az izomcsomók tapintásra vagy mozgásra sercegő vagy krepitáló hangokat is kiválthatnak.
 • Reflexkiesés: Az izomcsomók a környező idegekre is nyomást gyakorolhatnak, ami reflexkiesést vagy zsibbadást okozhat.
 • Fejfájás: Ha az izomcsomók a nyak és a váll területén alakulnak ki, fejfájást is kiválthatnak, különösen az aktív triggerpontok.

Fontos megjegyezni, hogy ezeket a tüneteket együttesen vagy külön-külön is lehet tapasztalni, és a tünetek súlyossága is eltérő lehet. Ha valaki tartósan tapasztal izomfájdalmat vagy korlátozott mozgást, érdemes szakemberrel konzultálni, például egy fizioterapeutával vagy orvossal, hogy megfelelő kezelést kaphasson az izomcsomók kezelésére és megelőzésére.

Mivel téveszthetők össze az izomcsomók?

Az izomcsomók tünetei más állapotokéval is átfedhetnek, és ezért fontos a differenciáldiagnosztika, azaz az egyes állapotok elkülönítése. Néhány olyan állapot, amivel az izomcsomók könnyen összetéveszthetők, és amiket differenciáldiagnosztikailag fontos figyelembe venni:

 • Ízületi problémák: Az ízületi gyulladás, porckopás vagy más ízületi rendellenességek okozhatnak hasonló tüneteket, mint az izomcsomók. Az orvosnak meg kell vizsgálnia az érintett területet, hogy kizárja az ízületi eredetű problémákat.
 • Idegbecsípődés: Az izomcsomókhoz hasonló fájdalom és korlátozott mozgás előfordulhat idegbecsípődés esetén is. Az orvosnak értékelnie kell az idegrendszeri szempontokat és az érintett ideg épségét.
 • Szervi problémák: Bizonyos szervi problémák, például vesekövek vagy epehólyagproblémák, is okozhatnak hasonló fájdalmat a háton vagy más területeken.
 • Csonttörések vagy sérülések: Ha az izomfájdalom sérülés vagy törés következménye, fontos az ilyen típusú károsodások kizárása röntgen vagy más képalkotó vizsgálatok segítségével.
 • Reumatikus betegségek: Bizonyos reumatikus állapotok, mint például a reumás ízületi gyulladás, hasonló tüneteket okozhatnak, mint az izomcsomók. A reumatológiai kivizsgálás segít azonosítani az esetleges autoimmun betegségeket, melyek a fájdalom hátterében állhatnak.

A differenciáldiagnosztika elvégzése során az orvos fizikális vizsgálatot végez, részletes anamnézist készít, és szükség esetén további képalkotó vagy laboratóriumi vizsgálatokat rendel. Ez lehetővé teszi az izomcsomók más állapotoktól való megkülönböztetését és az optimális kezelési terv kidolgozását. Minden esetben, ha valaki krónikus vagy súlyos izomfájdalommal küzd, fontos szakemberrel konzultálni a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

Izomcsomók terápiája

Az izomcsomók terápiájának célja az izmok lazítása, a fájdalom enyhítése, a mozgásterjedelem javítása és az izomzat egészségének helyreállítása. Az alábbiakban néhány olyan módszer és kezelési forma található, amelyek segíthetnek az izomcsomók kezelésében:

 • Masszázs: Professzionális masszázs segíthet az izomcsomók oldásában. A masszőr célzottan dolgozhat az érintett területeken, feloldva a feszültséget és javítva a vérkeringést.
 • Fizioterápia: Fizioterapeuta által irányított speciális gyakorlatok és terápiák segíthetnek az izomcsomók kezelésében. A fizioterapeuta segíthet megfelelő testtartás és mozgásminták kialakításában is.
 • Streching (nyújtás): Rendszeres nyújtógyakorlatok segíthetnek az izomfeszültség csökkentésében és a mozgásterjedelem növelésében. A nyújtás része lehet a mindennapi rutinnak, különösen azoknál, akik hajlamosak az izomcsomók kialakulására.
 • Hideg-meleg terápia: Hideg és meleg pakolások felváltva alkalmazva segíthetnek a gyulladás csökkentésében és az izomlazításban. Hideg terápiát elsősorban az akut gyulladásoknál alkalmazzák, míg a meleg terápiát az izomlazítás elősegítésére.
 • Triggerpont-terápia: Szakember által végzett triggerpont-masszázs és speciális kezelések segíthetnek az izomcsomók lokalizálásában és oldásában.
 • Gyógytorna: Személyre szabott gyógytornaprogramok segíthetnek az izomzat erősítésében, a stabilitás növelésében és a mozgásterjedelem javításában, így megakadályozva az izomcsomók kialakulását.
 • Gyulladáscsökkentő szerek: Az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket is javasolhat az izomcsomók okozta fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentésére.
 • Helyes testtartás és ergonómia: Az izomcsomók kialakulásának megelőzése érdekében fontos a helyes testtartás fenntartása és az ergonómiai szempontok figyelembevétele, különösen a munkahelyi környezetben.

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy minden egyes egyéni eset más és egyedi kezelést igényelhet. A szakemberrel való konzultáció elengedhetetlen a helyes diagnózis és kezelési terv kidolgozása érdekében.

Izomcsomók megelőzése

Az izomcsomók megelőzése érdekében számos prevenciós intézkedés alkalmazható. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek:

 • Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgásra szánt idő elengedhetetlen, beleértve az erősítő gyakorlatokat és a nyújtógyakorlatokat is. A megfelelő izomerő és rugalmasság segíthet csökkenteni az izomcsomók kialakulásának kockázatát.
 • Jó testtartás: Fontos ügyelni a helyes testtartásra mind a mindennapi tevékenységek, mind a munka vagy ülőmunka során az izomcsomók elkerülése érdekében.
 • Pihenés és alvás: Elegendő pihenésre és alvásra van szükség az izomregenerációhoz. A megfelelő alvási pozíció és az ortopéd párna használata is segíthet elkerülni az izomcsomók kialakulását.
 • Rendszeres nyújtás: Fontos a rendszeres nyújtógyakorlatok végzése, különösen azokon a területeken, ahol nagyobb a valószínűsége az izomfeszültségnek és az izomcsomók kialakulásának.
 • Hidratáció: Elegendő folyadékfogyasztásra van szükség az izomzat megfelelő működéséhez és az izomfeszültség csökkentéséhez.
 • Stresszkezelés: A hatékony stresszkezelési módszerek elengedhetetlenek, mivel a stressz hozzájárulhat az izomfeszültséghez.
 • Táplálkozás: Megfelelő tápanyagok bevitele, beleértve a magnéziumot és a kálciumot, amelyek fontosak az izmok megfelelő működéséhez.
 • Lassú és tudatos mozgások: Ajánlott kerülni a hirtelen és túlzott mozgásokat, különösen, ha hajlamos az izomfeszültségre. Lassú és tudatos mozgásokkal csökkenteni lehet a sérülések, izomfeszültségek és izomcsomók kockázatát.
 • Rendszeres masszázs: Rendszeresen alkalmazott professzionális masszázs az izmok rugalmasságának és lazításának támogatása érdekében jótékony hatással bír.

Az egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással, megfelelő testtartással és prevenciós intézkedésekkel csökkenthető az izomcsomók kialakulásának esélye.

Téma szakértői